Znate li što je to skin purge i kako se s nijme nositi?

“Za ljepotu se treba malo strpiti” – govorile su nam kao djevojčicama naše bake dok bi nam raščešljavale kosu i plele pletenice. Kasnije smo se u životu uvjerile u točnost te stare izreke. Naučile smo to, među ostalim i na primjeru raznih vrsta eksfolijacija, naročito kod onih koje uključuju aktivne sastojke poput glikolne i salicilne kiseline ili retinola. Zapravo, lekcija je uslijedila nakon takvih peelinga, kada je koža intenzivnije odreagirala. No, naučile smo i tada da tu nema mjesta panici, već da je riječ o posve normalnoj fazi koja je – prolazna.

Kada planiramo doista moćan peeling, u mislima već vizualiziramo prekrasan ten, kožu koja blista od zdravlja i onaj jedinstveni mladenački glow. No, ono što najčešće prvo ugledamo u ogledalu je crveno lice s brojnim nepravilnostima, prištićima, bijelim i crnim miteserima. Drugim riječima, na našem se licu događa – skin purging!

Što uzrokuje skin purging?

Naime, korištenjem aktivnih sastojaka poput AHA i BHA kiselina, kao i retinoida ubrzava se stanična izmjena. Kako su za nastanak upalnih akni potrebni tjedni, u trenutku tretmanske njege ti se tjedni skraćuju i čitav proces postaje brži. To uviđamo nešto češćom i primjetnijom pojavom nepravilnosti koje izlaze na površinu dijelova kože gdje su i inače obično prisutne (primjerice, područje brade). Purging je čest predmet raznih rasprava, pogotovo zato što ga je ponekad teško razlikovati od obične iritacije kože i izbijanja prištića i komedona.

Iako nimalo poželjan, skin purging se smatra pozitivnim procesom za kožu. Naime, u periodu nakon peelinga, u iduća dva do tri tjedna, koža ima mogućnost eliminacije svih nečistoća koje su se nakupile u porama i to na posve fiziološki način. Tako ona provodi vlastiti detox, odnosno, čisti se.

Potrebno se strpiti i izdržati tih par tjedana jer će koža uskoro početi izgledati puno zdravije, svježije i sjajnije. Znamo da može biti prilično frustrirajuće promatrati kako se na vašem licu gomilaju nečistoće iz dubine kože, ali konačni će vas rezultat sasvim sigurno razveseliti.

Ako ste ustanovile da je na vašem licu u tijeku skin purge, posebnu pažnju posvetite čišćenju lica, a uz najnježnije čistače, svakako koristite i blage tonere bez alkohola, dodanih mirisa te kiselina i peeling čestica. Zeleno svjetlo ide za lagane hidratantne emulzije, po mogućnosti u teksturama fluida ili gelova koje neće začepiti pore i dodatno pogoršati stvar.

Naravno, obilno posegnite i za svim umirujućim, protuupalnim i osvježavajućim aktivnim sastojcima, poput niacinamida i hamamelisa. Velike doze strpljenja također su dobrodošle jer će nakon ovog frustrirajućeg perioda vaša koža zasjati pravim sjajem.

 

Pročitajte još i ...