“Brzinski” tretmani – uklonite bore, podignite obrve i pomladite dekolte

CHARLIE WILSON''S WAR, Julia Roberts, 2007., Image: 97835985, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; ©Universal/Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett

Trendovi dolaze i odlaze, ali izgledati lijepo i mladoliko ostaje uobičajena težnja većine. Za one koji se žele pomladiti brzim i neinvazivnim metodama, danas su na raspolaganju različita rješenja. Sofisticirani postupci nakon kojih nema vremena oporavka počinju preuzimati scenu uljepšavanja. Danas je u kratkom roku moguće pomladiti lice, i to za nekoliko desetaka godina – popuniti obraze i bore, dignuti obrve, popuniti usne ili pomladiti vrat postalo je kao otići na kozmetički tretman u pauzi za ručak.

Bregje Heinen for Skivvies.

Kako do lica bez bora?

Uređaji koji rade na principu radiofrekvencije, botox i dermalni fileri neki su od načina pomlađivanja lica. Tretman radiovalovima idealan je za tretiranje umjerenih do srednjih bora na licu, dekolteu i vratu. Bore se povlače nakon izlaganja zagrijavanju – kolagen se skuplja, a koža zateže te postaje kvalitetnija. Radiofrekvencija zagrijava kožu i na površini i u dubokom sloju, mijenjajući strukturu kolagena. Zbog toga koža sama počinje stvarati novi, mladi kolagen, obnavljajući samu sebe. Jedan od razloga široke popularnosti ovog tretmana je u tome što radiofrekvencija ciljano pomlađuje kožu bez oštećenja drugih tkiva, a rezultati su vidljivi odmah nakon prvog tretmana i potpuno su prirodni. Lice je osvježeno, pore i bore ublažene, a ostvaren je cjelokupni dojam mlađeg i zdravijeg izgleda. Cijena jedne radiofrekvencije iznosi oko 2 000 kuna, ovisno o poliklinici.

French actress and model Laetitia Casta poses for Nina Ricci new fragante L'Extase., Image: 216405060, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Botox je još jedan način pomlađivanja lica i ublažavanjem bora. Što se botoxa tiče, u mlađim se godinama lice može tretirati manjim količinama botoxa – baby botoxom. Botox djeluje tako da opušta rad pojedinih mišića koji sudjeluju u mimici lica. Idealan je za bore na čelu, kao i za bore oko očiju (tzv. bore smijalice), a koristi se i za podizanje obrva i bore između očiju. Što se tiče cijene, botox ćete platiti od 2 000 kuna na više, a u ordinacijama u Hrvatskoj cijena se formira ili prema regijama, ili prema jedinicama.

Fileri s hijaluronskom kiselinom djeluju tako da popunjavaju bore – potiskuju kožu prema gore te je čine zaglađenom i zategnutom. Najčešće se koriste za popunjavanje bora oko usana, za korekciju kontura lica, usnica, kao i za korekciju podočnjaka te popunjavanje bora na dekolteu i vratu. Idealni su za nazolabijalne bore, pušačke i perioralne bore te za popunjavanje tankih usana.

Zbogom podočnjacima

Osjetljivo područje oko očiju s godinama se stanjuje i isušuje te se spušta s masnim naslagama i atrofiranim jastučićima. Aplikacijom hijaluronskih filera nestaju tamni kolutovi i natečenost, a samim time briše se umoran izgled lica.

„Ovim se tretmanom tretira područje ispod donjeg kapka te neposredno iznad kosti očne šupljine gdje se tankom iglom ubrizgava dermalni filer. Filer se potom pažljivo oblikuje masiranjem, a rezultati su iznimni i odmah vidljivi“, objašnjava dr. Nikola Milojević. Tretman se provodi vrlo brzo, traje oko 15 minuta, a rezultati su trenutačni i traju od 12 do 18 mjeseci. Cijena iznosi oko 2 500 kuna, ovisno o poliklinici.

Sofia Vergara

Podignute obrve

Obrve su okvir lica. Kod mlađih osoba, a posebice kod žena, one su uzdignute i dovoljno udaljene od oka. Kod muškaraca taj je razmak nešto kraći. Ipak, s godinama dolazi do spuštanja obrva, boranja i opuštanja kože na čelu. Za podizanje obrva već smo spomenuli botox koji je idealan za bore oko očiju i bore na čelu. Još je jedna od varijanti i uređaj koji koristi infracrvene zrake. Infracrveno svjetlo zagrijava dermis i potiče stvaranje novog kolagena čime se mogu podići kapci i otvoriti oko. Cijena takvog tretmana iznosi oko 2 000 kuna.

Pomlađivanje vrata i dekoltea

Koža vrata podložna je genetskom starenju, ali je izložena i vanjskim čimbenicima, kao što su UV zračenje, pušenje, zagađenje okoliša i zraka. Ponešto se razlikuje od kože lica; tanja je, ima manje žlijezda lojnica te je suha, a gubitkom kolagenih i elastičnih vlakana dolazi do pojave dubokih, vertikalnih bora vrata.  Osim dnevne njege koža vrata može se tretirati različitim estetskim tretmanima. Idealni za kožu vrata su mezoterapija kojom se injektira hijaluronska kiselina i različiti antioksidansi te tretmani koji potiču sintezu kolagena i elastina, u prvom redu microneedling i plazma bogata trombocitima. Također se mogu raditi i niti koje zatežu kožu vrata i potiču sintezu kolagena te radiofrekvencija, kao i moćni laseri koji uklanjaju mrlje i crvenilo kože, pomlađujući dekolte i vrat.

profimedia-0122677782

Kombiniranje tretmana

Za postizanje lijepe kože mogu se koristiti razni laseri, a u dodatnom pomlađivanju lica važnu ulogu odigrat će i obrazi koji se mogu popuniti hijaluronskim filerima kako bi se nadoknadilo pražnjenje koje nastupa s godinama. Primjerice, kombinacija dermalnih filera i botoxa najbolji je odabir ako imate izražene bore na čelu i nedostatak volumena na obrazima. Tada se botoxom postiže izvrstan lifting efekt uz učinak blagog otvaranja očiju i podizanja kapaka, a dermalnim filerima popunjavaju se dijelovi lica kojima nedostaje volumen. Uz pomlađivanje lica može se kombinirati i pomlađivanje vrata, a popunjavanje usnica svakako je jedan od onih tretmana koji mogu doprinijeti cjelokupnom skladu i estetici lica.

Pročitajte još i ...