Godinu dana bez ijedne dlačice: O najboljem kućnom IPL uređaju sve otkriva poznata dermatologinja!

Jeste li znali da prosječna žena provede oko 72 dana svog života (1728 sati) uklanjajući neželjene dlačice? Ili da je u jednom istraživanju čak 86% žena izjavilo kako se osjećaju samopouzdanije nakon uklanjanja dlačica? Nevjerojatno, zar ne? A tu želju za glatkom, besprijekornom kožom nipošto ne možemo nazvati hirom ili novotarijom. Naime, prvi oblici depilacije datiraju još iz starog Egipta, kada su žene koristile mješavinu šećera i meda kako bi postigle glatku kožu?

Preporučuju dermatolozi

Dok su se metode uklanjanja dlačica razvijale kroz stoljeća, jedna stvar je konstanta: naša želja za učinkovitim, dugotrajnim rješenjem. I tu na scenu stupa uređaj uz koji će vaš san o glatkoj koži postati stvarnost. Philips Lumeu 9900 s razlogom dermatolozi hvale, a korisnici obožavaju. Uz obećanje smanjenja dlačica za čak 92 % u samo tri tretmana, ovaj IPL uređaj osigurava savršeno glatku kožu čak 12 mjeseci.

Philips Lumea 9900 razvijena je u suradnji s dermatolozima i testirana na više od 3000 žena. Iznimno je djelotvorna na različitim tipovima kože i puti, a opremljen je UV filtrom za dodatnu zaštitu. Osim toga, opremljena je tehnologijom SenseIQ koja, zahvaljujući senzoru SmartSkin, prepoznaje tip vaše kože i prilagođava svjetlost, osiguravajući personaliziranu njegu svakog dijela tijela. Uređaj dolazi s četiri smart dodatka koji omogućavaju prilagodbu specifičnim dijelovima tijela.

O ovom hvaljenom IPL uređaju doznali smo baš sve iz prve ruke, od naše ugledne dermatologinje, dr. sc. Jelena Meštrović Štefekov.

Pitali smo je o IPL tehnologiji, rezultatima, kako Philips Lumeu koristiti ljeti, kakva su njezina iskustva s ovim uređajem i kome bi ga preporučila… Što nam je sve otkrila, pročitajte u nastavku.

Zahvaljujući sjajnoj inovaciji, Philips Lumea uređaj za uklanjanje dlačica postao je IPL broj 1 i u Hrvatskoj. S više strane, strane stručnjaka, koja je tajna uspjeha ovog uređaja?

– Više je razloga njegova uspjeha. Prvo, činjenica je da je uređaj učinkovit i da uistinu daje rezultate koje pokazuju studije. Drugo, da je siguran u ruci bilo kojeg korisnika, da je jednostavno njime rukovati, da zahvaljujući  smart tehnologiji sve važne postavke obavlja sam čime nam olakšava primjenu i ujedno osigurava spomenutu učinkovitost i sigurnost. Nadalje, nimalo nevažno, tretman je bezbolan i ne oduzima nam puno vremena, kojeg ionako često nemamo. To što je uređaj ergonomski, lijepo dizajniran i lagan, još je jedan bonus.

IPL tehnologija mnogim je ženama došla kao spas – pogotovo onima koje je genetika “počastila” gustim, jakim i tamnim dlačicama. Kako IPL svjetlo dovodi do sporijeg rasta dlačica i koji je zapravo učinak pulsirajućeg svjetla na korijen dlake?

– IPL je kratica za intenzivno pulsirajuće svijetlo, “bljeskalicu” karakterističnu za svu IPL tehnologiju. Princip djelovanja IPL-a na usporavanje rasta dlake svodi se na mehanizam tzv. termolize. Naime, tamni pigment melanin, koji se nalazi u korijenu dlake, apsorbira puls, energiju svijetla pri čemu se korijen dlake zagrijava, što u konačnici inhibira i usporava rast nove dlake, odnosno, kažemo da ona ulazi u fazu mirovanja – svojevrsne hibernacije. Međutim, kako bi se sve to dogodilo, uvjet je da se dlaka u trenutku IPL tretmana nalazi u točno određenoj fazi, tzv. anagenoj ili aktivnoj fazi rasta.

S obzirom na to da je ciklus rasta dlake asinkron, odnosno u datom se trenutku dlake nalaze u različitim fazama rasta, IPL tretman potrebno je ponavljati u točno određenim vremenskim razmacima (navedenima u uputama za upotrebu) kako bismo što više dlaka (ob)uhvatili u fazi rasta i ostvarili bolje rezultate. U tom smislu, nove serije Lumea IPL uređaja nam olakšavaju nam primjenu i nude AI aplikaciju koju možemo instalirati u svoj smartphone uređaj koji će razmišljati umjesto nas i biti podsjetnik kad je vrijeme za novi tretman, ali i ponuditi personaliziranu analizu i praćenje napretka tretmana.

• Zašto tehnologije za dugotrajno uklanjanje ili usporavanje rasta dlačica bolje djeluju na tamnijoj dlaci? Mogu li plavuše s prirodno svijetlim dlačicama ipak imati koristi od IPL uređaja?

– IPL uređaj nije prikladan i ne djeluje na sve tipove kože i boje dlačica. Zašto je tome tako? Naime, IPL tehnologija bazira se na principu apsorpcije svjetla u tamni pigment korijena dlake. Budući da svijetloplava, sijeda i bijela dlaka sadrže malo ili nimalo melanina, IPL tretman na njih neće djelovati.

Ni crvena dlaka ne reagira na IPL, s obzirom na to da sadrži drugu vrstu melanina. Također, IPL tehnologija nije primjenjiva i nije dobrodošla kod izrazitije tamnijih fototipova kože jer uređaj ne može razlikovati tamni pigment kože od tamnog pigmenta dlake, pa ih može zamijeniti i dovesti do oštećenja kao što su iritacija, crvenilo, opekline te promjene pigmentacije kože. Idealna situacija je što veći kontrast, odnosno što tamnija dlaka i što svjetlija koža.

Upravo zato je važan odabir prave razine intenziteta bljeska. Philips Lumea IPL s tehnologijom SenseIQ dizajnirana je s inteligentnim senzorom SmartSkin koji prepoznaje nijansu, ton kože i određuje optimalnu i ujedno najugodniju postavku svjetla za taj fototip, nijansu kože od dostupnih 5. Ako je koža pretamna, uređaj se automatski isključuje, odnosno, senzor za boju sprječava emitiranje svjetla. Također, prema potrebi se intenzitet može postaviti i ručno.

• Mogu li ovakvi tretmani koje izvodimo sami kod kuće dovoljno usporiti rast dlake kako bismo ljeto proveli bez brige o depilaciji?

– To im i je cilj. Philips Lumea može odgoditi rast dlake i produžiti fazu mirovanja i do 12 mjeseci. Dakle, ne samo ljeto, nego i do cijelu godinu možemo biti hair free.

• Trebamo li kožu na određeni način pripremiti prije korištenja IPL uređaja, odgovaraju li i osjetljivoj koži?

– Prije korištenja IPL uređaja potrebno je ukloniti dlačice s područja koje želimo tretirati. Najpoželjnija metoda je brijanje britvicom, no to može biti i depilacija voskom ili mehanički epilacijom. Philips Lumea IPL uređaj se može koristiti i kod osjetljivih koža (ali je prethodno potrebno napraviti test osjetljivosti prema uputama). Također, može se koristiti i kod kože koja je sklona ekcemima u fazi remisije, dakle kada nema nikakvih promjena kože.

• Smijemo li ih (i kako) koristiti ljeti?

– Smijemo, no treba paziti da tretman uređajem napravimo najmanje 48 sati od zadnjeg izlaganja suncu te da se nakon tretmana uređajem ne izlažemo suncu najmanje 24 sata. Naravno, uvjet je da nismo pretamni kako bi uređaj mogao adekvatno razlikovati pigment dlake od pigmenta kože.

• Mnoge žene i dalje misle kako je IPL metoda invazivna za kožu i da može prouzročiti zdravstvene probleme. Koje je vaše stručno mišljenje i postoje li kakve zdravstvene prepreke u korištenju Lumee?

– Lumea IPL tehnologija nije invazivna za kožu, ne utječe na zdravlje i sigurna je za primjenu. Nakon korištenja ne ostaju znakovi iritacije i crvenila, kao ni ožiljci i promjene pigmentacije. No treba biti oprezan i zaobići madeže, ili ih prekriti ili precrtati bijelom olovkom, kako ne bi prilikom tretmana apsorbirali energiju svjetla.

IPL tehnologija se ne preporučuje osobama koje boluju od imunoloških bolesti kože (primjerice, lupusa) te osobama koje uzimaju neke od tzv. fotosenzibilnih lijekova ili imaju ugrađen pacemaker. Također, ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i djeci jer se, naravno, na njima ne vrše sigurnosna ispitivanja. Može se primjenjivati kod adolescenata nakon 16. godine života uz suglasnost i nadzor roditelja.

• Preporučujete li pacijentima korištenje IPL uređaja nakon profesionalnih tretmana laserskog uklanjanja dlačica, kako bi se rezultati održali što dulje?

– Logično, s obzirom na to da će profesionalni tretman uklanjanja dlaka biti učinkovitiji i dugotrajniji ako se dobiveni rezultati održavaju povremenim korištenjem IPL uređaja za kućnu upotrebu.

Pročitajte još i ...