Dermatologinja otkriva kako sačuvati kvalitetu kože u ekstremnim ljetnim uvjetima

Ljeto je godišnje doba kada koža trpi mnogo toga što joj ne odgovara. Prevelika izloženost suncu, visoke temperature, morska sol, klorirana voda… Lista onoga što je može isušiti, oštetiti i ostaviti neželjene tragove na njoj u najtoplije godišnje doba je podugačka. Zato se pitanje kako sačuvati kvalitetu kože u ekstremnim ljetnim uvjetima nameće samo od sebe. No svi znamo da ljeto nije pogodno doba za sve estetske tretmane. Dapače, s nekima od njih, poput kemijskih pilinga ili laserskog obnavljanja površine kože poželjno je pričekati jesen. Zato smo poznatu riječku dermatologinju prim. dr. Zrinku Stanić Žgombić pitali koje bi iz široke palete injektabilnih tretmana za pomlađivanje i očuvanje kože izdvojila kao sigurne za primjenu ljeti.

Hijaluronska kiselina u raznim kombinacijama

Neizostavni su preparati hijaluronske kiseline u različitim koncentracijama bez ili u kombinaciji s vitaminima, mineralima, aminokiselinama ili peptidima u obliku mezoterapijskih koktela, skinboostera ili filera. Oni koži pružaju intenzivnu hidraciju i regeneraciju, vraćaju sjaj i elastičnost uz anti-age učinak. Primjenjuju se u različitim vremenskim razmacima, ovisno o proizvođaču i samom preparatu, a već nakon prvog tretmana vidi se efekt.

Polinukleotidi za sjajnu, pomlađenu kožu

Noviji tretmani su polinukleotidi. To su čestice koje potiču fibroblaste na stvaranje kolagena, potiču hidraciju kože, djeluju antioksidativno i protuupalno.

Koža prije i poslije tretmana polinukleotidima 

Smanjuju bore, ublažavaju ožiljke, crvenilo i hiperpigmentacije. Ukupni anti-age efekt je sjajna, svježa i pomlađena koža. Primjenjuju se tri puta u razmaku od 2-3 tjedna.

Tretmani polinukleotidima i micro-needlingom

Tretman se radi uz anestetsku kremu, tako da je bezbolan.

Egzosomi za bolju komunikaciju između stanica

Egzosomi su vezikule (“mjehurići”) sa signalnim stanicama, koje inače matična stanica šalje ciljnom tkivu. Te čestice služe za komunikaciju između stanica. Djelujući na ciljne stanice, egzosomi pružaju sveobuhvatni anti-age efekt s intenzivnom sintezom kolagena i elastina, potiču hidraciju, djeluju antioksidativno i protuupalno, smanjuju bore, vraćaju sjaj, tonus, elastičnost i čvrstoću kože. Primjenjuju se uz micro-needling. Ovi tretmani se rade 3-4 puta u razmacima od 3-4 tjedna uz anestetsku kremu, a efekt je vidljiv već nakon prvog tretmana.

PRP za prirodno pomlađivanje

Spomenula bih i tretmane PRP-om. To je plazma bogata trombocitima koja na “prirodni” način pomlađuje i čuva našu kožu. U ekstraktu plazme nalazi se 6-8 puta veća koncentracija vlastitih trombocita. Njihovom aktivacijom u ciljnom tkivu otpuštaju se faktori rasta, koji regeneriraju i pomlađuju tkivo. Tretman se u pravilu provodi 3 puta u razmaku od 6 tjedana.

Svi navedeni tretmani (u različitim koncentracijama i preparatima) mogu se koristiti i u njezi kose.

Mezoterapija vlasišta u kombinaciji s PRP tretmanom

Primjenjuju se za poticanje rasta te kao prevencija oštećenja koja se u ljetnim mjesecima događaju radi drugačijih okolišnih čimbenika (UV zračenje, more, sol, češće pranje kose, …).

Botulin-toksin za bore mrštilice

I na samom kraju, s obzirom da se tijekom ljetnjih mjeseci češće mrštimo zbog izlaganja suncu, neizostavan je tretman botulinum-toksinom koji će opustiti mimične mišiće.

Iako svi navedeni tretmani mogu koži pružiti prekrasne efekte, naglašavam da je sigurno najvažnija svakodnevna njega i zaštita kože odgovarajućim preparatima sa zaštitnim faktorima, uz strogo izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu u ljetnim uvjetima – ističe  prim. dr. Zrinka Stanić Žgombić.

Pročitajte još i ...