Čini li vas vaš laptop starijima?

Rastući broj istraživanja posljednjih desetljeća dokazuje da na zdravlje naše kože utječe mnogo više faktora nego što smo ranije vjerovali – osim genetike, veliku ulogu igra i naša prehrana, količina sna, okoliš, ali i svakodnevni faktori kojima smo izloženi.

Josephine Skriver (josephineskriver / 04.03.2018)"", Image: 365012331, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Ipak, kad je zaštita od vanjskih faktora u pitanju, jedino što nam pada na um je zaštita od sunčevog zračenja te u posljednje vrijeme od onečišćenja okoliša, no sunčeva svjetlost nije jedina koja našoj koži može naštetiti.

Zaštita od UVA i UVB svjetlosti nije dovoljna

Ako prevenciju starenja i očuvanje zdravlja kože shvaćate ozbiljno, zaštita od UVA i UVB svjetlosti više nije dovoljna, a nova prijetnja zove se plavo svjetlo kojeg imitira sunce, ali i elektronički uređaji kojima smo svakodnevno okruženi.

Riječ je o vidljivom svjetlu valne duljine od 380 do 500 nanometara, koje produženim izlaganjem šteti koži – brojne su studije pokazale da izloženost plavom svjetlu s elektroničkih uređaja poput mobilnih telefona i računala inducira oksidativni stres i prerano starenje kože.

Barbara Palvin CANNES: 24 th amfAR Gala, Cannes, France - 25 May 2017, Image: 333624460, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Iako smo navikli slušati kako UVA svjetlost šteti koži i uzrokuje prerano starenje, istina je da plava svjetlost ima još gori učinak, jer u kožu prodire još dublje, sve do dermisa u kojem se nalaze kolagen i elastin.

Uzrokuje pigmentacije i starenje kože

Kojoj količini plave svjetlosti smo svakodnevno izloženi i može li nas ona postarati? Procjene pokazuju kako prosječni 8-satni radni dan pred računalom izlaže našu kožu jednakoj količini plave svjetlosti kao da smo proveli pola sata na direktnom suncu bez adekvatne zaštite.

February 11, 2017 - New York, USA - Tibi. MODEL ON BACKSTAGE, MAKE UP, WOMAN WOMEN, NEW YORK FASHION WEEK 2017 READY TO WEAR, PRET A PORTER, FALL WINTER AUTUMN HERBST.NYPAPW17, Image: 321224767, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Osim što šteti vidu, plava svjetlost znatno utječe i na prerano starenje kože. Iako ne uzrokuje mutacije DNA poput sunčevog zračenja te neće uzrokovati karcinom kože, njen je učinak vrlo štetan – potiče stvaranje enzima koji oštećuju kolagenska vlakna i smanjuju proizvodnju novog kolagena. Osim toga, ove valne duljine svjetlosti stimuliraju tirozin i proizvodnju melanina, uzrokujući nastanak hiperpigmentacija, čak i više od UV svjetlosti.

Od plave svjetlosti ne možemo pobjeći

Dok se od direktnog sunca možemo skloniti i zaštititi kremom sa SPF-om, što je s plavom svjetlošću koju emitiraju naša računala i pametni telefoni? Osim što ne znamo kako bi se od nje zaštitili, problem je i u vrloj maloj udaljenosti uređaja od našeg lica – prosječna udaljenost lica od ekrana je između 20 i 40 centimetara, što znatno povećava prodiranje štetnih zraka duboko u kožu.

S obzirom na to da nam način života ne dopušta odmicanje od elektroničkih uređaja, zanimalo nas je kako se od njihovog štetnog utjecaja zaštititi, a odgovore smo dobili na predstavljanju nove linije vrhunskog dermokozmetičkog brenda Uriage, nazvane Age Protect.

Okupljeni na predstavljanju Uriage Age Protect linije u zagrebačkom hotelu Esplanade

Inovativan kompleks stvara barijeru između kože i štetne svjetlosti

S obzirom na to da o području zaštite od plave svjetlosti ne znamo mnogo, sve relevantne odgovore željeli smo čuti direktno od jednog od najcjenjenijih francuskih dermatologa, dr. Marius-Antona Ionesca, istraživača Laboratorija Uriage.

Predstavljena linija Uriage Age Protect djeluje na znakove starenja, ali i na svakodnevne agresore „iz ekrana“, što je čini posebno prilagođenom modernom načinu života.

Dr. Marius-Anton Ionescu, MD, PhD, dermatolog sveučilišne bolnice Saint-Louis i istraživač Laboratorija Uriage objašnjava okupljenima inovativni kompleks zaštite od plave svjetlosti

Inovativni kompleks nazvan „Blue Light Barrier“ (BLB) djeluje kao štit između stanica kože i štetnih učinaka plave svjetlosti koju emitira sunce, ali i elektronički uređaji kojima smo svakodnevno okruženi. Dr. Ionesco objasnio je kako će barijera stvorena na koži pomoći i u prevenciji bora i sitnih linija, ali i usporiti gubitak čvrstoće i punoće lica, pružajući licu kompletan anti-age učinak.

Iako je koži svake osobe potrebna zaštita od štetnog učinka plave svjetlosti, znamo da ne možemo svaku kožu njegovati istom kremom, pa se unutar Age Protect linije možete odlučiti između čak sedam proizvoda – dnevne kreme u varijanti sa ili bez SPF-a, seruma, fluida za masnu kožu, noćne detox njege i kreme za njegu područja oko očiju.

Age Protect linija iz Uriage Laboratorija prva je linija za zaštitu kože od plave svjetlosti, a pruža i učinkovitu anti-age njegu i zaštitu od UV zračenja, onečišćenja i stresa koji uzrokuje prerano starenje kože.

Svi su proizvodi unutar linije obogaćeni Uriage termalnom vodom i biljnim voskovima akacije i suncokreta, a kompleks zaštite od plave svjetlosti sadrže svi proizvodi osim noćne njege.

U moru dermokozmetičkih inovacija i aktivnih sastojaka čija imena jedva uspijevamo zapamtiti, mogli bismo reći da je Uriage donio inovaciju baš po mjeri moderne žene. Linija Age Protect osim dobro znanih anti-age saveznika poput retinola, AHA kiselina, vitamina C i E te hijaluronske kiseline, osigurava i zaštitu od svakodnevne izloženosti štetnoj plavoj svjetlosti – kad već od računala ne možemo pobjeći, ne moramo mu dozvoliti da nas dodatno postaruje.

Pročitajte još i ...