Doc. prim. dr. sc. Dinko Bagatin: Zašto je zatezanje tijela nakon 45. izazov?

Piše: doc.prim.dr.sc. Dinko Bagatin

Ulaskom u četrdesete primjećujemo kako naša koža gubi elastičnost i zategnutost. Razlog tome je smanjenja razina estrogena koji utječe na stvaranje hijaluronske kiseline, izrazito važne za volumen naše kože. Također, možemo reći kako je zatezanje tijela nakon 45-te najčešće nužno jer gravitacija čini svoje, ali i ovo ima izuzetaka.

Kombinacija zahvata za savršene grudi

Jedan dijelova tijela kod kojih prvo primijetimo gubitak volumena su grudi koje se počinju opuštati i spuštati. Zbog toga se većina žena odlučuje na operaciju podizanja, a često  i povećanja grudi jer ona daje najpotpuniji rezultat. Samim podizanjem i povećanjem stavljanjem implantata možemo postići lijep i prirodan efekt. U konačnici, cilj nam je izabrati implantat koji će biti  skladan s našim tijelom.

U isto vrijeme, dolaze nam pacijentice koje su već bile na operaciji, no nakon 45-te godine su primijetile promjenu oblika, veličine grudi uslijed opuštanja kože ili su pak primijetile da je došlo do promjene oblika  implantata ili nastanka neke potencijalne deformacije zbog čega je potrebna korekcija i zamjena implantata

Primjer korekcije kapsularne kontrakcije i zamjene implantata (izvor: @dinkobagatinmd)

Najbolji zahvati za oblikovanje tijela

Pacijenti kojima je potrebno zatezanja tijela, a posebice trbuha najčešće dolaze na liposukciju – VASERlipo ultrazvučnu liposukciju i Body-jet liposukciju te abdominoplastiku. Ove vrste zahvata daju prirodne rezultate oblikovanja tijela te značajne rezultate čak i kod pacijenata s većom količinom masnog tkiva. Također, nakon operacije je i kraći oporavak jer se naprednim tehnologijama čuva okolno vezivno tkivo, živci i vaskularne strukture. Cilj nam je ukloniti masno tkivo te opet dobiti figuru koja je prirodna i odgovara pacijentu. Ovo je razlog zašto liposukciju kombiniramo s abdominoplastikom kojom zatežemo preostalu opuštenu kožu.

U zadnje vrijeme sve je više popularniji i preobražaj za mame poznatiji i kao ‘Mummy makeover’, a riječ je o kombinaciji operacija koje uključuju grudi, trbuh, struk, bokove i bedra s ciljem vraćanja izvornih kontura i izgleda prije porođaja. Zahvati koji su uključeni u ovu transformaciju najčešće su povećanje grudi najčešće u kombinaciji s podizanjem grudi , liposukcija i zatezanje trbuha (abdominoplastika).

Izgled pacijentice nakon podizanja grudi i korekcije pomoću implantata, liposukcije i abdominopkastike (izvor: @dinkobagatinmd)

Bitan nam je kompletan i skladan izgled koji nam daje prirodnost – na primjer kada gledamo nekog na plaži gledamo kako osoba izgleda u cijelosti.

Uz tijelo možemo raditi korekcije na nadlakticama (liposukcija, brahioplastika) te na natkoljenicama (liposukcija koja najčešće korigira unutarnja strana, ali i ostale segmente natkoljenica i često koljena). Pacijente koji se odlučuju na ovakav zahvat najčešće muče nakupine masti kojih se ne mogu riješiti, ali i opuštena koža. Zbog toga biramo zahvate poput liposukcije i najčešće zatezanja.

Za dugotrajnost rezultata uvijek savjetujemo pacijentima da se pokušavaju držati zdravog načina života koji uključuje pravilnu prehranu, unos tekućine i vježbanje. Plastične operacije dobar su poticaj za postizanje željenog izgleda i drago nam je kad vidimo da se pacijenti nakon njih osjećaju dobro u svojem tijelu. To je cilj svakog zahvata.

Doc.prim.dr.sc. Dinko Bagatin specijalist je opće, sub. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a specijalizaciju iz opće i plastične kirurgije završio je na Klinici za kirurgiju u Kliničkom bolničkom centru Zagreb „Rebro“. Osnivač je Poliklinike Bagatin gdje radi od njenog otvaranja 2002. godine. 

 

Pročitajte još i ...