Kako produljiti životni i zdravstveni vijek? Odgovor zna dr. Nikola Milojević

Ako poznajete nekoga čiji životni vijek traje duže od prosjeka, za tu osobu možete reći da je dugovječna. Pokušati dostići svoju maksimalnu moguću životnu dob cilj je koncepta dugovječnosti. Dugovječnost ili longevity često se definira kao ‘dug život’ ili ‘dugo trajanje života’. Sam izraz na engleskom jeziku dolazi od latinske riječi longaevitās u kojoj se spajaju riječi longus (dug) i aevum (dob).

Prosječni životni vijek ljudi dramatično se produžio unatrag stotinjak godina i to najviše zahvaljujući napretku medicine koja je naprosto eliminirala neke od smrtonosnih zaraznih bolesti. Danas je prosječni očekivani životni vijek suvremenog čovjeka 80 godina, a u nekim zemljama i dulji. No, isto je tako vrlo moguće znatno produljiti život, ako uspijemo stvoriti savršene uvjete bazirane na zdravoj prehrani i fizičkoj aktivnosti.

Što definira našu dugovječnost?

Često se može čuti da je naša dugovječnost zapisana u genima, no na taj dio otpada svega 30 posto našeg očekivanog životnog vijeka. Ostatak dolazi od našeg ponašanja, navika, okoline iiiiii…malo sreće. Vjerojatno ste već čuli za razne tehnike produljivanja života, a većina ih se bazira na usvajanju novih životnih navika – promjeni prehrane, redovitoj fizičkoj aktivnosti, detoksifikaciji organizma, prestanku pušenja i konzumiranja alkohola.

No, kada razgovaramo o dugovječnosti i njezinom produljivanju, ono što je prije svega potrebno i ključno jest odrediti biološku dob u odnosu na onu kronološku. Drugim riječima, definirati koliko smo stari u godinama, a koliko je zapravo staro naše tijelo.

Odnedavno, to možemo vrlo brzo i jednostavno doznati u Poliklinici Milojević i to zahvaljujući testu kojega je osmislio hrvatski znanstvenik dr. Gordan Lauc.  Naime, ova zagrebačka poliklinika koja kontinuirano i ustrajno njeguje već spomenuti longevity koncept, u svoju je ponudu uvela takozvani GlycanAge test

dr. Nikola Milojević

Kako nam je rekao dr. Nikola Milojević, vlasnik i klinički direktor Poliklinike Milojević, GlycanAge test je vrlo jednostavan i bezbolan: pacijentu se uzme uzorak krvi – dovoljne su svega 4 kapi – i iz njega se određuje biološka dob u odnosu na kronološku. Testu mogu pristupiti sve osobe u dobi od 20 do 80 godina te ne postoje nikakvi rizici vezani uz njegovo provođenje.

Ovdje valja naglasiti, otkriva nam dr. Milojević, da GlycanAge nije medicinski niti dijagnostički test, već test biološke dobi koji mjeri glikane na imunoglobulinu G.

“Imunoglobulin G je naziv proteina koji je najčešće antitijelo u krvi i ključan je za obranu organizma. Kada se u određenom dijelu organizma pojave signali da nešto nije u redu, aktivira se naš imunološki sustav i javlja se upala u sklopu koje on uništava bolesno tkivo kako bi se izgradilo novo. Takvo djelovanje neophodno je za obnavljanje organizma. Starenjem, stanje ljudskog organizma gubi ravnotežu i postaje sve više proupalno te postoji teorija da je upravo upala ono što dovodi do pojava koje nazivamo starenjem”, pojasnio nam je dr. Milojević.

Zanimalo nas je što možemo učiniti ako ovaj tekst pokaže da je naša biološka dob veća od one kronološke?

“Možemo prije svega početi usvajati nove, zdravije životne navike – prilagoditi prehranu, količinu i vrstu fizičke aktivnosti, pokušati smanjiti stres. Ali, možemo posegnuti i za određenom pomoći. Naime, u Poliklinici Milojević moguće je ekskluzivno i po prvi put u Hrvatskoj nabaviti Nuchido TIME+ kapsule. Nuchido je brend kojega  čini skupina znanstvenika, liječnika, futurista i vizionara koji vjeruju da su najveći darovi znanosti čovječanstvu zdravlje i dug život. No, njihov cilj nije samo produljiti životni vijek, već su predani produljenju zdravstvenog vijeka.

Mala fotografija

Naime, zdravstveni vijek ili healthspan je razdoblje našeg života koje provodimo u dobrom zdravlju, puni energije, vitalnosti, snage i mentalne oštrine. Umjesto da provedemo 45 od svojih 90 godina u dobrom zdravlju, Nuchidova je vizija čovječanstva ona u kojoj održavamo sposobnost da ispunimo svoju svrhu i nastavimo živjeti punim plućima i u posljednjim desetljećima. Ukratko, Nuchido TIME+  opskrbljuje stanice sirovinama za proizvodnju nikotinamid adenin dinukleotida (NAD+), ključne molekule u svim stanicama tijela koja proizvodi staničnu energiju i pretvara hranjive tvari u staničnu energiju.

Starenjem, NAD+ se smanjuje za 50% svakih 20 godina, što rezultira smanjenjem stanične energije i zdravlja stanica. Jednako tako, stanice starenjem gube sposobnost obnove energije i popravka. Znanstvene studije pokazale su da je nadopunjavanje razina NAD+ ključno za održavanje stanične obrane u suočavanju sa svakodnevnim stresorima, kako bi se održao zdrav i aktivan stil života.

Nuchido TIME+ kapsule djeluju blagotvorno i na kožu, odnosno na obnovu oštećenih stanica kože, poboljšavaju puteve nastanka kolagena i elastina, a štite i od DNA oštećenja.

Simpozij o dugovječnosti na TAMC kongresu

Dugovječnost će biti i jedna od ključnih tema ovogodišnjeg, 6. po redu TAMC-a, najznačajnijeg regionalnog kongresa estetske medicine koji će se održati u Rovinju, od 4. do 7. listopada 2023., u organizaciji Poliklinike Milojević

Naime, za 7. listopada najavljen je simpozij o dugovječnosti pod nazivom ‘Obilježavanje 10. obljetnice epigenetskih i glikanskih satova biološke starosti’ koji će okupiti neka od najvećih imena s područja istraživanja ove zanimljive teme. Među govornicima najavljeni su Tim Spector, Steve Horvath, Andrea Maier, Riccardo Marioni i Gordan Lauc koji će i moderirati simpozij.

LONGEVITY SYMPOSIUM 'Celebrating 10th anniversary of epigenetic and glycan clocks of biological age' is coming to TAMC 2023!

Bit će ovo prilika da poslušate međunarodne govornike i neka od najvećih imena industrije te da uživate u doista sjajnom znanstvenom programu.

Simpozij će biti otvoren za javnost, a svi zainteresirani kotizacije mogu kupiti OVDJE po posebnoj cijeni. Za sudionike TAMC 2023 kongresa ulaz na simpozij je besplatan.

 

Pročitajte još i ...