Zagrebački liječnik otkriva : Idu li muškarci na botox jednako često kao žene i dugujemo li Hollywoodu rušenje ovog tabua?

Muškarci rijetko boje kosu, ne idu na manikure, mnogo manje vremena provode pred ogledalom od žena, no to nikako ne znači da se o vlastitom izgledu ne brinu ili da ih negativne promjene ne pogađaju. Iako ih ne brine baš svaka bora, i oni se, baš poput žena, mogu zateći vlastitim odrazom – posebno nakon što prijeđu 40-u.

Stare sporije, no jednom kad se jave – muške su bore izraženije

Često možemo naići na izraz kako žene „stare brže“, no je li to zaista tako? Što je toliko različito u muškoj koži i javljaju li se na njoj znakovi starenja sporije? Ugledni zagrebački dermatolog, dr. Jane Basarovski iz Poliklinike Aviva tvrdi kako se odgovor krije u testosteronu.

dr. Jane Basarovski

„Bitno veća razina testosterona kod muškaraca čini njihovu kožu čak 25 % debljom od ženske, a osim debljine, mušku kožu karakterizira i veća koncentracija kolagena, ali i prirodno veći postotak vlage. Svi ovi faktori doprinose sporijem starenju kože – iako i muškarci i žene kolagen počinju gubiti nakon 30-e, kod žena se nagli pad događa oko menopauze, dok muška koža stari postupno“, objašnjava nam dr. Basarovski.

Iako će se bore zaista na muškom licu pojaviti nešto kasnije, one će – zbog deblje kože – biti izraženije, dublje i tvrdokornije od onih tipičnih za žensku kožu.

Muškarci se danas  njeguju više no ikad

Vremena u kojima je njega kože bila rezervirana za žene odavno su prošla, a da za njegovan, mladolik i osvježen izgled nakon 40-e nije uvijek dovoljna samo krema, sve više shvaćaju i muškarci. Danas je sasvim normalno, tvrdi dr. Basarovski, u čekaonici kod dermatologa vidjeti muškarce, a kad su njegovi pacijenti u pitanju, tvrdi kako se muškarci najčešće odlučuju za tretmane botoxom.

„Baš svaki puta kada se nasmijete, namrštite nos ili, pak, pogledate gore ili u stranu – mišići vašeg lica stvaraju sitne nabore, a svaki taj sitni nabor s vremenom se samo pogoršava, posebno kad je riječ o ponavljajućim pokretima. Iz tog su razloga upravo bore oko usana, očiju i na čelu najizraženije, a mišići na ovim područjima nesvjesno rade čak i kada nam je izraz lica neutralan“, tvrdi dermatolog te dodaje kako je duboke linije koje nastaju na mjestima ponavljajućih mimičkih pokreta moguće spriječiti i ublažiti čak i vrlo malim dozama botoxa.

Tretman koji više nije rezerviran samo za hollywoodske “frajere“

Estetski dermatološki tretmani u svojim su se počecima zaista vezali pretežito za žene, no baš poput u ostatku industrije ljepote, muškarci nisu uspjeli dugo odolijevati trendovima.

Rušenje tabua vezanih za estetske korekcije muškaraca dugujemo ponajprije Hollywoodu – neki od najpoznatijih „ljepotana“ iz glumačkog svijeta ne srame se priznati kako se za pomoć u održavanju mladenačkog izgleda oslanjaju i na pomoć estetske medicine, a kad je „jači spol“ u pitanju, botox daleko prednjači pred ostalim metodama pomlađivanja.

“Zamrznuta lica“ stvar su prošlosti – manje doze rezultiraju mnogo prirodnijim rezultatom

Samo neki od slavnih „frajera“ čiji se mladenački izgled pripisuje ovom popularnom anti-age savezniku su Bradley Cooper, Bruce Willis i Johnny Depp, a svu trojicu karakterizira iznimno suptilan pristup korekcijama. Da danas nije lako na prvi pogled otkriti tko je sve posegao za botoxom, dokazuje činjenica da se već godinama spekulira da čak i George Clooney, najpoznatiji hollywoodski šarmer nije baš u potpunosti izbjegao čari estetske medicine.

Iako je u više navrata izjavio da svoje bore zapravo voli, u više su se navrata pojavile glasine kako svjež i odmoran izgled očiju i obrva održava upravo botoxom, a kako je moguće da takve postupke ne možemo uvijek uočiti, objasnio nam je dr. Basarovski.

„Posljednjih je godinama, srećom, naglasak na iznimno suptilnim korekcijama čiji cilj nije promijeniti izraz lica ili zategnuti čelo do neprepoznatljivosti, već minimalnim intervencijama opustiti  mišić i usporiti produbljivanje postojećih bora. Poznatiji kao baby botox, ovaj je pristup posebno popularan među muškarcima, jer im omogućava da zadrže potpuno prirodne ekspresije, zbog čega njihovi posjeti dermatologu često ostanu nezamijećeni“, tvrdi naš sugovornik.

Otvoren pogled i zaglađenija koža najčešće su dovoljni za pravo „muško“ pomlađivanje

Da sinonim za botox nisu i ne smiju biti „zamrznuta lica“, slaže se i dr. Basarovki, a u kojim slučajevima upravo muškim pacijentima preporučuje suptilne korekcije botoxom?

„Istaknuta bora između očiju često je odgovorna za ljuti izraz lica, dok izrazito naborano čelo samo doprinosi takvom dojmu. Muškarci se na tretman botoxom najčešće ne odlučuju kako bi preko noći izgledali dvostruko mlađe, nego kako bi osvježili lice, otvorili pogled i riješili se tog namrgođenog, ljutog izraza lica – botox u tom slučaju nema konkurencije“, tvrdi dermatolog iz Poliklinike Aviva.

Muškarci neće obraćati pozornost baš na svaku sitnu boru na svom licu, pa će uklanjanje onih najizraženijih najčešće biti dovoljno za postizanje svježijeg izgleda, a kad je mladolikost u pitanju, još je samo jedna stvar na licu važna – tekstura kože. Iako je muška koža prirodno grublje teksture, s godinama se dodatno zadebljava, a na njenoj se površini javlja sve veći broj sitnih neravnina. Za taj problem dr. Basarovski i ženama i muškarcima preporučuje isti tretman – microneedling.

„Kontroliranim mehaničkim oštećenjima kože potičemo snažnu i ubrzanu proizvodnju kolagena, čime koža započinje proces obnove, a količine gradivnih elemenata u njoj prirodno su povećane. Stvaranjem vertikalnih kanalića na koži, prisilili smo stanice na obnovu, a tijelo natjerali da proizvede iznimno velike količine kolagena“, objašnjava liječnik.

Ovim su tretmanom oduševljene brojne poznate osobe, a jedna od njegovih najvećih prednosti je u tome što će koža od njega imati koristi mjesecima – kao stvoreno za muškarce koji žele izgledati izvrsno, bez prečestih odlazaka dermatologu.

Pročitajte još i ...