Dr. Matija Miletić: Savršene usne moja su specijalnost

dr. Matija Miletic

Jedan od najdoktora, majstor za oblikovanje usana, specijalist opće kirurgije i subspecijalist plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije, dr. Matija Miletić nakon godina iskustva nedavno je otvorio privatnu ordinaciju estetske kirurgije. Samouvjeren, ali pristupačan, dr. Miletić osvojio je simpatije pacijenata koji su ga proglasili jednim od najdoktora prošle godine, a njegov su vrhunski rad prepoznale i brojne poznate dame poput Ivane Marić, Kristine Burje i Mirjane Mikulec.

Po čemu se razlikujete od drugih u području estetske kirurgije?
Od drugih se razlikujem po velikom entuzijazmu, motivaciji za napretkom, pristupu prema pacijentu dok obavljam poslove u bolnici ili klijentu dok radim u privatnom sektoru. Osobama ne pristupam na način da se smatram superiornijim, već nastojim biti što dostupniji, upotrebljavam termine koji su razumljivi mojim pacijentima i klijentima. Svakom pacijentu treba osigurati vrijeme koje mu je potrebno da izloži problem – nikoga ne požurujem već saslušam do kraja, pa makar to značilo i više uloženog vremena nego inače. Na taj vas način pacijenti cijene i drže do vas. Niste uvijek raspoloženi ili dobre volje, ali lijepa gesta i osmijeh često puno znače, a to je ono što moramo pružiti našim pacijentima.

Poznati ste kao vrhunski majstor u povećavanju i oblikovanju usana. Otkrijte nam tajnu lijepih usana. Po čemu su vaši „radovi“ usana bolji od drugih?
Smatram da sam uspješan u povećanju i oblikovanju usana. Tehniku, nažalost, nisam naučio u Hrvatskoj zato što vas u našoj zemlji nitko ne želi naučiti poslu. Tu je prisutno više faktora, od moguće konkurencije, ljubomore, a isto tako ni plaće nisu u skladu s realnim zaslugama pa su ljudi jalni i ne žele pružati znanje bez naknade. Što je tajna uspjeha? Najbitnija stvar je tehnika, ali se, jednako tako, svakom klijentu morate prilagoditi individualno, što znači da nije sve uvijek prema pravilima. Točno se zna gdje dolazi filer ako želimo naglasiti rub usne, gdje kada želimo usni dati veći volumen ili kada želimo postići simetriju u slučaju ako govorimo o gornjoj usni kod koje je jedna strana niža, tj. asimetrična. Nadalje, morate imati dobro oko da biste uopće primijetili i male asimetrije i klijentu omogućili vrhunski tretman da bude u potpunosti zadovoljan. Zahvat mora biti ugodan osobi koja radi tretman i osobi na kojoj se radi tretman. Tu mislim na bezbolnost tretmana. Svojim klijentima dajem dentalni blok, tj. apliciram lokalni anestetik u projekciji korijena zubi gdje nakon toga utrnu usne i postupak je bezbolan ili minimalno bolan. Mislim da je to najbitnija stvar. Ne upotrebljavam anestetičke kreme za navedeno iz opisanog razloga. Usne koje radim djeluju prirodno – jednostavno težim skladu i eleganciji.

fillers needle

Što za vas znači biti dobar kirurg?
Dobar kirurg za mene znači da morate svojim intervencijama postići izniman rezultat sa što manje komplikacija. Komplikacije su moguće, a o tome morate razgovarati s pacijentom ili klijentom kako bi bio svjestan rizika, ali i tijeka nakon toga i eventualnih modifikacija i postupaka u željenom cilju. Da biste bili dobar kirurg, morate biti “čovjek”, a bez jednog od navedenog ne ide. Vi sami morate biti zadovoljni tijekom operacije da bi na kraju rezultat bio dobar i za pacijenta, u to sam se uvjerio mnogo puta. Ponekad vam se ne da neku sitnicu popravljati jer smatrate da nije toliko bitna, ali upravo je to ključ uspjeha. U prijevodu, neki puta se neke stvari oduže iz raznoraznih razloga, ali to vas ne smije ohrabriti da se zadovoljite tek prosječnim.

Koje zahvate na polju estetske kirurgije najčešće obavljate?
Trenutno najčešće radim operaciju kapaka tj. blefaroplastiku. Ako govorimo o gornjoj blefaroplastici, onda se u tom slučaju odstranjuje višak kože i reducira masni jastučić prema unutarnjem dijelu oka. Nakon operacije se ožiljak ne vidi jer ga postavljam u prirodnu brazdu. Ako govorimo o donjoj blefaroplastici, onda mogu reći da je to vrlo ozbiljna operacija koja zahtijeva iskustvo, konzervativnu redukciju kože, a ja je radim metodom da u bloku kirurškim skalpelom režem i kožu i mišić orbicularis oculi (kružni mišić), nakon redukcije masnih jastučića ili transpozicije istih, kožu s mišićem fiksiram za periost vanjskog dijela orbite čime se dobiva efekt dizanja srednjeg lica. To je vrlo dobra metoda ukoliko je cilj podizanje srednjeg dijela lica i ako se radi o osobama starijim od 40 godina, dok je kod mladih osoba dovoljno samo reducirati kožu. Od drugih zahvata dominiraju tretmani hijaluronskom kiselinom, botoxi i otoplastika (operacija odstojećih ušiju).

dr. Matija Miletić
dr. Matija Miletić

Kojim se neinvazivnim zahvatom lica po vama može najviše pomladiti?
Po mom sudu od neinvazivnih metoda najviše se može pomladiti hijaluronskim filerima, i to ako tretiramo jagodice, čime se dobiva volumen u navedenom dijelu, a kod žena to najbolje naglašava seksipil i podiže lice. Time se umanjuju i nazolabijalne brazde koje se također tretiraju nakon toga. Od dobrih stvari nadalje bih izdvojio botox, kojim tretiram bore smijalice, bore između obrva i čelo, čime se i obrve podižu te se postiže svježiji izgled. Također bih izdvojio i PRP, kemijski piling i laser. Navedene neinvazivne metode pomlađivanja imaju nažalost svoj limit, a to je uvijek starost klijenta što znači da, usprkos mogućnostima neinvazivnih tretmana, rezultat neće biti dobar ako imate osobu koja je kandidat za face lifting. Bitno je da savjetujete svoje klijente kako bi se uvjerili da ih poštujete i da im želite pomoći, a ne da im prodajete maglu.

Je li prerano u 30-ima početi s nekakvim sitnim korekturama?
Po mom mišljenju u 30-ima nije prerano počinjati s korekcijama, međutim, to je stvar osobnog izbora klijenta. Realno, ženama u kasnim 20-ima i ranim 30-ima ne trebaju niti botox niti filer, jer se radi o mladim osobama, pa čak i borice oko očiju daju seksipil i zapravo nagovješćuju transformaciju u zrelu ženu. Tek krajem 30-ih ili početkom 40-ih treba započeti s manjim korekcijama ukoliko je to izbor same osobe. Ovime ne potičem nikog na navedeno, ali ako me se pita za realan savjet, onda u skladu s time slijedi i preporuka i mišljenje.

S obzirom na trendove koji dolaze sa Zapada, i kod nas se nerijetko mogu vidjeti rezultati pretjerivanja s estetskim zahvatima. Susrećete li se s neobičnim ili nerealnim zahtjevima kada je u pitanju uljepšavanje? Kako reagirate na takve upite?
Dosad nisam imao nerealnih zahtjeva, ali zasigurno bi ih odbio. Nerealan zahtjev u većini slučajeva jamči i komplikaciju, a naravno da to ne želim jer time dobivate i negativnu reklamu.

A middle-aged woman looking at her face in the mirror

Što vam je najdraže u poslu koji radite?
Trenutno najviše uživam u operaciji kapaka i povećanju usana filerom. To zahtijeva veliku pažnju, dobro oko, iskustvo, velik broj zahvata, kompromis hoću li više ili manje kože reducirati ako govorimo o donjoj blefaroplastici, sve u cilju da dobijete vrhunski rezultat, jer takvim i vi kao kirurg postajete ispunjeni i zadovoljni, a to je najbitnije i predstavlja iznimno dobar osjećaj.

U izboru portala najdoktor.com izabrani ste među najbolje plastične kirurge u Hrvatskoj. Koliko vam znači ta pohvala?
Titula za najdoktora došla mi je u pravo vrijeme. Iako se radi o ocjenama pacijenata, a ne o stručnim ocjenama, i one imaju svoju težinu i važnost. To je potvrda rezultata rada i dobrog odnosa prema pacijentu. Vijest sam primio u operacijskoj sali kada mi je prišao kolega i rekao da mi čestita. Isprva nisam znao o čemu se radi, ali ubrzo su mi počele stizati poruke i telefonski pozivi. Odonda sam bio nekoliko puta na televiziji i radiju i puno mi je pomoglo u tijeku moje karijere. Nakon toga sam otvorio i svoju ordinaciju plastične kirurgije sa zagrebačkom adresom, o čemu sam već neko vrijeme razmišljao, a sve se dogodilo u pravo vrijeme jer sam tada završio i subspecijalizaciju iz plastične kirurgije u KB Dubrava, ustanovi koja ima i europski certifikat za edukaciju iz plastične kirurgije.

Pročitajte još i ...