Dr. Matija Miletić: Sve o povećanju usana filerima

Brazilian fashion model Adriana Lima and American model Emily DiDonato as ambassadors for Maybelline 2017 collections., Image: 310500791, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Fileri za usne više nisu tabu tema, a na tržištu se nudi svašta i svugdje, zato nam je Matija Miletić, dr. med., specijalist opće kirurgije, subspecijalist plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije, otkrio sve što morate znati prije odlaska na tretman.

Na početku, treba naglasiti da vaša očekivanja moraju biti razumna. Ako donesete fotografiju željenih usana, to može biti samo smjernica za doktora, ali nikako ne očekujte identične usne. Stručan doktor odmah će vam reći, s obzirom na vaše lice, što vam pristaje i koji dio usana treba naglasiti kako bi se ostvario sklad.

Dr. Matija Miletić ukazao nam je na dvije bitne stvari koje treba znati već na vratima ordinacije.

dr. Matija Miletic
dr. Matija Miletić

Deklaracija proizvoda

„Najbitnije je imati informaciju koji će se preparat koristiti za povećanje usana. Danas na tržištu postoje razni preparati čije je porijeklo upitno što znači da filer tj. hijaluronska kiselina mora imati deklaraciju koja klijentu jamči sigurnost primjene. Hijaluronska kiselina je prirodni materijal koji je sastavni sastojak kože koji se starenjem smanjuje, kao i kolagen, zbog čega nastaje višak kože, a time i bore. Nadalje, prije same primjene poželjno je da klijent ne konzumira alkohol niti narkotike zbog povećanog rizika krvarenja tijekom samog izvođenja tretmana, kako bi se izbjegle neželjene komplikacije tj. hematom koji nastaje u tren oka i koji na kraju odgađa tretman za cca 10 dana do 2 tjedna, koliko je potrebno da se hematom povuče. To je vrlo osjetljiva stvar jer klijent ima deformitet usne na mjestu hematoma i neugodan osjećaj jer privlači poglede tijekom socijalnog kontakta“, objašnjava dr. Miletić, dodajući kako je druga bitna stvar količina filera koja se aplicira u usne i tehnika apliciranja jer upravo to utječe na izgled usana.

American fashion model and singer Kendall Jenner in the print ad of Estee Lauder Pure Color Lipstick Summer 2017 advertising campaign., Image: 329519110, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Prirodan izgled i izbjegavanje efekta „patkastih usana“

„Osobno volim prirodan izgled i svojim klijentima nastojim objasniti etape tretmana kao i budući eventualni izgled koji će nastati po završetku tretmana. ‘Patkasti izgled usana’ nastaje prilikom apliciranja veće količine filera, naročito u stražnji i vanjski dio usana kada se ona izvrće prema van. To može biti posljedica loše tehnike osobe koja aplicira filer, ali i želje klijenta“, ističe dr. Miletić.

Lokalna anestezija vs. anestetička krema

Dr. Miletić otkrio nam je i da se tretman može izvoditi u lokalnoj anesteziji tj. dentalnom bloku, kada se lokalni anestetik ubrizgava u projekciji korjenova zubi gornje i/ili donje čeljusti. Ovaj oblik anestezije, objašnjava, najbolji jer klijentu, ali i stručnoj osobi koja aplicira filer osigurava najbolje uvjete – ako je tretman bezbolan ili minimalno bolan, onda je i klijent miran i tretman je siguran.

Druga opcija anestezije je primjena anestetičke kreme koja se nanosi na usne. Ta je opcija, dodaje dr. Miletić, gotovo uvijek bolna i neugodna. Obično je potrebno držati kremu cca 20 minuta, a primijenimo li dentalni blok, onda zahvat možemo obaviti za nekoliko minuta. Rezultati traju četiri do devet mjeseci.

British fashion model Rosie Huntington-Whiteley stars in Autograph makeup line for Marks & Spencer 2016 advertising campaign., Image: 305920077, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Pričekajte da splasne otok

„Nemojte se iznenaditi, nakon povećanja usne dodatno oteknu zbog traume tkiva koja nastaje zbog uboda igle, ali se povuče nakon 2 dana te je potrebno objasniti da usne neposredno nakon aplikacije nisu iste kao one nakon 2 do 3 dana kada splasne otok. Nije dozvoljeno izvođenje grimasa, pijenje na slamku, pušenje u trajanju do 3 dana, koliko je potrebno da se filer organizira i preraspodijeli u usni“, kazao je dr. Miletić, dodajući da je efekt oticanja veći ako se konzumira alkohol.

Trajnost filera je od 4 pa do 9 mjeseci, ovisno o kvaliteti filera i udjela hijaluronske kiseline u fileru. Drugi faktor koji utječe na durabilnost je i sposobnost organizma da razgrađuje filer.

„Moje je mišljenje da je muškarcima generalno prihvatljivije vidjeti povećane usne koje djeluju prirodno za razliku od onih koje sadrže pretjeranu količinu hijalurona i djeluju suviše umjetno i plastično“, zaključuje dr. Matija Miletić.

Pročitajte još i ...