Dr. Mladen Duduković: Postoji li nada povratka na staro ako krenemo stopama slavne Kelly McGillis?

Pitanje svih pitanja u estetskoj medicini je: Može li se baš uvijek i svima adekvatno pomoći ako su životni stil i vrijeme učinili štetu licu i tijelu?

Kolumnist dr. Mladen Duduković

Činjenica je da nas sve očekuje i ta starija životna dob, koja sa sobom nosi i neke pozitivne aspekte, ali i brojne izazove.

Kad već moramo ostarjeti, možemo se samo nadati da ćemo ostarjeti kao Charlotte Rampling (71), Susan Sarandon (71), Sharon Stone (60) ili pak Jane Fonda (80).

Sharon Stone. amfAR's 21st Cinema Against AIDS Gala Presented By WORLDVIEW, BOLD FILMS, And BVLGARI at Hotel du Cap-Eden-Roc on May 22, 2014 in Cap d'Antibes, France. EC/PS/MCI, Image: 194471696, License: Rights-managed, Restrictions: NONE, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Whats Up

Genetiku bih istaknuo kao najvažniju

Ja bih, primjerice, volio ostarjeti kao Pierce Brosnan u 65-oj ili Sean Connery, koji izgleda izvrsno nadomak 90-oj. Zasigurno vam sad prolazi kroz glavu pomisao da sve spomenute osobe na raspolaganju imaju najbolje estetske kirurge na svijetu, kao i sve preparate, filere, tretmane i uređaje koje požele.

Kao najvažniji faktor dugovječne ljepote ipak bih istaknuo genetiku, jer o njoj ovisi kako ćemo stariti, a upravo zbog nje neke hollywoodske glumice izgledaju izvrsno za svoje godine, dok se na drugima vidi svaka godina, iako vjerojatno posjećuju iste estetske klinike i kirurge.

Na neke stvari ipak možemo utjecati

Upravo iz tog razloga u više sam navrata u svojim kolumnama naveo važnost genetskog koda, o kojem ovisi naše starenje, kao i razloge zbog kojih baš svi u određenoj dobi ne izgledamo slično. Ipak, na neke stvari možemo i trebamo utjecati.

Na što točno mislim, najbolje će opisati usporedba starih fotografija slavne Kelly McGillis, tada vrlo atraktivne partnerice Toma Cruisea u megahitu Top Gun,  sa sadašnjim stanjem u kojem je nedavno fotografirana.

Moramo reći, definitivno ne izgleda sjajno, dobila je prekomjerne kilograme, u potpunosti promijenila izgled lica i tijela, a na prvi pogled uopće ne bismo rekli da je riječ o nekome tko bi barem podsjećao na nekada slavnu ličnost i uzor mnogim ženama koje su težile za prirodnom ljepotom.

Bolje spriječiti nego liječiti

Kod pojave znakova starenja koji se događaju na licu i tijelu, najvažnije ih je što ranije postati svjestan te na svakog pojedinačno djelovati, ponekad sami, a ponekad uz pomoć estetske medicine.

Naravno, najvažnije je održavati zdrav tempo života, regulirati unos i potrošnju kalorija te tjelovježbom i odricanjem od nezdrave prehrane održati tijelo vitkim što je duže moguće.

American fashion model Gigi Hadid as the Reebok«s ambassador in their Perfect Never 2017 advertising campaign., Image: 312960671, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Kvalitetu kože lica i tijela potrebno je njegovati već od srednjih dvadesetih, a sav taj trud kasnije će nam se višestruko isplatiti.

Nisam ljubitelj narodnih poslovica i izreka, ali s ljepotom je slično kao i s novcem, a to je da se „štedi dok se ima, a ne kad prihodi presuše i više nemamo od čega štedjeti“. Drugim riječima, ljepotu treba njegovati i održavati, a ne razmišljati kako ima vremena djelovati na znakove starenja i očekivati da će nas se kasnije dodirnuti magičnim estetskim štapićem i pretvoriti nas u ono što bismo željeli.

158275, Actress Halle Berry arrives at the Tiffany And Co. Celebrates Unveiling Of Renovated Beverly Hills Store at Tiffany & Co. Beverly Hills, California - Thursday October 13, 2016. © Joe Sutter, PacificCoastNews. Los Angeles Office (PCN): +1 310.822.0419 UK Office (Photoshot): +44 (0) 20 7421 6000 sales@pacificcoastnews.com, Image: 302817024, License: Rights-managed, Restrictions: JFY1, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Pacific coast news

Pogledajte npr. Halle Berry (51) ili Jennifer Aniston (49) za koje je poznato da su već u 30-ima krenule s malim dozama hijaluronskih filera i baby botoxa. Sigurno ih ne bi svrstali u pedesetogodišnjakinje, a i kad ih pogledate ne možete biti sigurni niti za jedan dio tijela da ga je dotakla stručna ruka estetskog liječnika.

February 26, 2017 - Los Angeles, California, USA - Jennifer Aniston attends the 2017 Vanity Fair Oscar Party hosted by Graydon Carter at Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on February 26, 2017 in Beverly Hills, California., Image: 322734756, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Entertaiment

Prevencija umanjuje buduća ulaganja

Upravo zato, u Poliklinici Duduković, naglašavamo važnost prevencije starenja. Prevencija može početi vrlo rano, već od srednjih dvadesetih godina, npr. tretmanima kože lica i tijela Biologique Recherche kozmetikom.

Poliklinika Duduković

Na spomenuti način čuvamo i oplemenjujemo kvalitetu kože lica i tijela kako bi ona cijelo vrijeme izgledala zdravija i sjajnija, a ujedno umanjujemo i kasnija ulaganja u znatno skuplje tretmane rehidracije i obnavljanja kvalitete kože.

Također,  prevenciju tvrdokornijih linija čela, glabele i bora smijalica, ovisno o potrebama, ponekad indiciramo vrlo rano, kod pojave prvih finih linija u mirovanju, a što se može dogoditi već i u kasnim dvadesetima ili ranim tridesetima.

Romee Strijd (romeestrijd / 19.01.2018)", Image: 360742723, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Izgubljeni kolagen iz kože lica i tijela također nadoknađujemo vrlo rano, tretmanima primjerenim za dob i stanje kože, a najčešće su to Mesoestetic mezoterapije lica i tijela, dermalni fileri ili medicinski pilinzi već u srednjim tridesetima, pa nekako usmjeravamo klijente da u što boljoj „estetskoj formi“ uđu u četvrtu i petu dekadu života, kada s manjom volumnom nadoknadom srednjeg dijela lica i jednostavnim nekirurškim lifting postupcima, dobijemo povoljne konture bez većih i invazivnih kirurških zahvata.

Liposukcija prije 40-te

Ako vam se pak potkrao koji suvišni kilogram ili niste zadovoljni konturama tijela i nikako ih ne uspijevate dovesti u red tjelovježbom, liposukciju je također preporučljivo napraviti prije 40-e godine kada još postoji određena kolagenska rezerva kože, koja će se zategnuti nakon takvog zahvata. Kada je koža trajno promijenjena, neelastična i viseća, uz liposukciju će najčešće biti potreban i kirurški zahvat zatezanja koji očekivano ostavlja nepoželjne ožiljke.

Što ako nismo na vrijeme razmišljali o prevenciji

No, vratimo se na naslovnu temu. Ako pak nismo bili dovoljno mudri i motivirani održavati se lijepima i zategnutima u mladim danima, a oni nepristojniji će reći kako smo se s vremenom potpuno zapustili kao naša junakinja s početka priče, također nije sve izgubljeno, ali moramo biti realni u očekivanjima i mogućnostima takvog kasnog estetskog liječenja.

Je li vam 200 000 kn dovoljna motivacija?

Prije svega treba promijeniti životne navike i vratiti se u kondiciju i režim tjelovježbe. Naravno da to neće biti dovoljno i za vraćanje kontura lica i tijela u prihvatljive okvire, morat ćemo se podvrgnuti  „makeover“ zahvatima i izdvojiti pozamašne svote, koje i po cjenicima domaćih klinika ukupno mogu premašiti iznose od 100.000 ili 200.000 kn.

Nepoželjne konture lica korigirat ćemo nadoknadom volumena u gornjim dijelovima lica, a višenje kože lica i vrata riješit ćemo „face i neck“ liftingom. Konture tijela i višenje kože ruku, dojki, trbuha i bedara možemo korigirati liposukcijom određenih regija i spomenutim zahvatima zatezanja kože, odnosno brahioplastikom, mastopeksijom, abdominoplastikom i femoroplastikom.

Svi navedeni zahvati smanjit će obujam tijela i korigirati konfekcijski broj, što će pozitivno djelovati na samopouzdanje, a unatoč pokojem ožiljku i uloženom novcu, osoba će sigurno biti zadovoljna postignutim rezultatima.

HALLE BERRY @ the 2015 Hollywood Foreign Press Association Grants Banquet held @ the Beverly Wilshire hotel. August 13, 2015, Image: 255519547, License: Rights-managed, Restrictions: AMERICA, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual

No da se ne zavaravamo, nikakvim kirurškim, a još manje nekirurškim postupcima ne možemo vratiti Kelly McGillis njen stari izgled, pa ako želite lijepo i elegantno ostariti,  na ljepotu treba utjecati baš sada, držeći se preporuka za njeno čuvanje i podvrgavanjem preventivnom estetskom liječenju.

Možda smo bili malo nekorektni i grubi u ovoj kolumni, no kroz primjer slavne glumice htjeli smo pokazati kako svaka osoba stari drugačije, a nedostatak prevencije starenje će samo ubrzati.

Vi dobro razmislite –  želite li se u 60-ima probuditi u tijelu Sharon Stone ili Kelly McGillis?

Pročitajte još i ...