Dr. Nevia Delalle: Od zadovoljstva i sreće koža mi odmah zablista

Poznata zagrebačka dermatologinja Nevia Delalle iz poliklinike Dermalife neprijeporni je stručnjak i veliki profesionalac kada je riječ o njezi kože. Za portal estetica.hr otkrila je kako pravilno njegovati kožu lica u različitoj životnoj dobi te koja je tajna njezinog mladolikog izgleda.

Dr. med. Nevia Delalle, spec. dermatovenerologije
Dr. med. Nevia Delalle, spec. dermatovenerologije

D. Delalle, možete li nam objasniti koliko se razlikuje njega kože lica u 20-ima i 30-ima?
Na to pitanje nema jedinstvenog odgovora. Proces starenja započinje rođenjem, a svaki period života nosi sa sobom neke posebnosti koje opet uvelike ovise o tipu kože i načinu života. Ako se osvrnemo na pubertet, period najvećih hormonalnih promjena, već tada je jasno da sve osobe ne možemo staviti pod isti nazivnik, jer dio njih ne može izaći na kraj s prištićima, drugi imaju suhu kožu, a kod trećih nema nekih velikih promjena.

Isto vrijedi i za 20-e koje bi trebale biti nastavak njege koje smo započeli u pubertetskim danima, a u skladu s tipom kože i promjenama koje su nastupile pod utjecajem tih desetak godina više, ali i onih sljedećih deset u 30-ima. Ako se u svojoj koži osjećate dobro, znači da je njega ispravna. U mlađim danima nema potrebe za teškim, hranjivim kremama i onima koje stimuliraju proizvodnju vezivnih struktura, jer je veziva dovoljno. Treba se svakako omogućiti dobra hidratacija koja može biti narušena vanjskim utjecajima, koristiti visoke zaštitne faktore tijekom cijele godine i aplicirati antioksidanse, jer će oštećenja koja nastanu u toj dobi biti vidljiva kasnije. U 30-ima dolaze na naplatu greške iz 20-ih pa se uz prve bore javljaju i hiperpigmentacije i teksturalne promjene, a i vezivne strukture počinju postupno gubiti elasticitet. Tada treba započeti stimulacija aktivnim supstancama kao što su blage kiseline i retinol kako mimičke bore ne bi prešle u statičke i kako bi se izbrisale površinske neujednačenosti (boja i tekstura).

Australian fashion icon Miranda Kerr in the promotional pictures for 2017 'Noni Glow' advertising campaign of her skincare company Kora Organics., Image: 333445925, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Kada počinju prvi primjetni znaci starenja?
Upravo su tridesete godine prijelazne i ukoliko tijekom dvadesetih ne poduzmemo gore navedene postupke, prvi znakovi će vrlo brzo postati vidljivi. Prvenstveno se to odnosi na mimičke bore koje pišu svaki osmijeh, čuđenje, ljutnju i ukoliko ih se pusti, a posebno ako je koža suha, brzo prerastaju u trajne ožiljke kojih se teže riješiti. Da nam nedostaje vezivnog tkiva i počinju prvi znakovi „obješenog“ lica, može se provjeriti na ogledalu tako da se glava nagne i gleda u stopala. U tom položaju obrazi će se spustiti, a to se u mlađoj životnoj dobi ne događa.

S koliko godina se preporučuje korištenje botoxa i dermalnih filera?
Iz svoga iskustva mogu slobodno reći da apsolutno nema pravila. Mehanizam i priroda botulinum toksina i hijaluronskih filera nemaju nikakve veze jedno s drugim. Hijaluronska kiselina se kao dio našeg vezivnog tkiva s godinama gubi, a tako i njezina sposobnost vezivanja vode. Kao posljedica toga, bore postaju vidljive, gubi se tonus i svježina, a to se ponekad vidi i u ranim tridesetim godinama, što ovisi o brojnim čimbenicima. Zahvaljujući tzv. skin boosterima koji se sastoje od nefragmentirane hijaluronske kiseline i ne daju volumen, već samo duboku hidrataciju, a spadaju u kategoriju filera i mogu se aplicirati od ranih dvadesetih pa na dalje, odgađaju se drugi postupci poput aplikacije botulinum toksina. Potom se postupno dodaje volumen, gušćim filerima, ciljano i bez pretjerivanja. S druge, strane botulinum toksin sprječava kontrakcije mišića i nije dio naše kože. Treba procijeniti prema tipu kože i jačini kontrakcije mišića kojom će se dinamikom stvarati statičke bore te na temelju toga započeti s „baby botox“ dozama, a to također može ponekad biti u ranim tridesetima, ali ipak češće kasnije.

German actress and model Diane Kruger poses for H.Stern Rock Season 2014 collection., Image: 201818059, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Izgledaju li današnje žene mlađe nego njihove majke istih godina (bez obzira na upotrebu botoxa i filera) i zašto?
Životni vijek se značajno produžio, a s tim i način života. Ako pogledamo neke od ikona ljepote iz 60-ih ili 70-ih godina, onda je prva asocijacija da je to iskonska ljepota bez velikih intervencija, tek svakodnevna i ispravna njega. Kada se sjetim svoje bake, ne sjećam se bora, bila je to jedna profinjena ljepota, porculanski ten bez puno šminke, odmjerenost i ozbiljnost. Današnje žene ponekad izgledaju poput karikatura u nastojanju da „ispeglaju“ baš svaku boru. A bit mladosti je duh, energija koju zračimo, a na koži će se vidjeti kako smo se prema sebi ponašali.

Ako uspoređujemo žene istih godina koje su se ispravno njegovale i pazile na sebe u drugoj polovici 20. stoljeća i sada, onda nema razlike. S druge strane, žene 21. stoljeća koje ne njeguju kožu i rade 12 sati dnevno uz sve negativne vanjske utjecaje, uključujući i stres, izgledaju puno starije od onih koje su živjele mirnim i balansiranim životom. Odgovor se krije negdje u sredini. Zahvaljujući minimalno invazivnim postupcima, uz pravilnu njegu i ispravan način života, današnje mogućnosti su velike i žene svakako mogu izgledati mlađe od svoje kronološke dobi.

Gal Gadot (gal_gadot / 18.06.2017): "Trying to hypnotize you.. #SundayMood, Image: 338263959, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Kolika je uloga gena u procesu starenja?
Starenje na molekularnoj razini karakterizirano je progresivnom akumulacijom molekularnih oštećenja izazvanih vanjskim i metaboličkim generiranjem slobodnih radikala. Na koji način će se obnavljati stanice i koliko uspješno će odolijevati vanjskim oštećenjima ovisi o genskim zapisima. Brojne pojedinosti su još uvijek nepoznanica. Dio znanstvenika smatra da je starenje genetički predodređen proces, dok drugi smatraju starenje kao nakupljanje oštećenja u stanicama. Upravo gore navedena teorija oksidativnog stresa je opće prihvaćena. Možemo zaključiti da je genom dinamična struktura koja reagira na vanjske stimuluse, kao posljedica promjena u DNA i u proteinima, a potom i promjena u ekspresiji gena. Pronalaženjem mehanizama popravljanja biokemijskih procesa moglo bi se utjecati na dugovječnost.

Kakav tip kože se najprije nabora?
Prvenstveno suha, dehidrirana koža, koža bez zaštitnog lipidnog sloja. Najčešće su to tamnopute osobe, ali nema pravila, jer se isto može dogoditi i kod osoba svijetle puti te kod osoba koje su intenzivno i kroz duže vrijeme izložene štetnim vanjskim utjecajima.

dr. Nevia Delalle
dr. Nevia Delalle

Koliko se razlikuje njega kože lica u 30-ima i 40 -ima?
Na tragu prethodnog odgovora, o razlici između 20-ih i 30-ih, u četrdesetima je evidentan pad razine kolagenih i elastičnih vlakana, hijaluronske kiseline, a fibroblasti zaslužni za produkciju postaju lijeni i važno ih je stimulirati i uspostaviti ponovno red. Za svakodnevnu njegu važni su antioksidansi, kiseline, retinol i hranjive kreme. Uz sve to savjetujem lasersku stimulaciju, mezoterapijsku stimulaciju i hranjenje te još brojne stimulativne metode uz hijaluronske boostere i klasične filere, ali i botulinum toksin dok je na vrijeme.

Primjećujete li, recimo, da žene s mediteranskog područja brže stare od onih s kontinenta?
To je nekada bilo više uočljivo, jer su žene mediteranskog tipa tamnoputije, ali su i više bile izložene vanjskim negativnim utjecajem UV zraka, vjetra, a svijest o štetnosti istoga nije toliko bila prisutna. Čak je i lutka Barbie nekada bila napravljena prema mediteranskom tipu, jer se smatralo da je tamna koza ljepša i privlačnija. Tamnoputi, mediteranski tipovi imaju razvijene samozaštitne mehanizme i ukoliko se još dodatno čuvaju od štetnih vanjskih utjecaja, znakovi starenja uz druga oštećenja kože manje su vidljivi nego kod kontinentalnih tipova i osoba tipa kože I i II. A danas se, na sreću, ipak i jedni i drugi više čuvaju i minimalno izlažu.

South Africa fashion model Jenna Pietersen stars in Lingadore Lingerie Spring Summer 2014 collection., Image: 192712163, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Koji brand preporučujete za njegu mladenačke kože?
Ne preporučujem brandove, ali savjetujem medicinsku kozmetiku za problematičnu mladenačku kožu te nježne, lagane teksture za svakodnevnu njegu uz obaveznu zaštitu od sunca i antioksidanse.

Koji brand preporučujete za njegu kože lica za 30-e, a koji za 40-e?
Na ovo pitanje sam već dala odgovor u prethodnim pitanjima, ali generalno (ako koža nema nikakvih problema) uz antioksidanse savjetujem hidratantne i hranjive kreme tijekom dana, a tijekom noći kiseline i retinoide u odgovarajućim koncentracijama ovisno o dobi i stanju kože. Ne mogu vam reći brand konkretno.

Koje estetske tretmane preporučujete u 50-ima?
U 50-ima je teško započeti bilo što ukoliko se nisu poštivale sve prethodne faze. Za uspješnost bilo kojeg estetskog postupka u toj dobi, važno je da je koža u dobrom stanju. Tek kada je koža zdrava, mogu se započeti abrazivni i neabrazivni postupci, bilo mehanički ili kemijski (laser, kemijski pilinzi, dermoabrazije, mezoterapija, fileri, botulinum toksin). Nikada ne primjenjujem isključivo jednu metodu, već kombinaciju više postupaka kroz duže vrijeme, jer jedino na taj način imamo odlične rezultate.

SHARON STONE @ the 2015 amFAR's Inspiration Gala held @ the Milk studios. October 29, 2015, Image: 264285197, License: Rights-managed, Restrictions: AMERICA, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual

Koja je tajna vašeg mladolikog izgleda?
Pa sad sam vam sve svoje tajne otkrila. Osim toga važna je ravnoteža i balansirana prehrana. Svakodnevno se bavim sportom i bez toga teško započinjem svoj dan. Odlazak na počinak do 23 sata, najkasnije (ukoliko je ikako moguće). I zadovoljstvo i sreća koja se odražava na licu, a odmah i koža zablista.

Kakav je sadržaj vaše kozmetičke torbice?
Obavezno jedan serum ili eliksir koji sadrži najbolje antioksidanse, a to je podloga za kremu. Nakon toga, ovisno o godišnjem dobu, hidratantna krema i neka tonirana krema i SPF 50+. Nikada ne koristim puder, samo neki bronzer, malo šminke. Navečer jedva čekam staviti ili hranjivu kremu tijekom toplih mjeseci ili neku jaku kiselinu i do 30 posto tijekom noći ili retinol.

Je li istina da je skupa kozmetika i bolja kozmetika?
To apsolutno nije točno. Skupe kreme i razvikani brandovi imaju mogućnost napraviti kremu savršene teksture i najčešće su vrlo ugodne na koži, ali kako se najčešće radi o proizvodima koji se kupuju u parfumerijama u slobodnoj prodaji, legislativa ne dopušta visoke koncentracije aktivnih sastojaka. Dakle najčešće su to dobre kreme, ali neučinkovite za ono pod čim se predstavljaju. Prije kupovanja bilo kojeg proizvoda, uzmite povećalo i dobro pročitajte koncentracije aktivnih supstanci na deklaracijama, a ako ne pišu, znači da su toliko niske da ćete vjerojatno biti razočarani rezultatima.

Pročitajte još i ...