Fantastično tijelo nakon pedesete? Nicole Kidman dokaz je da je moguće

Vjerujemo da ste ovih dana imali priliku vidjeti fotografiju što ju je za naslovnicu časopisa Perfect Magazine snimila Nicole Kidman. Malo je reći da je fotka podigla ogromnu prašinu. Čini se da baš nikoga nije ostavila ravnodušnim pa su potrebu da je komentiraju očito osjetili mnogi – od brojnih urednika/ca gotovo svih svjetskih časopisa i novina preko fanova slavne glumice pa sve do ‘običnih smrtnika’ koji svojim komentarima zatrpavaju inboxe raznih portala diljem svijeta.
I dok je za neke ova fotografija (pa tako i sama Nicole) sjajna i fantastična , drugi je smatraju ridikuloznom i vrijednom žaljenja. Za jedne je ona pokazatelj kako se vrijedi potruditi u borbi sa starenjem te kako je doista moguće u 56. godini života imati isklesano, zategnuto i mišićavo tijelo. S druge strane, glasni su i oni koji smatraju kako Nicole Kidman naprosto ne prihvaća činjenicu da stari te da se, nakon što je temeljito pomladila lice, sada krenula u borbu za mladoliko tijelo.
Odluku o tome kojoj ćete se strani prikloniti, ostavljamo vama, a cijela ova priča nama je bila povod da poznatu fitness trenericu i nutricionisticu Mariju Andrijašević upitamo kakav režim prehrane i vježbanja treba slijediti kako bismo se barem približili mišićima poput onih koje nam je pokazala Nicole.
“Kao prvo i osnovno naglasila bih kako su glavni faktori za zdravo i lijepo oblikovano tijelo – trening, kretanje, izbalansirana prehrana i san”, rekla nam je Marija Andrijašević te je dodala da nažalost živimo u vremenima kada smo često orijentirani isključivo na estetsku komponentu tijela, a ne na onu funkcionalnu – zdravlje, mobilnost zglobova, stabilnost trupa, bolju probavu, i slično.
“Kao pozitivna posljedica redovitog treninga i izbalansirane prehrane javljaju se lijepi, definirani i tonirani mišići. A trening za žene nakon 50. godine života valja prilagoditi i u njega uključiti vježbe s vanjskim opterećenjem”, otkrila nam je Marija.

“Već u tridesetima dolazi do opadanja mišićne mase te se povećava rizik od osteporoze te dolazi do smanjenja gustoće kostiju. Najbolji način očuvanja mišićne mase ili njezine izgradnje je trening s opterećenjem i to s težinama koje predstavljaju izazov.  Naravno, prije toga treba provjeriti inicijalno stanje osobe – saznati je li prije trenirala, zna li izvoditi vježbe na pravilan način, dobiti podatke o njezinu stilu života, postoje li kakve prijašnje ozljede, akutne bolesti i slično”, kaže naša sugovornica.

Prema Marijinom iskustvu, žene općenito zaziru od utega i vanjskog opterećenja, što ova fitness stručnjakinja smatra pogrešnim.
“Većina žena u menopauzi dobije višak kilograma te dolazi do redistribucije potkožnog masnog tkiva uzrokovanog promjenom hormonalnog statusa. Što više utega dižu, imat će ljepše, oblikovanije i definiranije tijelo. Veći postotak mišićnog tkiva znači i brže sagorijevanje kalorija, a to automatski dovodi do smanjenog nakupljanja potkožnog masnog tkiva”, pojašnjava Marija Andrijašević.
Za vretenasto tijelo s definiranim mišićima, ova iskusna fitness trenerica preporuča višezglobne vježbe poput čučnjeva (s kettlebellom, utezima, olimpijskom šipkom), zatim iskorake, mrtvo dizanje, biceps pregibe, potiske, sklekove i druge vježbe za stabilnost trupa. Sve ove vježbe, kaže Marija, trebale bi biti zastupljene u tjednom rasporedu treniranja.
Stop se pak prehrane tiče, ona, naravno mora biti raznolika. “Preporučam i pojačan unos proteina koje možemo dobiti iz peradi (piletine i puretine), ribe i jaja.
Zatim, tu moraju biti i vlakna, povrće, voće, sjemenke i orašidi. Ne smijemo zaboraviti ni dovoljan unos minerala i vitamina. Nažalost, čarobna pilula ne postoji – iza svakog uspjeha, pa i ovog s fotografije o kojoj pričamo, stoji rad, rad i samo rad na promjeni sebe, odnosno vlastitog životnog stila”, zaključuje Marija Andrijašević.

Pročitajte još i ...