Glucose Goddess: Kako je mlada francuska znanstvenica povela šećernu revoluciju na Instagramu

Ušli smo u sam finish blagdanskog odbrojavanja, što za sve one koji paze na prehranu i trude se biti i ostati fit, znači da slijede brojna iskušenja za stolom. No, ona se ne moraju nužno odraziti na vašoj liniji, a vaga u siječnju ne mora zabilježiti neželjene kilograme viška. Dovoljno je slijediti prokušane i znanstveno dokazane savjete – ili bolje reći – trikove francuske biokemičarke Jessie Inchauspé, poznatije kao Glucose Goddess i vaši će blagdani proći opušteno, a u omiljenim ćete jelima moći uživati nesmetano.

Ova mlada žena na Instagramu je pokrenula pravu pravcatu (glukoznu) revoluciju, a pridružilo joj se nevjerojatnih 1,3 milijuna ljudi koji je svakodnevno prate i primjenjuju njezine savjete o tome kako regulirati šećer u krvi te kako izbjeći njegove skokove, odnosno šiljke. Jer, poznato je, upravo su ti skokovi šećera u krvi odgovorni za umor, debljanje, sindrom policističnih jajnika, razvoj raznih kroničnih bolesti, ali i preuranjenog starenja.

Kako je Jessie postala stručnjakinja za šećer?

Kada je s 19 godina doživjela tešku nesreću u kojoj je slomila nekoliko kralježaka, te nakon ozbiljne operacije koja ju je prikovala za krevet, pokušala je pronaći način ponovnog povezivanja sa svojim tijelom. Željela se o njemu bolje brinuti kako bi se osjećala bolje i ponovno pronašla životnu radost.

Stoga se odlučila za studij biokemije, a zatim se bavila genetikom u San Franciscu, gdje je počela eksperimentirati noseći na sebi stalno mali uređaj koji je bilježio glikemiju, odnosno razinu šećera u krvi. I tako je sve počelo. Odjednom je shvatila što se događa u njezinom tijelu – provodila je istraživanja danju i noću te je došla do vrlo konkretnih zaključaka. Polako je počela mijenjati svoju prehranu sve dok se nije počela osjećati dobro. Mentalno zdravlje, žudnje za određenom hranom, tjelesna težina, energija, raspoloženje…sve se vrlo brzo popravilo.

Uskoro je poželjela svoja otkrića podijeliti s javnošću, ali, kako je rekla u intervjuu za francuski Vogue, željela je i da znanost bude sexy. Sve podatke koje je dobivala sa svog uređaja za mjerenje šećera, pomoću jednostavnog softvera pretvorila je u lijepe grafikone i pokazala ih najprije prijateljima. Oni su se, naravno, potpuno izbezumili i odmah počeli primjenjivati njezine trikovee. Ne treba ni reći kako su se vrlo brzo počeli osjećati bolje. Nakon toga, otvorila je svoj profil na Instagramu kako bi njezina otkrića pomogla svima.

 

Sva svoja saznanja obuhvatila je u knjizi Glukozna revolucija koja je prevedena na više od 40 svjetskih jezika, među kojima je i hrvatski.

Zašto je važno stabilizirati šećer u krvi?

Prema njezinim riječima, zato jer čak 80 posto ne-dijabetičara tijekom dana doživi skokove šećera, a da to ni ne zna. Ti šiljkovi su okidači za tri fiziološka procesa u tijelu: izlučivanje inzulina, upale i ubrzano starenje. A oni su pak temelj neželjenih pojava kao što su konstantna glad, umor, starenje, bore, akne, problemi sa spavanje, PCOS te tihi razvoj dijabetesa. Ono što Jessie stalno naglašava jest da je regulirati šećer u krvi silno jednostavno i lako te da to čovjeku doslovno može promijeniti život.

Skokovi šećera uzrokuju bore!

Sa svakim skokom šećera, pojašnjava u svojoj knjizi Jessie, aktiviramo fenomen glikacije, a ona posebno loše djeluje na kolagen – ubrzava gubitak čvrstoće kože i pojavu bora. Osim toga, svaki skok šećera stvara upalni proces, čije su posljedice crvenilo kože, akne i razne druge nesavršenosti.

“Sami imamo moć usporiti, izliječiti i preokrenuti procese koji izazivaju skokove šećera. Uvijek je dobro urijeme za to”, poručuje Jessie Inchaupsé, a mi u nastavku donosimo njezinih najpoznatijih i najpopularnijih trikova za stabilan šećer u krvi, ali i za ukupni bolji osjećaj i zdravlje organizma.

  1. Promijenenite redoslijed konzumiranja namirnica – tijekom obroka pojedite najprije povrće – njihova će vlakna usporiti ulazak glukoze u krvotok, a zatim proteine, masti, škrob i kao posljednju skupinu – šećer. Samom promjenom redoslijeda apsorpcije, smanjit ćemo skok šećera od 50 do 70 posto. Na kraju obroka treba jesti i voće, usprkos uvriježenom mišljenju da ga je najbolje jesti na prazan želudac.
  2. Dodajte povrće svakom obroku, kao predjelo – sirovo ili kuhano, čak i prije doručka. Što više povrća jedemo, manji će nam biti skokovi šećera nakon obroka. Sjetite se toga i kada ste u restoranu, prije nego li navalite na kruh. Naravno, kruh nije zabranjen, ali prije njega pojedite svoju porciju povrća.
  3. Prestanite brojati kalorije – zdravlje i mršavljanje ovise više o molekulama i njihovom redoslijedu apsorpcije, nego o unesenim kalorijama
  4. Birajte slani, a ne slatki doručak – jer doručak usmjerava našu želju za slatkim tijekom cijelog dana. Ako nije moguće pojesti 100 posto slani doručak, i ovdje krenite s povrćem. Šećer kojega unesete u ovom obroku, neka bude isključivo iz voća, primjerice, u smoothiejeu, ali mu dodajte i proteine (iz graška, spiruline, chlorelle, orašastih plodova) i dobre masti (avokado ili kokosovo ulje.
  5. Ne private razliku među sladilima – sve je to šećer – agavin sirup, med, kokosov ili brezin šećer – sve je jednako loše za vas kada govorimo o skokovima šećera.
  6. Ako jedete slatko, neka to bude desert, nikako snack – jer nema gore stvari nego pojesti nešto slatko na prazan želudac!
  7. Započnite svaki obrok žlicom jabučnog octa otopljenoj u vodi ili salatom začinjenom octom – ocat je čarobna stvar: privremeno deaktivira enzime koji razgrađuju šećer i škrob u glukozu. I od naših mišića traži veću potrošnju glukoze. Dakle, u krvotoku ostaje manje šećera! Jednostavno!.
  8. Uvedite laganu, 10-minutnu šetnju nakon svakog obroka jer će tako glukoza otići u mišiće kojima će poslužiti kao gorivo.
  9. Ako grickate, neka to budu slane grickalice 
  10. Odjenite svoje ugljikohidrate – uvijek ih jedite uz vlakna i proteine, nikad ‘gole’.

 

Pročitajte još i ...