Grudi nakon poroda

Australian supermodel Miranda Kerr in new promotional pictures of Swarovski Spring Summer 2015 Allure collection., Image: 218805886, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Zbog gubitka elastičnosti, uslijed sile gravitacije, trudnoće i dojenja, grudi mijenjaju izgled i gube čvrstoću. Sve to uzrokuje smanjenje čvrstoće i elastičnosti grudi, a u takvim slučajevima estetska kirurgija nudi operaciju podizanja grudi, poznatu i kao mastopeksija – zahvat kojim se podižu grudi i učvršćuje njihovo tkivo. Ovisno o prirodi i stupnju obješenosti, koriste se različite tehnike kako bi se grudi podigle.

Stupanj obješenosti grudi određuje se prema položaju bradavica u odnosu na inframamarnu brazdu koja se nalazi ispod grudi. Primjerice, kod mlađih žena kod kojih nije došlo do opuštanja, grudi su uspravnije i bradavica im je iznad inframamarne brazde, gdje se nalazi žica grudnjaka.

German fashion model Heidi Klum in the new preview pictures of her Heidi Klum HK Intimates Spring Summer 2017 lingerie collection., Image: 316780771, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Podizanje i povećanje grudi

Podizanje grudi izvodi se kada su dojke spuštene i u velikom broju slučajeva ispražnjene. Zahvatom se odstranjuje suvišna koža dojke, a bradavica se, kao i krug oko nje (aerola), podižu. Koža oko areola oblikuje se i redizajnira kako bi se dobile ljepše grudi, a šavovi se uglavnom smještaju oko areola.

U pojedinim slučajevima, podizanje grudi radi se u kombinaciji s ugradnjom implantata kako bi se povećao volumen grudi i dobio ljepši rezultat. Kombinacijom zahvata postiže se manja ovješenost implantata i dobiva se bolji gornji volumen grudi. Ovisno o posljedicama godina, trudnoće ili dojenja te, naravno, vašim željama, može se vratiti i oblik i veličina grudi.

South Africa fashion model Jenna Pietersen stars in Lingadore Lingerie Spring Summer 2014 collection., Image: 192712164, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Podizanje i smanjenje grudi

U slučaju da su dojke poslije poroda ostale prevelike i spuštene, potrebno ih je kirurški smanjiti i podignuti. Operacija smanjenja grudi ili redukcijska mamoplastika operativni je zahvat kojim se uklanja veća količina tkiva u grudima, a cijena takvog zahvata iznosi oko 20 000 kuna i više, ovisno o poliklinici.

Grudi nakon zahvata podizanja dobivaju novi izgled i čvrstoću. Podizanje grudi smatra se trajnim rješenjem, međutim, ovisno o starosti pacijenta, s vremenom je moguće postepeno opuštanje. Cijena zahvata podizanja grudi (bez istovremenog povećanja implantatima) iznosi oko 22 000 kuna pa naviše (ovisno o poliklinici).

Pročitajte još i ...