Hiperpigmentacijske mrlje i zašto je zima pravo vrijeme za njihovo tretiranje

Znate one majice koje donesete s egzotičnih destinacija i na njima piše: “Bila sam na Havajima i sve što sam donijela je ova glupa majica?” To je točno ono što bi vam koža poručila nakon dugog toplog ljeta, samo bi riječ majica zamijenila (neprivlačnim) pigmentacijskim mrljama!

Hiperpigmentacijske mrlje su tamne ili smeđe fleke na koži koje se javljaju zbog prekomjerne proizvodnje melanina, pigmenta koji se prirodno proizvodi u koži kako bi je zaštitio od štetnih sunčevih zraka. Međutim, njegova neravnoteža može dovesti do hiperpigmentacija.

Postoji nekoliko faktora koji mogu pridonijeti pojavi hiperpigmentacijskih mrlja. Jedan od glavnih uzroka je izlaganje suncu bez adekvatne zaštite. UV zrake stimuliraju proizvodnju melanina, što dovodi do tamnih mrlja na koži. Hormonske promjene, kao što su trudnoća ili upotreba hormonske kontracepcije, također mogu izazvati hiperpigmentaciju, kao i starenje kože.

Njega kože u zimskom periodu

Iako se ovi problemi mogu pojaviti tijekom cijele godine, zima je idealno vrijeme za njihovo uklanjanje jer je izlaganje suncu smanjeno. Manje sunčevih zraka znači manji rizik od daljnje hiperpigmentacije. Tretmani hiperpigmentacije, kao što su laseri ili kemijski piling, često zahtijevaju izbjegavanje izlaganja suncu tijekom razdoblja oporavka.

Također, neki tretmani hiperpigmentacije, poput laserske terapije, mogu zahtijevati više sesija kako bi postigli željene rezultate. Započinjanje tretmana tijekom zime ostavlja dovoljno vremena za postizanje dugotrajnih rezultata prije dolaska ljeta, kada je izlaganje suncu veće.

Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija je tehnika koja se koristi za eksfolijaciju vanjskog sloja kože abrazivnim medijem, kao što su kristali dijamanta ili aluminijevog oksida. Ovaj postupak uklanja mrtve stanice i nečistoće s površine kože, otkrivajući svježu i zdraviju kožu. Kada je riječ o tretiranju hiperpigmentacija, mikrodermoabrazija je izuzetno efikasna jer pomaže u ravnomjernom pilingu kože, uklanjanju tamnih mrlja i ujednačavanju tena. Ovaj postupak također potiče proizvodnju kolagena i elastina, što smanjuje vidljivost ožiljaka i poboljšava teksturu kože.

Sam postupak je brz i gotovo bezbolan i može se prilagoditi individualnim potrebama i osjetljivosti kože kako bi se postigli najbolji rezultati. Nakon tretmana, koža može biti blago crvena i osjetljiva, ali to obično traje samo nekoliko sati. Za optimalne rezultate, preporučuje se serija tretmana, obično u razmaku od nekoliko tjedana, kako bi se postigao željeni efekt.

Kemijski piling

Ovaj postupak koristi kemijske tvari koje se nanose na kožu kako bi se uklonile tamne mrlje i potaknuo proces obnove kože. Rezultat je svjetlija, ravnomjernija i blistavija koža. Jedna od najvažnijih supstancija koja se koristi u kemijskom pilingu je glikolna kiselina, koja djeluje tako da uklanja površinski sloj kože i potiče proizvodnju kolagena. Osim toga, pomaže u uklanjanju tamnih mrlja i nepravilnosti na koži. Glikolna kiselina također može poboljšati hidrataciju kože, čineći je mekšom i glađom.

Nakon tretmana može se pojaviti lagano crvenilo ili perutanje kože. Važno je zaštititi kožu od sunca nakon tretmana kako biste izbjegli dodatnu hiperpigmentaciju. Također, važno je pridržavati se uputa dermatologa o njezi kože nakon tretmana kako biste postigli najbolje rezultate.

Laserski tretmani

Primjena lasera zasniva se na “selektivnosti”, mogućnosti oštećenja samo ciljanih struktura, odnosno bez oštećenja ili s minimalnim oštećenjem okolnog tkiva. Za izrazite mrlje i pjege na koži najbolje je rješenje laserski resurfacing. Ova tehnika koristi laser kako bi uklonio tamne mrlje na koži, ostavljajući kožu blistavom i ujednačenom. Siguran je za sve tipove kože i rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana.

Laserski resurfacing djeluje tako što koristi intenzivnu svjetlost visokog energetskog intenziteta kako bi uklonio gornje slojeve kože. Ova visoko precizna tehnika cilja na hiperpigmentacije, uništavajući melanin (pigment koji daje boju koži) i potičući prirodan proces regeneracije kože. Laserske zrake prodiru duboko u kožu, stimulirajući proizvodnju kolagena i elastina, što pomaže u smanjenju vidljivosti ožiljaka i finih linija. Nakon tretmana može se očekivati blago crvenilo i otok koji obično traju nekoliko dana.

Ove je tretmane moguće obaviti u ordinaciji Poliklinika Bolanča, Dermatologiji Nola, Poliklinici Dermalife, Poliklinici Duduković, Poliklinici Sinteza, Poliklinici Bagatin…

Pročitajte još i ...