Ima li kolagen kojega pijemo doista utjecaj na kvalitetu naše kože?

Kolagen je sasvim sigurno jedna od glavnih buzz riječi kada govorimo o načinima održavanja (i postizanja) lijepe, zdrave i mladolike kože. Beauty industrija poznaje ga i koristi već dugi niz godina – u kremama, serumima, maskama, boosterima i raznim drugim preparatima. No, posljednjih godina gotovo da ne postoji zaljubljenica u skincare koja kolagen ne uzima i u obliku napitka, vjerujući kako na taj način dodatno pomaže svojoj koži, ali i mišićima i kostima.

Naime, kolagen je važan protein s višestrukim funkcijama: nastaje u dermisu, unutarnjem sloju kože građenom od vezivnog tkiva. Njegov naziv potječe od grčke riječi kolla, što znači ljepilo, a on je u našem organizmu upravo to – bjelančevina koja doista ima ulogu ljepila – drži stanice kože čvrsto na okupu. Kolagen je odgovoran za kvalitetnu strukturu kože, a pripisuju mu se i brojna regeneracijska svojstva.

Kako pojačati učinak kolagena?

Dok neki tvrde da je ključ u direktnoj stimulaciji kolagena, drugi da će redovitim nanošenjem topikalnih proizvoda njegov učinak biti najjači, treći se slažu da je opskrba tijela adekvatnom količinom ovog gradivnog elementa oralnim putem pravi put do besprijekorne, čvrste i kvalitetne kože koja odiše mladenačkom punoćom.

Svjedočimo ogromnom trendu napitaka i suplemenata na bazi kolagena, koji dodatno raste uz svekoliku podršku influencera i poznatih ličnosti koji se zaklinju u njegove čarobne benefite za kožu, kosu i nokte.  No, što o tome kaže znanost?

Kako piše Harvard Health Publishing, napitci i suplementi s kolagenom često sadrže kolagen iz različitih izvora – riblji, svinjski ili pileći. Uglavnom sadrže peptide, kratke lance aminokiselina koji pomažu u tvorbi esencijalnih proteina u tijelu, uključujući sam kolagen i keratin.

Prema rezultatima čak 19 studija koje je proveo medicinski fakultet Sveučilišta u Harvardu, objavljenih u časopisu International Journal of Dermatologya koje su obuhvatile 1.125 ispitanika – onoi koji su koristili supplement s kolagenom prijavili su poboljšanja u čvrstoći kože, njezinoj elastičnosti te količini vlage, kao i manju vidljivost bora. Riječ je o prilično dobrom rezultatu, no nije sasvim jasno je li za njega zaslužan baš kolagen. Naime, u većini ispitivanja korišteni su komercijalni suplementi koji su uz kolagen sadržavali i vitamine, minerale, antioksidanse, koenzim Q10, hijaluronsku kiselinu i druge sastojke.

Nekoliko izdvojenih kontroliranih ispitivanja pokazalo je kako konzumiranje suplemenata s kolagenom koji sadrže visoku koncentraciju peptida može povećati hidriranost kože, njezinu elastičnost, smanjiti vidljivost bora i zagladiti ten. No, znanstvenici smatraju kako im tek predstoje velike i detaljne studije iz kojih će saznati pomažu li doista napitci i suplementi s kolagenom te jesu li sigurni za dugoročno korištenje.

No, gotovo da i nema dokaza u prilog tezi da kolagen povoljno djeluje na kosu i nokte. Naime, ne postoji nijedna relevantna studija koja bi potvrdila marketinške tvrdnje da suplementi ili napitci s kolagenom mogu potaknuti rast kose, njezin sjaj, volumen i gustoću.

Trebamo li kolagen uzimati kao napitak?

Trenutno nema dovoljno dokaza za to da uzimanje dodataka prehrani s kolagenom može učiniti ikakvu razliku po pitanju kvalitete naše kože, kose ili noktiju, piše Harvard Health Publishing. Naš organizam, dodaju, ne može apsorbirati kolagen u njegovom punom obliku. Kako bi ušao u krvotok, on mora biti rastavljen na peptide da bi ga naša crijeva mogla apsorbirati. Potom se ti peptidi dalje rastavljaju na blokove koji grade proteine poput keratina koji je koristan za kožu, kosu i nokte. Drugim riječima, nema znanstvene potvrde da će kolagen kojega uzmemo oralnim putem doista završiti u našoj koži, kosi ili noktima.

Stručnjaci s Harvarda preporučuju da, ukoliko želite poboljšati teksturu i elastičnost kože te smanjiti vidljivost bora, umjesto tekućeg kolagena radije birate proizvode s visokim SPF-om i topikalne retinoide. Njihovu su djelotvornost potvrdile brojne relevantne studije.

Ako se ipak odlučite za suplemente s kolagenom, provjerite popis sastojaka i proteine koje sadrže. Izbjegavajte one s previše aditiva te se svakako, prije početka upotrebe konzultirajte sa svojim liječnikom.

 

Pročitajte još i ...