Vaši listovi ne stanu ni u jedne čizme? Znate li da ih možete stanjiti?

Odbrojavamo zadnje dane ljeta i naveliko planiramo jesensko-zimske outfite. Izlozi dućana puni su prekrasnih toplih komada – kašmir, vuna i bukle naprosto nas pozivaju da uđemo i omotamo se. Isto je i s cipelama. Čizmice, polučizmice, visoke čizme, gležnjače – sve su već tu. No, za sve nas kojima priroda nije podarila tanke listove, ovo doba godine može biti poprilično stresno. Naime, većina visokih čizama – onih najljepših, naprosto nije za naše noge. Odnosno obrnuto – naše noge nisu za njih. Drugim riječima, ne možemo ih zakopčati zbog prejakih listova.

Female legs and summer sky, Image: 4825540, License: Royalty-free, Restrictions:

I dok neke od nas razmišljaju kako omiljeni model čizama modificirati tako da postanu primjerene listovima koje imamo, one druge, hrabrije, razmišljaju o zahvatu stanjenja listova. Naravno, neće to učiniti samo zbog obuće, već zbog ukupnog izgleda siluete i (vjerojatno) dugogodišnjeg nezadovoljstva.

Kada na zahvat?

Kao i uvijek kada je o konstitucijskim pitanjima riječ, razloge ne treba tražiti samo na jednom mjestu. Kod jačih listova ponekad se radi o jače izraženom mišiću koji se ‘nabildao’ uslijed dugogodišnjeg treniranja. Kod drugih dama, riječ je o višku masnog tkiva, dok je kod trećih doista samo pitanje građe, pa noge nemaju onaj vretenasti izgled, već se čini kao da su jednakog obujma cijelom dužinom potkoljenice.

Osobe s viškom masnog tkiva na tom dijelu tijela često se odlučuju za lasersku lipolizu – vrstu liposukcije  kojom se masno tkivo topi pomoću foto-mehaničkog učinka laserske zrake. U područje koje se želi tretirati ulazi se tankom laserskom sondom, zagrijavaju se, odnosno otapaju vezivne potkožne membrane te ovojnice masnih stanica. Masno se tkivo pretvara u emulziju, a u potkožnom se tkivu djelovanjem laserske zrake stimulira i stvaranje kolagena pa je adaptacija kože nakon zahvata bolja, te ona ostaje zategnuta.

U većini slučajeva dovoljan je jedan tretman po regiji u trajanju od 1 do 3 sata. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, nakon tretmana bol je uglavnom minimalna i dovoljno je tek nekoliko dana za oporavak. Rezultat je vidljiv odmah nakon zahvata te se postupno poboljšava u sljedeća dva mjeseca. Za razliku od klasične liposukcije, oporavak je znatno lakši i brži.

Kakve rezultate očekivati?

Kada je riječ o oblikovanju potkoljenica, treba biti realan u pogledu rezultata. Izgled nogu ponajviše ovisi o anatomskoj podlozi – izgledu koljenskog zgloba, širini skočnog zgloba i kostiju, stoga treba biti svjestan da se na to liposukcijom ne može utjecati, ali, ako je vaš glavni problem suvišak tvrdokornog masnog tkiva na području potkoljenica, laserska lipoliza dat će izvrsne rezultate.

Pročitajte još i ...