Možemo li ljetni puder nastaviti koristiti i ujesen?

Ovog ljeta šminkali ste se malo ili uopće, ali kada ste to činili, koristili ste puder koji ste proglasili savršenim. Potpuno se stapao s vašom kožom, ni za najvećih vrućina nije vam ‘curio’ s lica, nije se nakupljao u boricama i što je najbolje – preživio bi čitav dan na vašem licu, tako da ste navečer, nakon posla, još bili dovoljno dobro našminkani za afterwork piće u gradu.

No, ljetne temperature počele su mijenjati one jesenske, a vaš puder iz snova ne čini se više tako savršenim. Ne brinite, nije do vas, ovo je uobičajena pojava koja se događa na smjeni godišnjih doba. Tako oni proizvodi u kojima smo uživali tijekom ljeta, sada više ‘ne odrađuju posao’. Prvi koji će nas ‘izdati’, definitivno je puder – imamo osjećaj kao da mu se tekstura promijenila i naprosto nam više ne odgovara.

Ovdje se jedno pitanje nameće samo od sebe – postoji li uopće puder kojemu možemo biti vjerni čitave godine i u kojega se možemo pouzdati 365 dana u godini? Ono od čega uvijek krećemo, vrijedi i ovdje – prvo ćemo odabrati pravu nijansu, a potom odgovarajuću teksturu i sastojke. O tome će ovisiti koliko će puder biti kompatibilan s našom kožom.

Već tu postoji razlika između ljeta i zime – naime, ljeti prirodno potamnimo pa nam nijansa koju koristimo zimi naprosto postane presvijetla

I koža razlikuje zimu od ljeta

Osim nijanse, važno je obratiti pažnju na sastojke – posljednjih su godina sve prisutniji dermatološki puderi, koji osim prekrivanja nepravilnosti donose i benefite za određeni tip kože. Masnoj su koži namijenjeni puderi sa snažnijim matirajućim učinkom, u formulama za problematičnu kožu često se nalaze sastojci protiv akni poput salicilne i glikolne kiseline, dok su puderi za suhu kožu bogatiji uljnim i hidratantnim komponentama.

No, potrebno je imati na umu kako se isti puder neće isto „ponašati“ na vašem licu ljeti i zimi. Sastojci koje se ljeti obožavali zbog matirajućeg efekta i kontroliranja proširenih pora, zimi će možda isušiti vašu kožu.

Hidratacija kao ključ

Dakle, imate li masnu i kožu sklonu aknama, zimi će vam vjerojatno i dalje odgovarati dermatološki puder namijenjen sprječavanju akni i prevelike proizvodnje sebuma.  No, primijetite li da vam je počeo isušivati lice, ispod njega dodajte dodatni sloj hidratantnog seruma i kreme, ili pronađite puder sa sličnim sastojcima, no u manje isušujućoj formuli.

Suhoj je koži u svako doba godine potrebna pojačana njega i nadoknada prirodnih lipida, a zimi će se ta potreba dodatno pojačati. Stoga omiljeni ljetni puder možete pospremiti do proljeća, a za hladnije dane odaberite hranjiviju teksturu bogatu zaštitnim sastojcima koji će osigurati i njegu i pokrivanje nesavršenosti.

A

Ljetni i zimski puderi razlikuju se i po teksturi. O njoj, naime, ovisi brzina upijanja, trajnost, ali i razne nuspojave poput nakupljanja pudera u  borama i linijama te curenje make-upa s lica.

Lagani hidratantni puderi koji nam ljeti pružaju osjećaj druge kože, često nam tijekom zime neće biti dovoljni. Stoga, bez obzira na to što ste navikli na rjeđe, laganije formule, za predstojeću zimu ipak potražite puder malo hranjivije teksture, u čijem se sastavu nalaze lipidne komponente koje će pomoći u ravnomjernom nanošenju i zadržavanju prirodne vlažnosti kože.

 

Pročitajte još i ...