Elitni tim: novi put dermatologinje i plastičnog kirurga s međunarodnim iskustvom

U srži svake obitelji, prijateljstva i profesionalne veze je povjerenje koje se gradi i njeguje godinama. Prema brojnim istraživanjima, povjerenje pacijenta u liječnika igra ključnu ulogu u postizanju optimalnih rezultata liječenja. Pacijenti koji vjeruju svojim liječnicima vjerojatnije će slijediti preporučene tretmane, redovito se pojavljivati na pregledima i biti iskreni o svojim simptomima i zabrinutostima. 

U području estetske medicine, gdje se očekivanja i stvarnost često mogu sukobljavati, transparentnost i komunikacija između liječnika i pacijenta su ključne. Osim stručnosti, liječnik mora razumjeti emocije pacijenta, osiguravajući tako prostor za otvoreni dijalog i postavljanje realnih očekivanja. Istodobno, svijet estetske medicine nije imun na brze trendove, što dodatno naglašava važnost temeljitog istraživanja pri odabiru osobe kojoj ćemo se “prepustiti” u ruke. S povjerenjem! Jer loša odluka može rezultirati ne samo fizičkim ožiljcima, već i emocionalnim traumama.

Poliklinika Sinteza već je 15 godina sinonim za vrhunsku uslugu i iznimne stručnjake – zahvaljujući širokom spektru medicinskih i kozmetoloških tretmana te neprestanom unaprjeđenju kvalitete usluge. Cjelovita zdravstvena usluga i izvrsnost pristupa osigurali su ovoj poliklinici stotine vjernih pacijenata, a, osim po najsuvremenijoj medicinskoj opremi i inovativnim estetskim tretmanima, poznata je i po izvrsnim liječnicima i specijalistima. Njihovom timu odnedavna se pridružilo dvoje renomiranih liječnika koji su poznati ne samo po stručnosti nego i po pristupu pacijentima. Koji im se vraćaju s povjerenjem. 

Dermatologinja dr. Jolanda Kanižaj Rajković i plastični kirurg dr. sc. Bruno Cvjetičanin su pojačanje Poliklinike Sinteza. Iako portal estetica.hr s njima surađuje godinama i dobro su poznati našim čitateljima, odlučili smo vam ih ovaj put predstaviti na malo drugačiji način. Ne samo profesionalno, nego i osobno! 

Doktorica Jolanda Kanižaj Rajković dermatovenerologiju je specijalizirala u Klinici za dermatovenerologiju KBC-a Zagreb. Njezino obrazovanje uključuje i stručni poslijediplomski studij iz dermatovenerologije te usavršavanje kroz brojne simpozije i kongrese u područjima estetske medicine i dermatologije. 

Članica je Hrvatskog dermatološkog društva (HDD), Hrvatskog dermatovenerološkog društva i Europske akademije za dermatovenerologiju (EADV).Pored primarne brige za zdravlje kože, fokus stavlja i na njegu kože te anti-age segment, uz suvremene laserske tretmane, dermalne filere i botoks. Također, jedna od vodećih stručnjakinja u Hrvatskoj za segment kose i vlasišta. Dr. Jolanda Kanižaj Rajković bit će dio i nove poliklinike za njegu kože i tijela – Sinteze Skin Clinic, koja će uskoro otvoriti svoja vrata.

Iza vas je 14 godina iskustva u struci… Brojke su impresivne – više od 12.000 zadovoljnih klijenata, više od 6000 odrađenih laserskih tretmana, više od 3000 apliciranih dermalnih filera i 2000 apliciranog Vistabela za terapiju bora lica. Koji je tretman najpopularniji trenutno u svijetu u neinvazivnom anti-ageu?

– Već niz godina najpopularniji neinvazivni tretman je onaj koji najučinkovitije potiče nastajanje novog elastičnog tkiva i kolagena te time osigurava prirodni, a pomlađeni izgled lica, vrata i dekoltea. Ti tretmani postižu se aparatima s raznim izvorima energije te su stoga i najbrojniji na tržištu, a radi se o svjetlosnim, radiofrekventnim, ultrazvučnim i mehaničkim minimalno invazivnim aparatima. Uz aparate, učinke postižemo i raznim biorevitalizatorima kože koji se najčešće putem igle unose u kožu među kojima je botox jedan od najpopularnijih!

Dolaze vam brojni tinejdžeri s problematičnom kožom, dolaze i žene i muškarci koje žele usporiti znakove vremena, s kim je veći izazov raditi? 

– Uživam u svakodnevnom radu s klijentima bez obzira na dob i spol. Želja mi je uvijek ispravno čuti i doživjeti njihove potrebe i želje te ih voditi prema cilju. Ponekad je dovoljan jedan tretman i već smo tamo, a ponekad nam je svima potrebno strpljenje, osobito s aknama koje zahtijevaju kontinuirano liječenje. Moj zadatak je svakako stručnim znanjem i najboljim mogućim zahvatima što prije i što bezbolnije doći do cilja – a to je do potpunog zadovoljstva klijenta.

Kako rješavate kad žene imaju nerealna očekivanja, dođu sa slikama celebritieja i žele “baš to”? Kažu li s pravom da je dermatolog ujedno i psiholog?

– Ne vidim da je donošenje fotografija poznatih osoba problem, zapravo ih pozdravljam jer slikom točnije vidim želju i potrebu klijenta te se lakše krećem prema cilju. Kod tretmana usana dermalnim filerima uvijek pitam klijentice imaju li fotografiju kakve usne žele te naknadno razgovaramo što možemo učiniti. Smatram da dobro razumijevanje klijentovih promjena, uz objašnjavanje mogućnosti, razbija nerealna očekivanja te i klijenti i ja znamo kamo idemo i što ćemo postići.

Kakva je vaša beauty rutina? 

– U njezi moje kože, kao i za moje klijent,e preferiram aktivne sastojke u kremama koji ciljano djeluju na održavanje kože čistom, provode potreban piling te protuupalno djeluju uz osnovno održavanje funkcije barijere kože i poticanje sjaja. Tako se rutina mijenja prema potrebama kože koje nisu iz mjeseca u mjesec iste. Trenutno navečer kožu čistim nježnim cleanserom uz blagi mehanički piling, nakon čega nanosim noćnu aktivnu njegu koju sačinjava kombinacija retinola i AHA kiselina; ujutro nakon umivanja toplom vodom tonificiram kožu te nanosim dnevnu njegu antioksidansa u svrhu zaštite od fotostarenja te očuvanje barijere kože. U mjesečnoj rutini je najčešće laserski tretman pomlađivanja.

Plastični kirurg, dr. sc. Bruno Cvjetičanin specijalist je opće i subspecijalist plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije, koji se poslije završenog doktorskog studija na Medicinskom fakultetu u Zagrebu tijekom višegodišnjeg rada u KBC-u Zagreb paralelno educirao u Parizu, Frankfurtu, Kölnu, Zürichu, Stockholmu, Madridu, Ljubljani, New Yorku…

U Norveškoj je radio u najvećoj skandinavskoj bolnici – Sveučilišnoj bolnici u Oslu, kao i u tamošnjoj vodećoj privatnoj ustanovi, medicinskom centru Aleris Helse gdje se, osim kompliciranim mikrokirurškim rekonstrukcijskim zahvatima, ponajviše bavio estetskim operacijama i korekcijama grudi. No, njegov profesionalan i posvećen pristup nije rezerviran samo za operacijsku salu. Paleta usluga dr. Cvjetičanina uključuje tretmane filera i botoksa te je tijekom godina educirao i brojne (stotine) liječnike u Hrvatskoj i regiji kada su u pitanju Belotero, Radiesse i Bocouture proizvodi upravo kroz sustav Medis Aesthetics akademije, čiji je trener. 

Imate impresivno iskustvo i doista vas prati dobar glas. I pacijenti i struka se slažu da ste “tata-mata“ u području estetske i medicinske rekonstrukcije dojke. Što vi smatrate svojom ekspertizom?

– Drago mi je čuti da me prati dobar glas. Rekao bih da je zadovoljstvo pacijenata moja svakodnevna inspiracija i motivacija, a onda su i moja ekspertiza zahvati i tretmani nakon kojih pacijenti osjećaju da su došli do željenog cilja. Moderne tehnike rekonstrukcije i operacije dojke su upravo one kojima se najviše bavim, prateći najnovije trendove, kako u svijetu tako i kod nas.

Smatrate li ovaj nastavak karijere izazovom, znači li to i da ćete se možda usmjeriti i na neke druge stvari u estetskoj kirurgiji?

– Nedavno sam se pridružio stručnom timu Poliklinike Sinteza. Veliko mi je zadovoljstvo i izazov što me prepoznaju kao nekoga tko može pridonijeti rastu i razvoju poliklinike te činiti iskorak dalje u onome što nudimo pacijentima. Kao i kod svih profesionalca, postoje stvari koje izazivaju više mog interesa od drugih. Međutim, stalno usavršavanje i predanost radu jednostavno nameće da se usmjeriš prema stvarima u estetskoj kirurgiji gdje postoji stvarna potreba pacijenata.

Koji vam je zahvat najdraži, ili bolje rečeno najveći izazov?

– Najveći izazov je izliječiti nekoga od smrtonosne ili teške zloćudne bolesti, riješiti neku posljedicu bolesti ili stanja, ali isto tako, uvijek me veseli i samo poboljšati nekom pogled na njegovu ili njezinu “bolju verziju sebe”.  Od zahvata bih istaknuo Mummy makeover, izrazito uspješnu metodu kod koje se jednom sveobuhvatnom operacijom, a ne pojedinačnim korekcijama, postiže odličan rezultat i mlade majke mogu imati tijelo slično ili čak malo bolje od onoga koje su imala prije trudnoće. Korekcijom grudi, njihove veličine i/ili položaja, zatezanjem trbuha i uklanjanjem viška kože i masti, postižemo to da tijelo opet bude primamljivo, lijepo i u formi.

Kako kombinirate privatno i poslovno, kako se relaksirate? Hobiji? Najdraža knjiga?

– Kao liječniku, dosta mi je izazovno odvojiti privatno i poslovno. Uvijek sam dostupan za svoje pacijente i na telefonu i na mailovima. Vjerujem kako je cjelovita briga o pacijentu tijekom cijelog procesa, od konzultacija do oporavka, upravo ono što vodi do najboljeg rezultata i obostranog zadovoljstva. Održavanje ravnoteže svih aspekata života uvijek je teže nego što mislimo. Zato mi je bitno imati dobro isplaniran raspored jer odmor i relaksacija te provođenje vremena s obitelji i prijateljima, značajno utječu na produktivnost i sreću. 

Nekad je za relaksaciju dovoljno provesti više vremena sa svojom djecom, a nekad je to duga šetnja sa psom ili putovanje na zanimljivu destinaciju. Nemam najdraži naslov, ali na godišnjem sam pročitao zanimljivu knjigu Jeffa Goodella “The Heat Will Kill You First”, koja se bavi aktualnom temom globalnog zatopljenja i kako nitko nije pošteđen posljedica, a trenutno čitam Murakamijeva “Kafku na žalu”.

Prisluškujete li ponekad razgovore, primjerice u banci ili restoranu, da biste doznali “što žene zapravo žele” kada je riječ o ljepoti?

– Kao u filmu What Women Want, kada Mel Gibson ima sposobnost čuti sve što žene misle? Vjerujte mi, nema potrebe prisluškivati razgovore, moje pacijentice imaju vrlo jasnu viziju i iskreno izraze svoje želje. Upravo otvorenim i iskrenim razgovorom s pacijentima mogu doći do onoga što njih zapravo muči, odnosno najboljeg rezultata ili rješenja koje im mogu ponuditi.

Kako privatno vidite tu estetiku kojom ste u poslu okruženi?

– Osobno mi je najdraže vidjeti prirodan, svjež i zdrav izgled. Upravo je takav izgled i trend u estetskoj medicini. To mi je drago, jer je posljednjih godina estetika dosta određivana utjecajem društvenih mreža, prekomjernom upotrebom filtera i photoshopa, čime se stvorila određena nerealna vizija ljepote. Poanta je biti zdrav, njegovati se i brinuti o zdravlju kože – to je već dovoljno da budemo lijepi. 

Poliklinika Sinteza već 15 godina brine o vašem zdravlju! Javite se s povjerenjem na telefon +385 1 5005 970 ili pišite na info@sinteza.hr. Uskoro posjetite i Sintezu Skin Clinic, novu modernu estetsku polikliniku usmjerenu na pružanje inovativnih anti-age i estetskih tretmana, koji će vašoj koži, licu i tijelu pružiti sve što im je potrebno za zdravlje i savršeni izgled.

Pročitajte još i ...