Isabella Rossellini za talijanski Vogue: “Kad žena s borama prestane biti tema, bit ćemo slobodne stariti kako želimo”

Naslovnicu talijanskog Voguea za listopad krasi 71-godišnja Isabella Rossellini, legendarna glumica, muza Davida Lyncha, model i lice francuskog brenda Lancôme. I ne bi u tome bilo ništa neobično, da sama Isabella nije izričito zahtijevala da se njezine fotografije objave bez ikakvih korekcija i retuširanja, sa svim svim njezinim borama. Ne treba ni reći da naslovnica, a ni ostale njezine fotografije objavljene u najnovijem Vogueu, nisu nikoga ostavile ravnodušnim.

Isabella Rossellini

Ova talijanska glumica velika je pobornica prirodne ljepote – odlučila je prihvatiti evoluciju vlastite ljepote, kako lica, tako i tijela i ne bori se protiv protjecanja vremena, već mu je zahvalna za sve što joj je u životu donijelo.

Kako piše Vogue, Isabella Rossellini uvijek je bila takva. Ponosna na sebe i svoju ljepotu. Pa i onda kada joj je, u 42. godini Lancôme, čije je lice bila dugi niz godina, otkazao suradnju jer je ‘postala prestara’. Bile su to devedesete godine, kada je koncept ljepote počivao na ideji o savršeonosti, a beauty brendovi su doslovno prodavali snove. Snove o ljepoti i mladosti zauvijek. I naprosto nije bilo drugih opcija.

Danas su stvari nešto drugačije, postoje dvije suprotne vizije koje opstaju u suživotu: prirodna ljepota i fenomen tweakmenta. Žene poput Isabelle Rossellini otvorile su neke nove puteve kako nove, mlade generacije ne bi više osjećale pritisak da se moraju uklopiti u određene standarde. Danas, kaže Isabella, možemo biti sve ono što želimo, pa čak biti na naslovnici Voguea sa 71 godinom i svim borama.

Isabelline prekrasne fotografije naišle su na brojne pozitivne komentare, a neke donosimo u nastavku:

‘Prekrasna žena, elegantna i decentna – takve bi trebale biti sve prave žene’

‘Naprosto božanstvena’

‘Prekrasna. Hvala vam oto niste retuširali ovu predivnu ženu.”

‘Ono što je autentično i pravo pravi je užitak gledati.’

‘Predivna, sjajna – odličan primjer žene koja bez straha prihvaća vrijeme koje prolazi.’

‘Vidim ljepotu koja eksplodira ispod bora.’

Ovakva pozitivna percepcija dovoljno govori o trenutnom stanju u društvu koje prihvaća ovaj narativ ljepote te želju svakoga od nas, naročito žena, da budu autentične i da prestanu trpiti osude zbog vlastitog fizičkog izgleda. Nadamo se da će ova gesta velike talijanske dive, koja se danas smatra hrabrom, jednoga dana prestati biti temom o kojoj se nećemo izražavati ni pozitivno, ni negativno jer ćemo naprosto biti posve slobodni od bilo kakvih predrasuda i osuda, zaključuje talijanski Vogue.

 

Pročitajte još i ...