Izdajničke mrlje ispod pazuha – kako ih se brzo i učinkovito riješiti?

Ova je veljača doista neobično (a rekli bismo i – nezdravo) topla pa nam se čini da su vrući dani i bliži nego što nam to govori kalendar. A s njihovim dolaskom, osim puno više sunca, boljeg raspoloženja, laganije odjeće i lakoće življenja, stiže i jedna neželjena nuspojava. Znojenje. To je tjelesni fiziološki proces kojega ne možemo kontrolirati svojom voljom i koji nas tijekom ljetnih dana doista može izbaciti iz takta.

Primjerice, odjenemo svijetlu lepršavu haljinu ili košulju i taman u trenutku kada moramo na važan sastanak, ispod pazuha se pojave izdajnički tamni kolutovi. Nikakav dezodorans ovdje ne igra, a ni bilo što drugo osim presvlačenja. Od te spoznaje postajete još nervozniji, a znojenje se samo pojačava.

Ako vam ovaj opis zvuči poznato i u njemu se možete prepoznati, vjerojatno patite od pojačanog ili prekomjernog znojenja. To definitivno jest neugodna i nepoželjna pojava, no nije nerješiva.

Niste jedini

Zašto se neki ljudi znoje više od drugih, ima li aktivnost znojnih žlijezda veze sa životnim stilom i možemo li na nju sami utjecati?  Kako se uopće nositi s pojačanim znojenjem i zašto su neke osobe hodaju gradom potpuno suhih pazuha čak i na +40?

Sve su to pitanja koja si iznova postavljamo svakog ljeta, a stručnjaci na njih imaju vrlo konkretne odgovore, pa čak i učinkovita rješenja.

Naime, uloga znojenja u organizmu je jako važna – ono je ključno za prirodno hlađenje organizma, ali i za izbacivanje toksina. Znojimo se zapravo po površini kože čitavog tijela. Pojačano znojenje ispod pazuha, s druge strane, nema posebnu funkciju i bez njega bismo itekako mogli živjeti.


Pojačano znojenje na području pazuha, osim što je estetski nepoželjno, može postati i psihološki problem. Mnoge žene tako tijekom ljetnih mjeseci izbjegavaju izlaske i druženja, upravo iz straha da ih ne zadese izdajnički kolutovi na rukavima odjeće.

Ova pojava, naravno, ima i svoj medicinski naziv – hiperhidroza, a može se javiti i kod posve zdravih osoba i to na raznim područjima tijela – od dlanova i tabana, preko prepona pa do već spominjanih pazuha.

Ono što je doista sretna okolnost jest da suvremena medicina ima rješenje za ovaj problem, a ono je, osim što je učinkovito, i trajno.

6 mjeseci bez brige

Liječnici će vam, kada je o hiperhidrozi riječ, najradije preporučiti tretmane botoksom, budući da će vam taj tretman pružiti oko pola godine mira i bezbrižnog života bez znojenja. Naime, privremenim blokiranjem provodljivosti kemijskih signala živaca koji djeluju na stimulaciju znojnih žlijezda, botoks nakon samo jednog tretmana eliminira prekomjerno znojenje, a u zdravstvenom smislu, ne postoje štetne posljedice. Pacijenti se, nakon isteka 6 mjeseci najčešće vraćaju kako bi produžili djelovanje ovog učinkovitog tretmana. British fashion model Stella Maxwell in the photo session for Max Factor 2017 makeup collections., Image: 320946515, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Za puni učinak ne treba dugo čekati – dovoljno je tjedan dana, a zbog smanjenog znojenja ispod pazuha, nećete se početi jače znojiti na drugim dijelovima tijela. Neposredno nakon tretmana, moguće je manje znojenje, ali niti približno kao prije tretmana, zbog čega su učinkom zadovoljni čak i pacijenti s vrlo izraženim problemom hiperhidroze.

Sam je tretman jednostavan i gotovo bezbolan, budući da se izvodi u lokalnoj anesteziji. Nema određenog vremena oporavka ni ograničenja, a pacijent se odmah može vratiti svojim svakodnevnim obavezama.

Liječnici će pacijentu preporučiti da 24 sata nakon tretmana budu jako pažljivi kod odabira proizvoda za njegu kože te da tjedan dana ne odlaze na druge estetske ili kozmetičke tretmane koji bi obuhvatili tretirano područje. Također, potrebno se suzdržati od izlaganja suncu, kupanja u moru ili bazenu desetak dana do dva tjedna.

Pročitajte još i ...