Evo koliko dugo smijete biti na suncu ovisno o vašem fototipu kože

Boravak na suncu važan je za svakog čovjeka – osim sinteze vitamina D, prirodno sunčevo svjetlo organizmu donosi i brojne druge benefite – popravlja raspoloženje, pomaže u zacjeljivanju površinskih ozljeda kože, a mnogi tvrde kako toplina i svjetlost pomažu i s kroničnim bolovima i brojnim drugim tegobama.

Kako uživati u suncu bez straha od opeklina?

Ipak, štetnost opasnih UV zraka svake je godine sve veća, a posljedice koje na koži ostaju značajne su i trajne. Unatoč tome, sunce ne bismo trebali u potpunosti izbjegavati – adekvatna zaštita visokim SPF-om omogućit će nam da u benefitima sunca uživamo bez straha od opeklina, oštećenja ili još gore – malignih promjena na koži.

Za početak je važno napomenuti kako je koža svake osobe različita, pa ćemo različito i reagirati na izloženost suncu. Dok će neke osobe zadobiti opekline vrlo brzo, druge si pak mogu priuštiti malo sunčanja bez straha od oštećenja kože.

Fototip kože određuje vrijeme sigurnog izlaganja

O čemu ovisi koliko se dugo možemo sigurno izlagati suncu? Stručnjaci tvrde – o mnogim faktorima.

Ovisno o fototipu kože, naše tijelo ima i određenu razinu samozaštite, koja direktno utječe na vrijeme potrebno za nastanak oštećenja i opeklina. Vrijeme samozaštite određuje koliko vremena možete provesti na suncu bez nastanka opeklina. Iako je svaka koža jedinstvena, dermatolozi ističu kako postoje 4 glavna fototipa kože, ovisno o boji kose i svjetlini tena – kojem vi pripadate?

Šteta može nastati već nakon tri minute

Prvi se fototip odlikuje svijetlom kožom, koju često prate i pjegice, dok je kosa plava ili crvenkasta, a oči plave ili zelene. Koža ovog fototipa iznimno je osjetljiva na sunce te pri izlaganju UV zraka ne poprima preplanulu, već crvenu boju i opekline.

Vrijeme samozaštite ovog fototipa je iznimno kratko – od tri do deset minuta, zbog čega na suncu ne biste smjeli provesti niti trenutka bez visokog zaštitnog faktora 50+.

Pripadate li drugom fototipu, vaša je koža svijetla, no nije vrlo blijeda kao prvog tipa, a kosa je plava ili tamnoplava.

Oči su kod ovog fototipa plave, a koža – iako osjetljiva na sunce, može blago potamnjeti, no rizik od opeklina i dalje je velik. Vrijeme samozaštite kreće se između 10 i 20 minuta, a minimalni SPF koji biste trebali koristiti je 30.

Postižete li preplanulost brzo, vrijeme samozaštite je duže

Kod trećeg fototipa, put je malo tamnija, a boja kose kreće se između tamnoplave i smeđe, a ovog tipu mogu pripadati osobe različitih boja očiju. Koža je malo, no ne pretjerano osjetljiva na sunce te lako i brzo poprima preplanulu boju koja dugo traje, a vrijeme samozaštite kreće se između 20 i 30 minuta.

Smatra se kako ovom fototipu kože pripada više od 70 % populacije, a minimalni zaštitni faktor koji bi osobe trećeg fototipa trebale koristiti je 15.

Posljednji fototip kože odlikuje se pomalo smećkastom puti te tamnosmeđom ili crnom kosom i vrlo tamnim očima. Osobe ovog tipa imaju snažnu i otpornu kožu koja nije sklona opeklinama, a tamni brzo i dubinski.

Također, smatra se kako će preplanulost kod fototipa 4 mnogo duže trajati, a vrijeme samozaštite kreće se oko 40 minuta. Ipak, zbog jakog sunca, nitko se ne bi trebao izlagati UV zračenju bez zaštite pa se i osobama ovog fototipa preporučuje zaštitni faktor od barem 10.

Ulogu igra i doba dana, lokacija, ali i genetika

Iako se o njemu najviše govori, fototip kože nije jedini faktor koji određuje duljinu sigurnog izlaganja suncu. Osim njega, ulogu igraju i genetski faktori, ali i doba dana i mjesto na kojem boravite. Između 11 i 15 sati, kada je sunčevo zračenje najjače, opekline mogu nastati vrlo brzo, čak i na otpornijoj koži, zbog čega se odlazak na plažu bez zaštitnog faktora ne preporučuje baš nikome.

Također, poznato je kako je UV zračenje mnogo jače blizu vodenih površina, gdje zbog refleksije opekline mogu nastati mnogo brže. Iz tog razloga, boravite li na moru, bazenima, jezerima ili rijekama, imajte na umu kako će vrijeme samozaštite biti bitno kraće. U torbi za plažu ili omiljenog ruksaku za izlete zato uvijek napravite mjesta za omiljenu formulu s adekvatnim SPF-om, a vodite računa i o tome da se u najtoplije doba dana ipak držite hlada i – osvježavajućeg koktela.

Pročitajte još i ...