Koliko dugo možemo ostati na suncu bez posljedica? Odgovor ovisi o našem fototipu

Ljeto je u punom jeku i htjeli – ne htjeli svakodnevno smo izloženi suncu i njegovu zračenju. Ono je važno za naše zdravlje –  osim sinteze vitamina D, prirodno sunčevo svjetlo organizmu donosi i brojne druge pozitivne učinke – popravlja raspoloženje, pomaže u zacjeljivanju površinskih ozljeda kože, a mnogi će reći i kako toplina i svjetlost pomažu i s kroničnim bolovima i brojnim drugim tegobama.

Ipak, čini nam se da sunce svakog ljeta sve jače prži, a tome u prilog idu i činjenice koje iznose stručnjaci – da je štetnost opasnih UV zraka svake godine sve veća. To također znači da su posljedice što ih ostavljaju na koži značajne i trajne. No, usprkos tome, sunce ne možemo i ne trebamo posve izbjegavati, već trebamo usvojiti naviku korištenja primjerene zaštite s visokim zaštitnim faktorom te prilagoditi svoje ponašanje i izlaganje UV zrakama kako bismo u njegovim benefitima uživali bez posljedica.

Svaka ima svoj faktor

Prije svega valja napomenuti kako je koža svake osobe različita, pa će, sukladno tome, različito i reagirati na izloženost suncu. Dok će neke osobe zadobiti opekline vrlo brzo, druge si pak mogu priuštiti malo sunčanja bez straha od oštećenja kože. Ovdje se opravdano moramo zapitati – o čemu ovisi duljina vremena koje možemo provesti na suncu? Odgovor je, kao i kod mnogih drugih kožnih situacija sličan – o brojnim čimbenicima.

Najprije moramo reći da je naš fototip ključan za određivanje duljine izlaganja suncu. Ovisno o njemu, naše tijelo ima i određenu razinu samozaštite, koja izravno utječe na vrijeme potrebno za nastanak oštećenja i opeklina. Vrijeme samozaštite određuje koliko vremena možete provesti na suncu bez nastanka opeklina. Iako je svaka koža jedinstvena, dermatolozi ističu kako postoje 4 glavna fototipa kože, a određuju se prema boji kose i svjetlini tena.

Nekad su i tri minute previše

Prvi se fototip odlikuje svijetlom kožom, koju često prate i pjegice, dok je kosa plava ili crvenkasta, a oči plave ili zelene. Koža ovog fototipa iznimno je osjetljiva na sunce te pri izlaganju UV zrakama ne tamni, već crveni i lako dobiva opekline.

Vrijeme samozaštite ovog fototipa je iznimno kratko – od tri do deset minuta, zbog čega na suncu ne biste smjeli provesti niti trenutka bez visokog zaštitnog faktora 50+.

Pripadate li drugom fototipu, vaša je koža također svijetla, no ipak je nešto tamnija od one prvog tipa, a tamnija je i kosa – tamno blond ili svijetlo smeđa.

Oči su i ovdje plave, ali koža ipak može blago potamniti. Ipak, rizik od opeklina  kod ovog fototipa plave, a koža – iako osjetljiva na sunce, može blago potamnjeti, no rizik od opeklina i dalje je velik. Vrijeme samozaštite kreće se između 10 i 20 minuta, a minimalni SPF koji biste trebali koristiti je 30.

Tamnija put, dulja samozaštita

Kod trećeg fototipa, put je znatno tamnija, a boja kose kreće se između tamnoplave i smeđe, a ovog tipu mogu pripadati osobe različitih boja očiju. Koža je manje osjetljiva na sunce te lako i brzo poprima preplanulu boju koja dugo traje, a vrijeme samozaštite kreće se između 20 i 30 minuta.

Smatra se kako ovom fototipu kože pripada više od 70 % populacije, a minimalni zaštitni faktor koji bi osobe trećeg fototipa trebale koristiti je 15.

Posljednji fototip kože odlikuje se pomalo smećkastom puti te tamnosmeđom ili crnom kosom i vrlo tamnim očima. Osobe ovog tipa imaju snažnu i otpornu kožu koja nije sklona opeklinama, a tamne brzo i dubinski.

Također, smatra se kako će preplanulost kod fototipa 4 mnogo duže trajati, a vrijeme samozaštite kreće se oko 40 minuta. Ipak, zbog jakog sunca, nitko se ne bi trebao izlagati UV zračenju bez zaštite pa se i osobama ovog fototipa preporučuje zaštitni faktor od barem 10.

Također, valja reći i kako je UV zračenje puno jače blizu vodenih površina, gdje zbog refleksije opekline mogu nastati mnogo brže. Iz tog razloga, boravite li na moru, bazenima, jezerima ili rijekama, imajte na umu kako će vrijeme samozaštite biti bitno kraće. Stoga ne zaboravite zaštitnu kremu nanositi više puta tijekom boravka na suncu, najbolje svakih 45 minuta do sat vremena.

Pročitajte još i ...