Ljeto je pravo vrijeme da zadate konačni udarac celulitu, otkrivamo kako?

Na jednom od onih duhovitih memova naći ćete i poruku: “To nije celulit, to je način na koji mi moje tijelo poručuje ‘baš si seksi’… na Brajevom pismu”.  Slažemo se, važno je biti samouvjeren kada je riječ o vlastitom izgledu iako će se malo žena složiti s tvrdnjom iz prve rečenice. Pokazuju to i brojna istraživanja, prema kojima većina žena navodi kako ih upravo mrska narančina kora čini nesigurnima i žele je se riješiti po svaku cijenu. 

American fashion model Taylor Hill in the photo session of Victoria's Secret February 2017 lingerie catalogue., Image: 321033484, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Sve skupa posebno je iritantno ljeti, kada sa sebe skidamo teške slojeve odjeće i posežemo za omiljenim haljinicama i kada na plaži želimo pokazati da smo u fit formi. I smetaju nam kvrge na koži. Pritom vas nimalo ne tješi činjenica da se s celulitom bori čak 90% žena na svijetu. Iako zvuči kao medicinska dijagnoza, nije riječ o zdravstvenom stanju, nego o masnom tkivu koje se stvara između potkožnog i dubokog sloja kože. Ta masnoća prolazi kroz oslabljeno vezivno tkivo ili mrežu kolagenskih vlakana, i izbija u površinski sloj kože, najčešće na stražnjici, bedrima, nadlakticama i trbuhu.

Dugo se vremena celulit povezivao isključivo s prekomjernom tjelesnom težinom, no danas nam je jasno kako je njegova pojava sve češća, a s njim se bore i poznati svjetski supermodeli pa je jasno kako višak kilograma ne može biti jedini uzrok pojave celulita. Celulit je zapravo potkožno masno tkivo (koje postoji kod svake osobe), koje počinje stvarati pritisak na mrežu vezivnih vlakana koja spajaju kožu i mišiće. Dugotrajni pritisak oslabljuje ta vezivna vlakna te omogućava prolazak masnih stanica i nakupljanje u gustim kvržicama ispod kože, što uzrokuje nabiranje gornjeg sloja kože i karakterističan izgled udubina na koži.

Pojava narančine kore može biti i genski uvjetovana te povezana s brzinom metabolizma, sklonosti debljanju, raspodjelom masnoće ispod kože, etničkom pripadnošću i razinom cirkulacije. Primjerice, ako su ga imale mama ili baka, njihove nasljednice imaju veću šansu da se pojavi i kod njih. Suvremene su tehnologije ženama omogućile da naprave čak i genske testove koji mogu utvrditi je li osoba više ili manje sklona celulitu. Međutim, naslijeđeno stanje se itekako može modificirati – uz vježbanje, prehranu s malo masti, prestanak pušenja, hidrataciju i aktivan način života.

Također, hormoni igraju važnu ulogu u stvaranju celulita. Estrogen, inzulin, noradrenalin, hormoni štitnjače i prolaktin utječu na njegovu pojavu. Naime, kako se estrogen kod žena smanjuje u menopauzi, tako se smanjuje i protok krvi u vezivno tkivo. veću propusnost i smanjeni tonus krvnih žila što dovodi do  poremećaja  cirkulacije i  smanjenju protoka krvi u vezivno tkivo ispod kože Loša cirkulacija znači i manje kisika u tom području, što rezultira oslabljenom proizvodnjom kolagena. Masne stanice također se povećavaju kako pada razina estrogena. Ti čimbenici čine masne naslage vidljivijima te nastaje poznati efekt rupica. Starenje također čini  koža manje elastičnom, tanjom i veća je vjerojatnost da će se opustiti. To povećava i mogućnost nastanka celulita.

Uz pravilnu prehranu i vježbanje, najučinkovitiji saveznik u borbi protiv ove neestetske pojave je masaža koja potiče cirkulaciju krvi i limfe, što pomaže u bržem uklanjanju otpadnih tvari iz tijela i razgradnji celulita. Najbolji proizvod protiv celulita na tržištu i ove je godine birao stručni dermatološki žiri u sklopu Estetica Premium Product natječaja  LUUN ® Luxury Uniforms, a pobjedu je odnijela BioNike Defence Body Anticelulitna gel krema.

Riječ je o proizvodu koji dokazano smanjuje celulit, zaglađuje i vraća tonus koži. Ovaj anticelulitni kremasti gel za lokalnu primjenu temelji se na učinku grijanja i hlađenja, koji trajno stimulira kapilarnu mikrocirkulaciju, potičući drenažu tekućine i toksina u potkožnom tkivu. Poticanjem kapilarnog krvotoka ovaj proizvod omogućava bolju opskrbu kisikom tkiva zahvaćenog celulitom, smanjuje potkožne celulitne granule, zaglađuje i vraća tonus kože. Sastojci kojima se ova formula može pohvaliti oduševljavaju snažnim djelovanjem – aktivni sastojak iz ekstrakta kurkume, kurkumin, djeluje kao snažan antioksidans i potiče smanjenje bijelih masnih stanica koje pohranjuju masnoće. Istovremeno, klinčić potiče cirkulaciju i izmjenu tvari, dok ekstrakt đumbira zaglađuje kožu, potiče izmjenu tvari, mikrocirkulaciju i ubrzava metabolizam masnih stanica. Spirulina je bogata mineralnim tvarima i dokazano joj je snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje, a Lonicera pojačava aktivnost masnih stanica, osobito izmjenu tvari i djeluje na smanjenje veličine masnih stanica.

BioNike Defence Body Anticelulitna gel-krema sadrži i kofein, koji u kozmetičkim proizvodima ima učinak na zagrijavanje i širenje krvnih žila, a time djeluje na pročišćavanje i bržu eliminaciju toksičnih tvari iz tkiva. Genistein potiče proizvodnju kolagenskih vlakana, učvršćuje kožu, jača čvrstoću kože, vena i kapilara te štiti od formiranja masnog tkiva i umanjuje celulit. Za osjećaj ugode tijekom masaže, tu je mentol, koji istovremeno hladi kožu i umiruje upalu. Proizvod se nanosi na područja zahvaćena celulitom, a potom se kružnim pokretima masira, u smjeru limfnog toka: na nogama – od gležnjeva prema stražnjici, na rukama – od zglobova prema pazusima i na trbuhu – od prsne kosti prema preponama. Za optimalne rezultate, proizvod treba nanositi svakodnevno u ponavljajućim ciklusima, uz zdravu prehranu i redovitu fizičku aktivnost.

O kakvoj se formuli radi i što su o BioNike Defence Body Anticelulitnoj gel kremi rekle dermatologinje nakon višemjesečnog testiranja?

Dr. sc. Željana Bolanča iz Poliklinike Bolanča konstatirala je kako BioNike Defence Body Anticelulitna gel krema doista smanjuje efekt narančine kore nakon redovite upotrebe. 

“Masaža potiče limfni sustav, što ubrzava prirodnu eliminaciju štetnih tvari, dok širenje krvnih žila pomaže u boljoj distribuciji aktivnih tvari iz proizvoda do svih stanica. Aduti ove kreme su kurkumin koji potiče smanjenje bijelih masnih stanica koje pohranjuju masnoće, spirulina koja ima protuupalno djelovanje i lonicera koja pojačava izmjenu tvari i djeluje na smanjenje veličine masnih stanica”, rekla je dr. Željana Bolanča o ovom proizvodu. 

Doc. dr. sc. Marija Buljan iz KBC-a Sestara milosrdnica kaže kako je, kada pročitate sastav i djelovanje ove anticelulitne gel kreme, jasno da nema dvojbe oko njezine učinkovitosti. I nastavlja: 

“Područja zahvaćena celulitom važno je masirati kružnim pokretima slijedeći smjer limfnog toka, tj. na nogama od gležnjeva prema stražnjici, na rukama od zglobova prema pazusima i na trbuhu od prsne kosti prema preponama. I na kraju… Iako krema ima optimalan sastav i ugodna je za korištenje, ne smijemo zaboraviti da najbolje rezultate u borbi protiv celulita možemo ostvariti uljučimo li u cijelu priču i zdravu prehranu te redovitu fizičku aktivnost.”

Dr. Jelena Meštrović Štefekov iz Poliklinike Šlaj-Anić istaknula je kako ovaj proizvod definitivno ispunjava očekivanja lokalnog anticelulitnog preparata.

“BioNike Defence Body Anticelulitna gel krema je zaokružena kombinacija snažnih anticelulitnih sastojaka poput kofeina, ekstrakta kurkume i đumbira, spiruline, izoflavonoida, karnitina, koji potiču mikrocirkulaciju i stanični metabolizam, djeluju antioksidativno i protuupalno. Koža je tijekom upotrebe zaglađenija, boljeg tonusa. Ugodne teksture gel-kreme, ovaj proizvod zaslužuje čistu peticu”, zaključila je dr. Meštrović Štefekov.

Pročitajte još i ...