Dr. Mladen Duduković: Korekcija brade za ljepši profil

Portuguese fashion model Sara Sampaio

Mentoplastika (još i genioplastika) podrazumijeva plastično-kirurške postupke na bradi. Najčešće se izvodi u svrhu korekcija raznih oblika asimetrija brade ili pak aplazije odnosno nedovoljne razvijenosti donje čeljusti. Osim takvih anomalija, drugi najčešći razlog za mentoplastiku je preoblikovanje brade iz estetskih razloga, odnosno radi postizanja odgovarajućih proporcija lica. Zatim slijede operacije brade nakon promjene spola, a potom operacije u sklopu rekonstrukcije brade nakon traume ili tumorske kirurgije te kao dio korekcije u sklopu ortognacijske kirurgije, odnosno kirurgije korekcije zagriza.

dr. Mladen Duduković
Kolumnist dr. Mladen Duduković

Povećanje i smanjenje brade

Dvije su osnovne vrste operacija brade, a to su operacije smanjenja i operacije povećanja brade.

Puno su učestalije operacije povećanja brade i također se dijele u dvije osnovne skupine: augmentacije brade implantatom odnosno silikonskim umetkom ili povećanje brade tzv. kliznom genioplastikom koja podrazumijeva ostektomiju (izrezivanje kosti ili dijela kosti) donje čeljusti i klizni režanj kosti koji se pomiče prema naprijed i dolje, a izvodi se kada je brada premala za korekciju implantatom ili kad je potrebna složenija rekonstrukcija. Takva složena operacija rjeđi je slučaj nego povećanje brade implantatom.

Dutch model Doutzen Kroes in promotional images for L'Oreal 2014 collections

Redukcija (smanjenje) brade izvodi se također u dva osnovna principa, tj. kliznom genioplastikom kod koje se resecirana kost pomiče u suprotnom smjeru u odnosu na povećanje brade, tj. natrag i gore. Drugi princip je jednostavniji i podrazumijeva skraćenje suvišne kosti donje čeljusti.

Za ljepotu lica presudne su pravilne proporcije lica, a kada govorimo o bradi i donjem dijelu lica, to su svakako labiomentalni prijelaz (područje između donje usnice i brade) i prijelaz između brade i vrata koji mora biti naglašen, a sve u idealnim odnosima s projekcijom usana, nosa i čela.

Margot Robbie attending the 'Suicide Squad'

Svi smo čuli ili poznajemo nekoga s vještičjom bradom tzv. “witch chin” koja je jedan od učestalijih razloga za nezadovoljstvo izgledom brade, a samim time i korekciju brade. Opisani pojavni oblik najčešće je posljedica ptoze prementalne masti i duboke submentalne brazde, a ponekad je na opisano stanje nadograđena i hiperprojekcija kosti, odnosno mandibule. Uspješna korekcija bi trebala obuhvatiti ili dvije ili sve tri anomalije koje čine deformaciju, odnosno liposukciju i redukciju ili transpoziciju masnog tkiva brade koje se objesilo (s resekcijom ili bez resekcije suvišne kosti).

Fileri i lipotransfer za definiranje brade

Kod blažih pojavnih oblika moguća je i korekcija dermalnim filerima kojima se pokuša podići viseća brada.

Kako smo spomenuli, alternativa složenim kirurškim postupcima su konzervativne korekcije brade koje su kudikamo popularnije i u široj su uporabi, a izvode se kod manjih disproporcija brade i donjih dijelova lica.

Top models as Adriana Lima

Za korekciju voluminoznijih mekih tkiva brade na raspolaganju nam je spomenuta liposukcija brade, a kod potrebe za povećanjem brade, odnosno naglašavanjem brade radi poboljšanja profila, odlučujemo se za lipotransfer, odnosno augmentaciju brade vlastitom mašću iz neke davajuće regije. U posljednje vrijeme volumna korekcija brade  izvodi se dermalnim filerima veće gustoće i čvrstoće kojima se postiže povoljniji nazolabijalni prijelaz i atraktivniji izgled donjeg dijela lica.

Pročitajte još i ...