Noćna krema – je li nam zaista potrebna?

Potrebe kože razlikuju tijekom noći i tijekom dana. Tijekom dana koži je potrebna zaštita od vanjskih čimbenika poput UV zraka, prašine i raznih polutanata. Stoga, dnevna krema nam pruža dnevnu zaštitu, uz ostale blagodati kojima je namijenjena. Na primjer, za zaglađivanje bora, za smanjivanje pora, za uklanjanje hiperpigmentacija, za hidrataciju… Također, dnevna krema je lakša kako bi se na koži stvorila idealna podloga za makeup.

Pa, zašto nam je onda potrebna sasvim drugačija krema za noć?

Noćne kreme su u pravilu obično bogatije, masnije i nešto gušće od dnevnih krema. Noćne kreme su obično i bogatije s hranjivim sastojcima poput antioksidansa, peptida i hidratizatora koji će kožu tijekom osmosatnog sna vlažiti, obnavljati i popravljati. 

Upravo se u bogatstvu noćne kreme s hranjivim sastojcima krije i ključna razlika između dnevne i noćne kreme. Naime, dnevne kreme štite kožu tijekom dana od vanjskih čimbenika koji onečišćuju kožu, a istovremeno i njeguju za određene probleme za koje je namijenjena dnevna krema. 

Noćna krema s druge strane, nema zaštitničku ulogu već onu njegujuću i hranjivu. Tijekom sna koža nije izložena vanjskim elementima i ne postoji mogućnost, primjerice, oštećenja kože UV zrakama. No, koži je tijekom noći potrebna i hidratacija, ali i bogatstvo aktivnih sastojaka koji ciljano djeluju na kožne probleme s kojima se susrećemo.

Noćna hidratacija

Ključna korist noćne kreme je hidratacija! Tijekom sna koža gubi hidrataciju, ali ne istim tempom kao tijekom dana. Hidratacija iz kože ne nestaje jednako brzo ako tijekom dana i izloženosti UV zrakama, u zatvorenim prostorima koža gubi hidrataciju zbog suhog zraka i grijanja. Upravo zato su noćne kreme i bogatije hidratantnim sastojcima i masnije kako bi se koža sporije “sušila” i kako bi se ujutro probudili s nježnom i njegovanom kožom.

Zato je odgovor na pitanje iz naslova – da! Noćna krema vam je potrebna, itekako.

Mogu li se zamijeniti?

Prvenstvena namjena dnevne kreme je zaštita koža, pa ako namjeravate zamijeniti noćnu s dnevnom kremom – nemojte! Noćna krema neće štititi tijekom dana od štetnih UV zraka, te jednostavno neće biti dovoljno dobra podloga za makeup zbog masnijeg i težeg sastava. S druge strane, dnevne kreme imaju, prvenstveno, zadatak zaštiti kožu od vanjskih čimbenika i jednostavno neće biti dovoljne za sve noćne zadatke koje inače ima noćna krema.

Vichy Liftactiv Supreme

Noćna njega za žene iznad 40 godina koje žele potpuno djelovanje protiv bora, čak i dubokih, gubitka čvrstoće, ali i starenja kože. Nakon proučavanja više od 50 molekula protiv starenja, Istraživački centar Vichy je odabrao ramnozu, aktivni koncentrat biljnog podrijetla u visokoj koncentraciji od 5% za ciljano djelovanje na Derm Source – sloja dermisa koji samostalno nadzire obnovu cijele kože. Učinkovitost protiv starenja dokazana je zahvaljujući protokolu ispitivanja* nadahnutom medicinskim istraživanjem zaštićenim putem 7 patenata.

Avène Cleanance Women

Noćna njega za zaglađivanje kože lica i sužavanje pora Avène Cleanance smanjuje oksidaciju sebuma, koja je glavni uzrok nastanka mitesera, a ublažava i tragove akni. Osim termalne vode, sadrži i aktivne sastojke s keratoregulacijskim djelovanjem te tako hidratizira kožu lica, a čini je i savršeno glatkom.

La Roche-Posay Toleriane Ultra

Formula obogaćena termalnom vodom, Neurosensinom i vitaminom E oslobađa od osjećaja nadraženosti uzrokovanog suhoćom, smanjuje crvenilo i intenzivno hidratizira osjetljivu i alergijama sklonu kožu lica. Zahvaljujući tome jutra će vam donositi divan osjećaj olakšanja od osjećaja neugode na vašem licu.

 

Pročitajte još i ...