Obnova kože nakon izlaganja suncu – kako odabrati hranjive proizvode?

Sunčeva svjetlost, sunčeve zrake, blagotvorne su za čitavo tijelo, ali i za duh. Važan su izvor vitamina D, koji je bitan za zdrave kosti i povećava razinu serotonina, podižući raspoloženje. Ali previše sunca može oštetiti kožu uzrokujući opekline, prerano starenje, hiperpigmentaciju i alergijske reakcije, a može, na žalost, dovesti i do raka kože.

Upravo zato, važno je tijekom ljetnih mjeseci pravilno štititi kožu pravilnom primjenom proizvoda sa SPF-om protiv UVA i UVB zraka. Takvi proizvodi u sebi sadrže tzv. mehaničke filtre koji djeluju poput štita i odbijaju sunčeve zrake, ili kemijske filtere koji djeluju poput spužve i upijaju UVA i UVB zrake. Osim proizvoda koji sadrže SPF, važno je koristiti odgovarajuću odjeću, naočale i šešir. Također, preporuka je izbjegavati aktivno sunčanje između 11 i 16 sati.  

Spanish actress Penelope Cruz in the promotional pictures for Lindex 2013 ad campaign. EDITORIAL USE (HO) - 24/09/2013, Image: 172909799, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE / 010 pix., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Međutim, koliko god je važno pravodobno zaštititi kožu prije izlaganja sunčevim zrakama, jednako je važna i njega nakon ljeta. A kako smanjiti rizik od izlaganja suncu te kako obnoviti kožu i odabrati prave hranjive proizvode, savjetuju dr. Domagoj Ćužić, specijalist dermatovenerologije iz Zdravstvenog centra Histria Medic, doc. dr. sc. Lucija Vanjaka Rogošić iz Dermatovenerološke ordinacije dr. Lucija Vanjaka Rogošić, dr. Gordana Krnjević Pezić iz Specijalne bolnice Naftalan u Ivanić Gradu dr. Bornu Pavičića iz Dermatologije Pavičić.

Također, u želji da dodatno podignemo svijest o važnosti redovitih pregleda madeža i zaštiti od štetnog sunčevog zračenja, pokrenuli smo nacionalnu inicijativu #safesummer, koja pod motom “Sigurni i lijepi pod suncem” okuplja dermatologe diljem Hrvatske koji tijekom svibnja i lipnja u svojim ordinacijama našim čitateljima osigurava besplatne pregleda madeža.

German fashion model Alena Blohm stars in 'Wanderlust' Spring 2015 collection by For Love and Lemons., Image: 215173569, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

A kako bismo, osim sigurni, pod suncem ovoga ljeta bili i lijepi, ali i zdravi, pobrinuli su se partneri projekta #safesummer, vrhunski brendovi Almagea, Solgar, Jeuderm, Natural Wealth, Sepai, SVR i Uriage. Zahvaljujući njihovim vrhunskim proizvodima, ostatak ljeta provest ćemo u najboljem izdanju – neovisno o tome provodimo li ga u gradu ili na moru.

Dr. Domagoj Ćužić, specijalist dermatovenerologije iz Zdravstvenog centra Histria Medic, objasnio nam je što sunčeve zrake “rade” našoj koži? 

“UVB zrake variraju tijekom dana te su najjače u podne. One potiču stvaranje novog melanina, odgovornog za dugotrajniju preplanulost te potiču stanice na stvaranje debljeg epidermisa. Mogu stvoriti opekline i oštećenja kože osobito tijekom ljetnih mjeseci i na velikim visinama. Ne prodiru toliko duboko, ali stvaraju slobodne radikale na svim razinama epidermisa. Utječu na DNK više od UVA zraka te su glavni uzrok oštećenja DNK. UVB zrake mogu doprijeti do najdubljih slojeva stanica epidermisa i glavni su uzrok akutnog oštećenja od sunca”, kaže dr. Ćužić i dodaje:

“I UVA i UVB zrake štetno utječu na kožu, ali intenzitet UVA zraka prilično je konstantan tijekom dana, dok intenzitet UVB zraka varira. UVB zrake kraće su od UVA i prodiru u površinski sloj kože te su glavni krivac za opekline i nastanak kožnih tumora. UVA zrake prodiru dublje u kožu gdje se nalaze kolagen, elastin i druga vlakna koja koži daju mladenački izgled i odgovorna su za starenje kože”, zaključuje.

Kako, dakle, smanjiti rizik od izlaganja suncu? Ponajprije, potrebno je izbjegavati izravno izlaganje suncu, posebno kad je najintenzivnije (između 11 i 17 sati), zaštititi izložene dijelove tijela, lice preparatom za zaštitu od sunca koji bi odgovarao vašoj dobi, tipu i stanju kože. K tome, savjetuje dr. Ćužić, koristite preparate za zaštitu od sunca kao dio dnevne rutine njege kože. Nanosite proizvode za zaštitu od sunca kada se sunčate u više navrata kako biste osigurali da razina zaštite ostaje ista kao i kada ste ih prvi put primijenili.

Kako zaštititi kožu nakon svakog izlaganja sunčevim zrakama, pitali smo dr. Gordanu Krnjević Pezić iz Specijalne bolnice Naftalan u Ivanić Gradu. 

“Izlaganje suncu isušuje kožu te je potrebna pojačana hidratacija. Preporučuje se izbjegavati pretjerano korištenje sapuna te primjena sintetskih deterdženata (sindeta) koji manje oštećuju kožnu barijeru. Uz to je potrebno svakodnevno, najmanje jednom dnevno, nanositi sredstva za njegu kožu (emolijense) bilo u obliku kreme ili mlijeka za tijelo. Mogu se primjenjivati sredstva koja sadrže ureju”, kaže dr. Gordana Krnjević Pezić i dodaje kako se, kad je riječ o licu, preporučuje redovita primjena krema koja sadrže hijaluronsku kiselinu, ureju, peptide ili slične sastojke koji zadržavaju vlagu. Nakon izlaganja suncu važno je koži vratiti vlagu, ne samo zamastiti je, što se može postići redovitom primjenom odgovarajućih sredstava za njegu.

Kako oporaviti kožu nakon ljeta i koji su tretmani najbolji, savjetuje doc. dr. sc. Lucija Vanjaka Rogošić iz Dermatovenerološke ordinacije dr. Lucija Vanjaka Rogošić.

“Nakon ljeta vrlo je važna opća hidratacija organizma, kako iznutra, tako i izvana. Svi znamo da moramo piti dovoljne količine vode, kako bi naš organizam pravilno funkcionirao, s obzirom na to da se sastoji od cca 64% vode. Za njegu kože cijelog tijela preporučuju se tzv. “after sun” proizvodi u obliku gel-kreme ili spreja, koji su posebno formulirani kako bi što prije potaknuli oporavak suhe dehidrirane kože. Također potiču prirodnu obnovu stanica, sprječavaju prerano starenje i nastanak bora. Oni u sebi sadrže vitaminske i biljne ekstrakte koji kožu hidratiziraju i hlade. Novije formule u sebi sadrže liposomalno enkapsuliran enzim endonukleazu, značajnu u mehanizmu obnove stanica nakon sunčanja”, objašnjava dr. Vanjaka Rogošić.

“Od medicinskih dermatoloških tretmana preporučuju se kemijski pilinzi, kao i tretmani poput mezoterapije i biorevitalizacije. Retinol i glikolna kiselina najznačajniji su kod kemijskih pilinga, a kod intenzivnijih tretmana i pojačane promjene pigmentacije koristi se i TCA trikloroctena kiselina). Glikolna kiselina lagano odstranjuje mrtve stanice kože , površinskog rožnatog sloja, koji zadeblja nakon sunčanja i ljeta. S druge strane, retinol stimulira stvaranje novog kolagena. Kako ćete koristiti pojedine proizvode najbolje se savjetovati sa svojim dermatologom. Svakako na kraju ljeta pregledajte  i madeže ako ste to ranije propustili napraviti”, zaključuje naša sugovornica.

South Africa fashion model Jenna Pietersen stars in Lingadore Lingerie Spring Summer 2014 collection., Image: 192712163, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Koji proizvodi i sastojci su najučinkovitiji u oporavku kože nakon ljeta, pitali smo dr. Bornu Pavičića iz Dermatologije Pavičić

“Kako bismo to pravilno sanirali, prvi i glavni korak u oporavku je hidratacija. U tom je smislu ključno uvesti i redovno provoditi svakodnevnu rutinu proizvodima bogatim antioksidansima (vitamin C i vitamin E), s obzirom na pretrpljeno oštećenje sunčevim zrakama. Pored kvalitetnih preparata, preporuča se dovoljan unos tekućine kako bi se se postigla i  hidratacija iznutra. Također, u svakodnevnoj rutini poželjno je primijenjivati i preparate koji u sastavu sadrže i hijaluronsku te mliječnu kiselinu, kao i kolagen te aminokiseline”

“Osim preparativne kozmetike, ovisno o problemu i željenom rezultatu, preporučamo razne kozmetološke i estetske tretmane. U prvom redu, tu se primijenjuju proizvodi za rehidraciju i remodeliranje kože (biorevitalizatori, skin boosteri); za antioksidativnu terapiju i vraćanje elastičnosti kože (mezoterapija; microneedeling); kod hiperpigmentacija protokoli bazirani na kremama, kemijskim pilinzima, mezoterapiji pa i laseru”, kaže dr. Pavičić i dodaje kako, uz navedene proizvode i sastojke te kozmetološke tretmane, svakako ne smijemo zaboraviti posjetiti svog dermatologa za redovni pregled madeža, kao ni korištenje preparata sa zaštitnim faktorom tijekom cijele godine.

A kako biste ovoga ljeta bili vrhunski zaštićeni i njegovani na suncu, u nastavku donosimo proizvode koji će vam u toj misiji biti fantastični saveznici.

Solgar za kožu #BezTraga

Solgar kampanja za kožu #BezTraga je tu da nas podsjeti na to da je naša koža jedinstvena i da zaslužuje primjerenu pripremu iznutra. Odredite svoj fototip kože OVDJE i provjerite koje vrhunske Solgarove dodatke prehrani trebate uzimati kako biste pripremili svoju kožu za izlaganje štetnim učincima Sunčeva zračenja. Tragovi sunca na koži mogu biti neugodni podsjetnik na nedovoljnu ili neprimjerenu pripremu.
Upravo zbog toga pravodobno se počnite pripremati za sunce i to s pomoću vrhunskih dodataka prehrani prilagođenih vašem fototipu kože. Ovisno o fototipu kože, odaberite kombinaciju proizvoda – Solgar Advanced Antioxidant Formula, Solgar Astaksantin i Solgar Prirodni beta-karoten

JeuDerm PPS BB Perfector SPF 40+

Ova višenamjenska krema omogućuje Vam istovremeno maskiranje nesavršenosti i njege kože, pouzdano štiteći od ultraljubičastog svjetla. Peptidi i fito komponente imaju antioksidativni učinak, brzo vlaže i umiruju kožu, uklanjajući piling i iritaciju.

BB Perfector pruža vam osjećaj svježine i udobnosti. Inovativna formula intenzivno njeguje vašu kožu i ima restorativni učinak, stvarajući apsolutnu udobnost i savršenu zaštitu kože. Vizualno poboljšava stanje kože. Dolazi u sterilnim monodozama i u pakiranju od 50 ml s pumpicom.

Almagea SunLove Skin+

Almagea® Sunlove Skin+ je dodatak prehrani u inovativnim Licaps® kapsulama, a sadrži posebnu kombinaciju antioksidansa (astaksantin, lutein, zeaksantin, koenzim Q10 , vitamin E i selen) te dragocjenih ulja – ulja boreča i argana. Tajna Sunlove Skin+ je u snažnom antioksidacijskom djelovanju koje štiti stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Astaksantin ima 10 puta jače djelovanje od beta karotena, a jedinstven antioksidacijski i protuupalni učinak aktivnih tvari omogućuje pripremu kože za odgovorno izlaganje suncu.

Sunlove Skin+ koristi se tijekom cijele godine, a posebno s početkom proljetnih mjeseci kako bismo pripremili kožu za sunce, brže adaptirali cijeli organizam na intenzivnije UV zračenje (posebno važno kod alergija na sunce), smanjili širenje hiperpigmentacija te poboljšali elastičnost i vlažnost kože. Za vrijeme izuzetno visokog UV indeksa, preporučuje se korištenje 2 kapsule Sunlove Skin+ (2 puta po jedna kapsula, uz veći obrok) zbog veće potrebe organizma za antioksidacijskom zaštitom.

Natural Wealth Beta-Karoten

Pravovremenim uzimanjem Natural Wealth® Beta Karotena možemo kožu pripremiti za ljeto. Za zaštitu zdravlja kože korisno je prehranu obogatiti namirnicama koje obiluju beta karotenom – biljnim pigmentom, provitaminom koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Bogat izvor beta karotena je žuto i narančasto voće i povrće te tamno zeleno lisnato povrće. Ako unos beta karotena putem prehrane nije dostatan savjetuje se kvalitetnim dodatkom prehrani osigurati njegov dodatan izvor.

Natural Wealth® Beta karoten kapsule sadrže ovaj važan nutrijent u optimalnoj dozi od 6 mg. Beta karoten se u tijelu pretvara u vitamin A koji doprinosi održavanju zdrave kože. Bez glutena, mlijeka/mliječnih proizvoda, šećera, umjetnih boja, aroma, sladila i konzervansa.

Sepai City Shield krema

Krema za sunčanje CITY Shield sa SPF 50 je najnapredniji urbani globalni zaštitni štit za kožu. Njezina ekskluzivna formula, koja uključuje DNA-Protect kompleks, nudi visoku razinu obrane od starenje i sprječava štetne učinke sunčevih zraka i onečišćenja okoliša: eritem, starenje, mrlje i oštećenja DNK.

Lagana tekstura upija višak masnoće i omogućuje koži da diše, ostavljajući je mekom i glatkom te vidljivo mladolikom i sjajnom. Savršeno djeluje kao podloga za make up, nakon dnevne rutine njege. Također se može nanositi samostalno ili tijekom dana, prema potrebi, preko šminke laganim dodirima, zadržavajući svu svoju učinkovitost.

SVR Sun Secure Blur Rose tonirana krema

Vodootporna tonirana krema SPF 50+ za zaštitu od sunca za jako osjetljivu kožu. SUN SECURE PATENT: ekskluzivni izbor od četiri ne eko toksična filtera u kombinaciji sa zaštitnim aktivnim tvarima za zaštitu od UVB, UVA, vidljivih i infracrvenih zraka.

Jedinstvena tonirana pjenasta tekstura koja se trenutno topi kako bi zagladila i ublažila nesavršenosti na koži. Njegova svijetlo bež breskva nijansa poboljšava, ujednačava i osvjetljava ten za prirodan sjaj. Ostavlja kožu baršunasto mekom. Nježni ljetni miris.

Uriage Bariesun Mist 50+

Uriage Bariésun Dry Mist SPF 30 maglica za osjetljivu kožu osvježavajuće lagane teksture obogaćena je akvasponginima i Uriage termalnom vodom te će uz nju koža biti savršeno zaštićena od UVA/UVB zračenja, štetnih slobodnih radikala i isušivanja. Osvježavajuća i lagana tekstura aerosola omogućuje jednostavno nanošenje i na veće površine tijela. [BARIESUN] patent stvara zaštitni film na koži koji pomaže u ograničavanju prodiranja UV filtera u epidermis te tako optimizira fotozaštitu. Ima ugodan osvježavajući učinak, pomaže spriječiti prerano starenje kože, štiti kožu od isušivanja tijekom boravka na otvorenom… Ova nježna maglica vrlo lako se nanosi, brzo suši i ne ostavlja ljepljiv sloj na koži. I odgovara svakoj boji tena!

Portal estetica.hr zahvaljuje dermatolozima te svim ostalim stručnjacima i partnerima na velikom odazivu i sudjelovanju u ovoj nacionalnoj inicijativi.

Pročitajte još i ...