Perut pod kontrolom – dermatolozi testiraju najbolje formule

U svijetu ljepote i zdravlja kose, jedan problem često ostaje neželjeni gost na tjemenu, a to je perut. Dok se većina nas suočava ipak samo s  estetskim neugodnostima, čini se da je perut i dalje enigma koja zahtijeva nove strategije u svijetu njege kose.

Perut je stanje vlasišta koje se manifestira kao ljuskice mrtvih stanica kože koje otpadaju. Te ljuskice mogu biti bijele ili žućkaste i često su praćene svrbežom. Sama perut može biti blaga, uzrokovana suhom kožom ili prekomjernom proizvodnjom ulja, ili teža, povezana s kožnim stanjima poput seboroičnog dermatitisa ili psorijaze.

Zašto nastaje perut?

Genetika poklanja šakom i kapom, čak i kada je u pitanju perut – sklonost ubrzanom ljuštenju stanica kože često je nasljedna. Ipak, jedan od najčešćih uzroka peruti jest seboroični dermatitis, kojeg karakterizira iritirana, masna koža i crvene, ljuskave mrlje. Može zahvatiti i druga područja tijela s puno lojnih žlijezda, poput lica, strana nosa, obrva, ušiju, kapaka i prsa. Također, osobe sa suhom kožom imaju sklonost prema peruti jer su njihove ljuskice obično manje masne.

U pitanju može biti i kontaktni dermatitis koji se očituje u osjetljivosti ili alergijske reakcije na određene sastojke u proizvodima za njegu kose. Nerijetko je uzročnik i malassezia gljivica, koja prirodno živi na koži većine odraslih, ali kod nekih ljudi može izazvati iritaciju kože, povećavajući rast stanica kože koje zatim brže odumiru i pretvaraju se u bijele ljuskice.

Pojava peruti može biti povezana i s našom svakodnevicom koja uključuje učestalost pranja kose. Prečesto pranje može ukloniti prirodna ulja s vlasišta, što može dovesti do suhoće kože i stvaranja peruti, dok, s druge strane, nedovoljno šamponiranje može dovesti do nakupljanja ulja, mrtvih stanica kože i proizvoda za stiliziranje, što može pogoršati perutanje vlasišta.

Način šamponiranja jedan je od važnih čimbenika u rutini njege kose jer nedovoljno ispiranje šampona može iritirati vlasište, izazvati upalu i suhoću, a time i prhutanje. Također, korištenje agresivnih šampona s jakim kemikalijama može biti previše za osjetljivo vlasište, što može rezultirati iritacijom i prhuti.

Da biste smanjili rizik od pojave peruti, važno je pronaći odgovarajući balans u učestalosti šamponiranja, koristiti šampone bez sulfata i drugih agresivnih kemikalija, a najbolje u kategoriji Najbolja linija protiv peruti biraju naši dermatolozi u sklopu Estetica Premium Product 2024. Sve nominirane proizvode pogledajte OVDJE.

Ducray Kelual DS šampon

Kelual DS šampon preporučuje se kod slučajeva ponavljajuće peruti s crvenim vlasištem i vlasištem koji svrbi. Njegova kompletna formula djeluje na sve čimbenike koji sudjeluju u težim slučajevima peruti. Svrbež smiruje kod prve uporabe – ublažava crvenilo i trajno uklanja perut. Vlasište je brzo umireno i pročišćeno. Učinkovitost Kelual DS šampona je dugotrajna jer sprečava povratak peruti u razdoblju od 4 tjedna.

Primjerna se odvija u dvije faze; faze “intenzivnog tretmana” u kojoj proizvod trebate nanijeti  na kosu, stvarajući sapunicu i masirati vlasište te isprati. Potom je potrebno ponoviti nanošenje, ostaviti ga da djeluje 3 minute, a zatim temeljito isprati. Šampon je potrebno nanositi 3 puta u tjednu tijekom 2 tjedna. Iduća faza jest faza “održavanja“ – potrebno je jedno šamponiranje tjedno u kombinaciji s Elution zaštitnim šamponom za oslabljeno vlasište.

 


 

Sponzor kategorije KOSA u Estetica Premium Product 2024 natječaju je Philips Auto Curler.

Automatski uvijač za kosu s tehnologijom SenseIQ ravnu kosu pretvara u kovrčavu u samo nekoliko sekundi, pritom zadržavajući 95% prirodne snage kose.

Zahvaljujući SenseIQ tehnologiji Auto Curler ima brojne prednosti:
1. Osjeća
Njegov digitalni infracrveni senzor mjeri temperaturu vaše kose više od 36.000 puta tijekom oblikovanja kako bi vam pružio personalizirano iskustvo svaki put kad stilizirate kosu.
2. Prilagođava
Inteligentni mikroprocesor mozak je tehnologije SenseIQ. Stalno analizira i prilagođava temperaturu. Prilagođavajući svoju toplinu vašoj kosi, ovaj uređaj za automatsko kovrčanje kose sprečava pregrijavanje, a uvijek pruža performanse uvijanja koje očekujete.
3. Njeguje
Jedinstveni sustav čuva 95% prirodne čvrstoće vaše kose, zadržavajući 3x više hidratiziranosti, za jaku kosu zdravog izgleda s volumenom i sjajem kakve zaslužujete.

Nakon korištenja uređaja kovrče su trajne, bez oštećenja i pucanja. Ovaj uređaj karakterizira i glatki keramički premaz s dodatkom njege ionima, pametni sustav za kovrčanje koji pritiskom gumba pokreće sustav uvijanja, gumb za odabir smjera uvijanja, kao i 3 postavke temperature uvijanja.

Pročitajte još i ...