Nezdrava percepcija izgleda

Barbie celebrates 50 years as the worldŐs most popular fashion doll by unveiling a new face . the new Bathing Suit Barbie doll is a modernized version of the original 1959 doll. She has a new face with a more natural look, including a thinner jaw line, more almond-shaped eyes, fuller lips and a softer makeup using shimmery pink lip shades and neutral eye colors.Ę OPS: The new Barbie Picture supplied by Ferrari, Image: 30396555, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Ferrari

Kompulzivan poremećaj opsjednutosti izgledom i posljedično ovisnost o plastičnoj kirurgiji naziva se fizički/tjelesni dismorfni poremećaj ili dismorfofobija. Opterećeni današnjim standardima ljepote, osobe koje pate od ovog sindroma nerijetko izgube doticaj sa stvarnošću, a ponekad se radi i o onima koji su napravile više desetaka plastičnih operacija kako bi izgledali kao netko drugi.

Iako su botox i fileri moćni alati pomlađivanja, bilo kakvo pretjerivanje nije dobro i za sobom nosi posljedice. Rodrigo Alves, 33-godišnji Brazilac, napravio je 40-ak operacija ne bi li izgledao kao Ken, suprug lutke Barbie.

Konstantna želja za poboljšanjem izgleda mentalni je poremećaj karakteriziran nezdravom opsesijom za promjenom izgleda. Otprilike 2 posto populacije pati od ovog poremećaja. Takve osobe ne vide se realno, smatraju se nepotpunima i stalno imaju želju za uljepšavanjem izgleda.

Jocelyn Wildenstein, poznata kao Žena mačka, također je patila od ovoga poremećaja. Napravila je mnogo operacija kako bi izgledala kao mačka, a kazala je da je to učinila zbog svog supruga koji je fasciniran divljim mačkama.

Valeria Lukyanova svoj životni cilj podredila je tome da izgleda kao Barbie lutka. Napravila je niz plastičnih operacija kako bi postigla proporcije popularne lutke. Psiholozi se slažu kako su takve osobe duboko nezadovoljne i nesretne te izlaz traže u pretjeranom opsjednutošću da izgledaju kao netko drugi. Nerijetko se radi i o traumama iz djetinjstva.

Iz ovih primjera vidljivo je da ovaj poremećaj za sobom ostavlja ekstremne posljedice u kojima osobe potpuno izgube pojam o ljepoti i izgledu. Moderna estetska medicina pružila je izvrsna rješenja za očuvanje mladosti. Njezin temeljni cilj je da se osobe osjećaju zadovoljne same sobom, bez obzira na nametnute standarde. Ipak, treba imati na umu da u svemu postoje ekstremi, pa je to slučaj i kod ovog poremećaja. Dok u najvećem broju slučajeva vidimo fantastične transformacije i prirodno pomlađena lica kao rezultat napretka ovog polja medicine, postoje i oni manje lijepi primjeri, nastali kao rezultat krive percepcije o vlastitom izgledu.

Pročitajte još i ...