Poznati kirurg otkriva koji je najpoželjniji dekolte u Hrvatskoj. Donosimo fotografije ‘prije’ i ‘poslije’

Kroz povijest, nadahnjivale su umjetnike, pjesnike i ljubavnike diljem svijeta i oduvijek bile očaravajući simbol ženstvenosti. Od antičkih skulptura koje prikazuju prekrasne boginje i carice do slikarstva renesanse koje ističe obline ženskog tijela, grudi su oduvijek simbol životnosti, ljepote i majčinstva. Da ne bilo zabune, igrale su i važnu ulogu u društvenim, političkim i kulturološkim promjenama. Tako su tijekom sufražetskog pokreta u 19. i početkom 20. stoljeća postale simbol emancipacije žena i borbe za njihova prava.

Od modnog izričaja “flappera” 1920-ih do seksualne revolucije 1960-ih, grudi su, bez obzira na veličinu i oblik, simbolizirale slobodu izražavanja tijela i seksualnosti. Danas, one su i dalje simbol ženstvenosti, ali se promatraju kao izvor snage, samopouzdanja i individualnosti. Moda, film, glazba i umjetnost nastavljaju slaviti ljepotu različitih tijela i oblika, uključujući i raznolikost oblika ženskih grudi. Ukratko, ženske grudi su puno više od fizičkog atributa. Nije stoga čudno da su neprestano u fokusu!

Prema najnovijim statistikama, operacija povećanja grudi jedna je od najpopularnijih u Europi. U 2022. godini, obavljeno je više od 300.000 takvih operacija, što predstavlja povećanje od 10% u odnosu na prethodnu godinu. Većina žena koje se odlučuju za povećanje grudi ima između 25 i 35 godina, a najčešći razlozi operacije su želja za povećanjem samopouzdanja, korekcija asimetrije i želja za postizanjem skladnijih proporcija tijela.

Uronili smo u fascinantni svijet estetske kirurgije s jednim od najistaknutijih stručnjaka u tom području, dr. Brunom Cvjetičaninom iz Poliklinike Sinteza. Dr. Cvjetičanin estetskom kirurgijom grudi predano se bavi već 15 godina, tijekom kojih je obavio više od 5000 operacija povećanja grudi te rekonstruktivnih zahvata u borbi protiv zloćudnih bolesti. Grudi su, kako kaže, jedan od najljepših dijelova ženskog tijela, a operacija povećanja grudi pruža trenutan, zadovoljavajući učinak čim se probudite nakon anestezije. Kroz razgovor, otkrio nam je koji je najtraženiji oblik i veličina grudi u Hrvatskoj, kako se tehnike mijenjaju s vremenom i što svaka žena treba znati prije nego što se odluči na zahvat. Imate dvojbe i pitanja oko povećanja grudi? Donosimo sve odgovore koji vas zanimaju!

Koji oblik i veličina grudi su najtraženiji u Hrvatskoj?

Prvo što svaka žena ističe želja je za prirodnim izgledom. To je polazna točka u odabiru oblika i veličine implantata, uzimajući također u obzir i konstituciju svake žene. Ovisno o njezinoj tjelesnoj građi i osobnim preferencijama, primjenjujemo posebne tehnike mjerenja kako bismo odabrali idealan implantat za postizanje savršenog i prirodnog izgleda. Prije desetak godina, u trendu su bili manji implantati s prosječnom veličinom od 250 do 300 mL, no u posljednje vrijeme raste potražnja za većim implantatima. Trenutna prosječna veličina koju ugrađujem je oko 400 mL. Svojim klijenticama često volim reći da u rukama vrhunskog operatera sama operacija traje nekih sat vremena, oporavak nekih tjedan dana, a odličan rezultat čitav život.

Implantati ili masno tkivo? Kada koju metodu odabrati i zašto?

Kombinacija oba pristupa danas je zlatni standard u estetskoj kirurgiji grudi. Koristimo silikonske implantate koje oblažemo masnim tkivom, što se pokazalo kao izvanredan pristup. Idealno je kombinirati implantate za povećanje grudi s masnim tkivom dobivenim iz tijela pacijentice. Ovakva hibridna tehnika omogućuje prikrivanje implantata i postizanje prirodnog oblika grudi. Samo kod izuzetno mršavih žena nismo u mogućnosti primijeniti takvu tehniku. Povećanje grudi isključivo masnim tkivom nije se pokazalo kao zadovoljavajuća opcija upravo zbog nepredvidivosti ponašanja masti te sukladno tome prognoze konačnog rezultata.

Koja je idealna veličina grudi i kako je odrediti?

Idealnu veličinu grudi određujemo uzimajući u obzir tjelesnu građu svake pacijentice. Važno je postići prirodan izgled i oblik, uzimajući u obzir kako će grudi izgledati u skladu s njihovom konstitucijom, kao što sam već spomenuo. Stručan i iskusan kirurg pažljivo će odabrati veličinu implantata za svaku pacijenticu s obzirom na cilj i želje, odnosno izgled koji pacijentica želi postići.

Tko se kod nas najčešće odlučuje na zahvat? Djevojke, žene nakon poroda, žene u menopauzi, nakon bolesti…

Zahvat povećanja grudi traže žene u različitim životnim razdobljima, od mladih djevojaka u dvadesetim do žena u kasnim tridesetim i četrdesetim godinama koje su prošle dojenje i žele osvježiti, redefinirati oblik i veličinu svojih grudi. Rekao bih da je podjednak omjer u tim dobnim skupinama.

Koje je najranije doba za povećanje grudi?

U estetskoj kirurgiji, prije razmatranja operacije, preporučuje se čekati do punoljetnosti. Iako se grudi mogu razvijati i kasnije, idealno je čekati do 20. godine života, kako bi se pravilno procijenio oblik i veličina grudi. Iznimno djevojke kod kojih uopće nije došlo do razvoja dojki, estetsku korekciju mogu zatražiti s napunjenih 18 godina.

Kada se ne preporučuje povećanje grudi?

Operacija povećanja grudi ne preporučuje se ženama koje planiraju trudnoću ili više njih, kako bi se izbjegli mogući utjecaji na rezultat operacije. Također, ako postoje određene bolesti koje zahtijevaju duže liječenje ili se žena nalazi u procesu liječenja dojke, preporučuje se pričekati s operacijom.

Koliko, zapravo, traje implantat?

Implantati se danas izrađuju od visokokvalitetnih i dugotrajnih silikonskih materijala, čija trajnost ovisi o proizvođaču, a većina njih jamči minimalno 10 godina. Međutim, renomirani proizvođači kao što je američki MENTOR, koji je na tržištu preko 50 godina nude doživotnu garanciju. Za pacijentice to prvenstveno predstavlja sigurnost, odnosno u slučaju bilo kakvih neželjenih događaja – poput puknuća, implantati se mogu zamijeniti novima bez dodatnog troška.

Ako ste, primjerice, povećali grudi s 25, postoji li opcija da se nakon preporučenog vremena zamjene implantati ‘uklone’ bez stavljanja novih? Kako grudi tada izgledaju?

Implantati su dugotrajni, često i doživotni. No, životne okolnosti i želje se mijenjaju. Ako se žena odluči promijeniti oblik ili veličinu grudi nakon 15 ili 20 godina od operacije, postoji više mogućnosti. To može uključivati podizanje i repozicioniranje tkiva dojke, zamjenu implantata s većim, kako bi se nadomjestio gubitak volumena koji dolazi s godinama, ili uklanjanje samog implantata. U slučaju uklanjanja, pažljivo pristupamo kako bismo osigurali da dojka izgleda prirodno, uz eventualno prekrojavanje viška kože, da bi se postigao željeni estetski rezultat i prikrilo prethodno prisustvo implantata. Naš je cilj svakoj pacijentici osigurati prihvatljiv, prirodan izgled i zadovoljstvo rezultatom.

Povećanje grudi kod jako mršavih žena kod kojih nije moguće napraviti lipofilling u kombinaciji s implantatima – kako postići prirodan izgled?

Kod izrazito mršavih žena, implantati ne mogu biti preveliki zbog tanke kože i nedostatka pokrova. Stoga, preferiraju se manji i anatomski oblikovani implantati kako bi se očuvao prirodan izgled dojke.

Gubi li se nakon operacije osjet u grudima?

To je često pitanje mojih pacijentica. Kako bismo izbjegli takve neugodnosti, potreban je pažljivi pristup i preciznost. Iskusni kirurg može osigurati očuvanje osjeta u bradavicama tijekom operacije povećanja grudi. Osobno mogu posvjedočiti kako još nisam doživio slučaj u kojem je moja pacijentica izgubila osjet nakon operacije povećanja grudi.

Dojenje? Ima li nekih poteškoća nakon povećanja grudi?

Važno je istaknuti kako se svi implantati, bez obzira na naziv tehnike, postavljaju ispod mliječne žlijezde. Mogu se smjestiti ili samo ispod žlijezde ili ispod mišića, kada također žlijezda ostaje iznad implantata, ne narušavajući dojenje, trudnoću ili kontrolne preglede poput mamografije i ultrazvuka koji su ključni za praćenje i prevenciju karcinoma dojke. To potvrđuje kako povećanje grudi nema negativnog utjecaja na kvalitetu života ili praćenje zdravlja pacijentice.

Postoji li tehnika ‘ugradnje’ implantanata koja se preporučuje određenim skupinama, primjerice ženama koje tek planiraju dojiti?

U prethodnim odgovorima, spomenuli smo tehnike kombiniranja masti i implantata te njihovo postavljanje ispod mliječne žlijezde. Kod većine mladih žena, preferiram smještaj iznad prsnoga mišića, odnosno ispod žlijezda dojke (subglandularno) čime se smanjuje utjecaj fizičke aktivnosti na mogućnost pomicanja implantata. Smatram kako je ovaj anatomski i estetski bolji pristup prilagođen njihovim tjelesnim aktivnostima. Međutim, važno je naglasiti kako su svaka tehnika i pristup prilagođeni individualnim karakteristikama pacijentice te nisu apsolutno određeni niti ovisni o dobi ili izgledu. Uvijek nastojim postići najbolje estetske rezultate i prilagoditi ih potrebama žene.

Za kraj bih istaknuo kako često od pacijentica čujem kako su im veličina i oblik novih grudi znatno utjecali na povećanje samopouzdanje i zadovoljstva vlastitim tijelom. Također, u toj priči važno je napomenuti kako povećanje grudi nema negativnog utjecaja na dojenje ili praćenje zdravlja pacijentice. Zamislite operaciju, koju vrhunski operater izvede u trajanju od nekih sat vremena, a zauvijek vam promjeni život nabolje – nije li to fantastično!?

Rezervirajte svoj termin za konzultacije kod dr. sc. Brune Cvjetičanina u Poliklinici Sinteza. Za više informacija s povjerenjem se obratite na broj +385 1 5005 970 ili na mail: info@sinteza.hr.

Pročitajte još i ...