Japanski otok Okinawa poznat je po tome na njemu živi iznenađujuće velik broj ljudi koji su doživjeli sto i više godina života. O njihovom životnom stilu, navikama i prehrani proveden je velik broj studija i istraživanja, a svi pokazuju jedno: među faktorima koji utječu na njihvou dugovječnost, ali i na vrlo nizak postotak bolesti i debljine, prehrana igra ključnu ulogu.
5 ključnih pravila Okinawa prehrane
1. Pravilo hara hachi bu
Ovaj se princip sastoji u tome da prestanemo jesti nekoliko trenutaka prije nego li se zasitimo, kada je želudac pun negdje na oko 80%. Kako bismo to postigli, nema boljeg načina od svjesnog hranjenja – što znači, daleko od ekrana i ostalih distrakcija, uživajući u svakom zalogaju, uz sva čula. Provodeći ovu taktiku, kontrolirat ćete apetit, a uz njega i kalorijski unos pa i težinu, a osim toga, osjećat ćete se lagano kada se budete ustajali od stola. Vaša će energija biti visoka i nakon obroka nećete imati potrebu leći i odmoriti se. Ovdje se radi o stjecanju nove navike koja se usvaka nakon dvadesetak takvih obroka.
2. Male porcije
3. Pola tanjura povrća
Povrće je ključna namirnica u Okinawa dijeti, a u tanjuru moraju biti kako bi osigurali unos kvalitetnih nutrijenata pri svakom obroku. Meso je u drugom planu, dok prednost imaju riba i tofu. Meso se, naime, ovdje smatra prilogom, a jede se u jako malim količinama i ne svakog dana.
4. Tri načina pripreme hrane
5. Desert? Nikako!