Matične stanice: SOS tretman za zavodljivi dekolte

Kad netko na Facebooku podijeli otkačenu mudrost o starenju – tipa „Ja ne starim, ja postajem klasika“, može računati na gomilu lajkova. No, kad se ujutro probudimo, a u zrcalu nas dočeka nova bora, stvar prestaje biti toliko zabavna… Kao i u većini slučajeva, u teoriji se s godinama (i njihovim posljedicama) nosimo mnogo bolje nego u praksi.

Neprijateljski neon

Isto tako, bolje se nosimo s borama na koje smo se imali vremena naviknuti, koje su nastajale pred našim očima, nego s onima koje smo otkrili naglo, većinom pod okrutnim neonskim svjetlom neke bešćutne garderobe u prodavaonici odjeće…

Neke od bora koje su nas iznenadile su i one na dekolteu. Uskočili smo u najdražu ljetnu haljinu, no „stanje na terenu“ nije nas oduševilo. I ne samo to – podsjetilo nas je kako smo se prema tom dijelu tijela odnosili pomalo maćehinski, preskačući ga tijekom njegujuće dnevne rutine. Dok smo na lice svakodnevno nanosili kremu i serum, za nježnu i osjetljivu kožu vrata i dekoltea nekako bi nam ponestalo vremena i volje.

Biostimulacija stanica

No, da za žaljenje nema razloga, uvjerili smo se u prestižnoj zagrebačkoj poliklinici namijenjenoj ljepoti i zdravlju kože – Dermatologiji Nola. Njezina vlasnica dr. Ivana Nola predstavila nam je PRP (Platelet Rich Plasma, ili u prijevodu plazma bogata trombocitima) – tretman koji znatno pridonosi blistavosti kože povećavajući proizvodnju kolagena, poboljšavajući njezinu elastičnost, boju i debljinu.

Dr. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije / Fotografija: Marko Vukas

„To je jedan od naših najinovativnijih tretmana, svojevrsna revolucija u estetskoj dermatologiji, jer se oslanja na prirodnu biostimulaciju stanica kože koristeći krv pacijenta“, otkrila nam je ova poznata specijalistica dermatovenerologije, objasnivši nam da se iz krvi uzima plazma bogata trombocitima i faktorima rasta, koji se onda malim i nježnim ubodima ubrizgavaju natrag u kožu kako bi je potaknuli na prirodno pomlađivanje.

Pritom se u tijelo ne unose nikakve sintetičke tvari, što eliminira mogućnost nuspojava, objasnila nam je naša sugovornica.

Osim trombocita i faktora rasta, iz krvi se izdvajaju i matične stanice pa će ovaj tretman potaknuti prirodnu regeneraciju kože koristeći vlastite sposobnosti organizma. Na taj se način potiče dubinska obnova kože, ali i potkožnog tkiva pa se preporučuje ženama koje žele usporiti proces starenja i ukloniti sitne bore – prije nego se pretvore u duboke.

Savršeno rješenje za zrelu kožu

Matične stanice potiču i stvaranje novog kolagena – proteina koji je alfa i omega „rejuvenacijskog alfabeta“, a njegova se količina u tijelu počinje smanjivati već prije tridesete godine. Slična se stvar događa i s hijaluronskom kiselinom, koja je također sastavni dio kože – i također je s godinama imamo sve manje.

„I hijaluronska se kiselina može koristiti u PRP tretmanu na način da se pomiješa s krvnom plazmom. Tako obogaćena plazma hidratizira kožu i ostvaruje izvrsne rezultate, a posebno je pogodna za zreliju kožu“, kaže dr. Ivana Nola, naglašavajući da PRP odlično djeluje i na umornu i suhu kožu kojoj je nužna regeneracija. A odličan učinak ima i u slučaju neujednačene pigmentacije.

Tretirati se može cijelo lice, obrazi, nazolabijalne bore, podočnjaci te vrat i dekolte, odnosno sva područja na kojima je koža posebno tanka i osjetljiva.

Hijaluronska kiselina inače na sebe veže vodu pa je zaslužna za dodatni volumen kože koju osvježava – iznutra.

Minimalno bolan tretman

„Nakon što se 5 ml izvađene krvi centrifugira i kad se prikupi plazma, tretman matičnim stanicama traje oko 15 minuta. Krv se vadi iz vene i stavlja u posebnu centrifugu koja ekstrahira plazmu punu faktora rasta i matičnih stanica koje imaju stimulacijski efekt na kožu te poboljšavaju lokalnu mikrocirkulaciju i stimuliraju proces obnove“, otkrila nam je zagrebačka dermatologinja, ističući da je tretman minimalno bolan, a glavne nuspojave su osjetljivost i blago crvenilo koje traje oko 24 sata.

Za optimalne rezultate potrebna su tri tretmana u razmaku od oko mjesec dana.

Odmah nakon završetka tretmana možete nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima – pomlađeni i zadovoljniji. Spremni čak i za garderobe s neonskim svjetlima.

Pročitajte još i ...