Kako odabrati naprednu anti-age njegu: Donosimo sastojke koji pouzdano preveniraju bore

Blake Lively arrives on the red carpet 2016 amfAR New York Gala at Cipriani Wall Street on February 10, 2016 in New York City. Photo by /UPI, Image: 273698885, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI

Starenje kože degenerativni je proces koji se dijeli na kronološko (prirodno) starenje i fotostarenje (starenje uslijed izlaganja kože UV zračenju). Kronološko starenje karakterizirano je atrofijom kože, gubitkom elasticiteta te usporavanjem metaboličke aktivnosti, a fotostarenje je odgovorno za većinu estetski nepoželjnih promjena na koži.

Rezultat tih promjena su suhoća kože, gubitak elasticiteta, depigmentacije, površinski proširene kapilare i bore. Fotostarenje je posljedica kontinuiranog izlaganja UVA i UVB zračenju valne duljine 245nm – 290nm. Prodiranjem UV zračenja duboko u kožu dolazi do oštećenja elastičnih i kolagenskih vlakana, što rezultira ubrzanim starenjem kože.

Smatra se da 50% oštećenja nastaje kao posljedica stvaranja slobodnih radikala pa je uloga antioksidansa u očuvanju mladolike kože od presudne važnosti.

Što su bore?

Bore su linije, odnosno nabori na površini kože koje se pojačano javljaju nakon 25. godine života, i to primarno na licu (uz vrat i ruke), jer je upravo lice lokalizacija na kojoj postoji značajna mimika i značajna izloženost štetnom UV zračenju. Okolišni i genetski čimbenici, ali i način života koji uključuje pušenje i konzumaciju alkohola, dehidraciju, nezdrave životne navike te dugotrajnu izloženost suncu, značajno utječu na preuranjeni razvoj bora.

Preuranjeno ostarjeli dermis ima fragmentirana elastinska vlakna, manje kolagena i disproporcionalan odnos kolagena tipa I i III. U takvom je dermisu smanjen i udio glikozaminoglikana, posebno hijaluronske kiseline.

Degradacijom ovih potpornih sustava, površina kože postaje manje elastična, suha i gubi na jedrini, te se vremenom opušta, što stvara idealne uvjete za nastanak bore. Kombinacija antioksidativnih aktivnica i signalnih peptida neinvazivan je i izrazito učinkovit način da koži s izraženim znakovima starenja brzo vratimo jedrinu i svježinu.

Skintegra Lunar (159kn) je njegujuća krema za normalnu do suhu i osjetljivu kožu s prvim znakovima starenja. Glavne aktivnice ove njege su palmitoyl peptidi (odnosno, matrikini) koji sinergijski pomažu regulirati staničnu aktivnost, odnosno sudjeluju u staničnoj komunikaciji koja regulira obnovu kože uslijed procesa vezanih za starenje. Kontinuiranom višemjesečnom primjenom, ovi peptidi klinički dokazano pospješuju sintezu kolagena I, elastina, fibronektina i u koži prirodno prisutne hijaluronske kiseline, što rezultira vidljivo poboljšanim tonusom, redukcijom dubine nastalih bora i podizanjem kontura kože.

Uz intrinzično ili kronološko starenje, izloženost UVA i UVB zračenju najveći je uzročnik fotostarenja. Opetovanim oštećenjem kože koje se tek djelomično može prepoznati specifičnim crvenilom i žarenjem, koža akumulira mikrooštećenja koja se godinama kasnije prepoznaju kao preuranjeno starenje.

Prevencija je ključ anti-age njege

Poboljšanje izgleda ostarjele kože zahtijeva promjene u sintezi kolagena, odnosno u dermisu (drugom od tri sloja kože), stoga su kozmetičke opcije relativno limitirane. Najbolja je opcija obrana protiv tih degenerativnih procesa izbjegavanjem izlaganja suncu i primjenom potentnih aktivnih agensa koji jačaju strukturu kožu, odnosno rafiniraju njezinu teksturu.

Srećom, postoje brojne biološki aktivni sastojci kao što su peptidi, antioksidansi, vitamini te biljni ekstrakti s dokazanim djelovanjem na strukturu i teksturu kože koji imaju dokazani preventivni i blago reparativni učinak na kožu.

Skintegra Superba C (199kn) je intenzivni serum na bazi dokazano efikasne kombinacije 10% vitamina C, vitamina E i ferulične kiseline, specifično formuliran za umornu kožu koja pokazuje prve znakove starenja (bore i fine linije, gubitak tonusa i svježine uz pojavu pigmentacijskih mrlja). Ester vitamina C u ovom serumu svestrani je natrijev askorbil fosfat, poznatiji kao SAP (sodium ascorbyl phosphate). SAP funkcionira kao potentni antioksidans efikasan u posvjetljivanju neujednačenog i umornog tena, te održavanju kože blistavo čistom.

Posebno je bitno istaknuti povoljno djelovanje koenzima Q10, topikalnog vitamina C u koncentracijama višim od 5%, vitamina E, peptida, glukonolaktona (PHA), polifenola zelenog čaja i fukozom bogatih polisaharida. Važno je i djelovanje alfa hidroksilnih i beta hidroksilnih kiselina koje koristimo u formi kemijskih pilinga.

Skintegra Clarion (139kn) je noćni serum za eksfolijaciju, namijenjen dubinskom pročišćavanju pora te popravljanju teksture i hiperpigmentacije na problematičnoj koži, sklonoj nepravilnostima poput prištića i komedona. Ovaj potentni eksfolijant baziran je na minimalističkoj formulaciji koja uključuje 4% glikolne kiseline, 2% salicilne kiseline te ekstrakte sladića, zelenog čaja i ružičastog žednjaka (pH 3.3). Aktivne komponente u ovome proizvodu normaliziraju funkciju kože koja luči previše sebuma i preveniraju začepljivanje pora.
Skintegra Lumion (189kn) je neisušujući noćni eksfolijant srednjeg intenziteta, na bazi AHA i PHA kiselina, namijenjen svim tipovima kože osim osjetljive, uključujući i zrelu. Koža na kojoj su vidljive hiperpigmentacijske promjene, uključujući i one uzrokovane suncem, te koža narušene teksture kojoj nedostaje svježine i luminoznosti, od Lumiona će imati višestruku korist. Sadrži kombinirane AHA kiseline (mliječnu i glikolnu) te PHA kiselinu (u obliku glukonolaktona) te vrši vrlo učinkovitu eksfolijaciju površinskih slojeva kože, omekšava grubu kožu i ujednačava njezin ton.

Ovi pilinzi djeluju tako da blago i ciljano oštećuju dijelove epidermisa i dermisa, a nakon toga dolazi do reepitelizacije s efektom pomlađivanja kože. AHA pripravci poput onih koji sadrže glikolnu i mliječnu kiselinu dokazano djeluju reparativno na znakove fotooštećenja. Uz sve to, adekvatan SPF tijekom izlaganja suncu nužan je kako se pozitivni učinci kemijskih pilinga ne bi anulirali negativnim efektom UV zračenja.

Lijepa koža i u zreloj dobi

Svaka koža neminovno prolazi kroz proces starenja, no adekvatno njegovana koža ima daleko najveću mogućnost da i u zreloj dobi bude zdrava i lijepa. Za razliku od plitkih bora koje je moguće značajno korigirati kozmeceuticima, duboka se bora ne može potpuno ispraviti ili „izbrisati“ samo kozmetičkim pripravcima.

Sinergijski i holistički pristup koži iznjedrit će najpotpunije rezultate ukoliko ga prakticiramo rutinski i poštujući integritet vlastite kože.

Kontinuiranom upotrebom kvalitetne kozmetike koja primarno podrazumijeva preventivnu njegu i smanjenjem utjecaja oksidativnih stresora iz okoliša (poput pušenja i izlaganja UV zračenju) mogu se postići fantastični i, najvažnije od svega, dugoročno zadovoljavajući rezultati.

Više informacija o proizvodima iz teksta: https://www.skintegra.hr/

Pročitajte još i ...