Skin minimalism – najkraći put do zdrave i lijepe kože

Kozmetička industrija u posljednjih nekoliko godina doživljava veliki procvat i bilježi ogroman rast. Gotovo svaki brend koji drži do sebe lansira nove i nove proizvode sa sastojcima koji su upravo tada u trendu. A sa sve većom popularnosti skincarea,  mi kao korisnici često kupujemo pa i koristimo sve veći broj proizvoda, pa i one koji nam možda i nisu nužni.

Želimo isprobati sve novitete te im dajemo dovoljno vremena da nam ‘promijene’ kožu. Dnevna rutina njege tako doseže 8, 9 pa i 10 koraka i naprosto postaje preduga za svakodnevnu upotrebu. Taj proces nije ni održiv – kada imamo previše proizvoda, samo ih gomilamo, a neki od njih ni ne dođu na red pa im rok trajanja istekne prije nego što ih upotrijebimo. Osim što tako bacamo novac, proizvodimo i prebiše smeća. Stoga nas je jako razveselio novi kozmetički trend – skinimalism koji je spoj riječi skin+minimalism.

Inspiriran filozofijom “manje je više”, ovaj trend promovira jednostavnu i kratku skincare rutinu koja će, iako minimalistička, pružiti rješenja i odgovore na sve probleme i stanja kože.

Ciljani i specifični skincare proizvodi

Ako vas zanima njega kože, sigurni smo da su vaši ormarići u kupaonici prepuni najrazličitijih proizvoda koje upotrebljavate tu i tamo, ovisno o raspoloženju. Sigurni smo da sve njih ne koristite istovremeno. Umjesto toga, pokušajte izbor proizvoda ograničiti na pet do šest te ih koristite svaki dan, tijekom godine dana. Drugim riječima, neka to budu čistač, toner, serum, dnevna i noćna krema. Svakako dodajte i kremu sa SPF-om, a jednom tjedno napravite i peeling. I to neka bude to.
Posebnu pažnju posvetite odabiru seruma, budući da oni imaju ključnu ulogu u njezi kože. Vodite računa o tome da se potrebe vaše kože razlikuju od jutra do večeri – ujutro koža treba hranjive sastojke koji jačaju njezinu barijeru, zatim antioksidanse poput niacinamida i vitamina C. Navečer je potrebna jača hidratacija, ali i peptidi i retinoidi koje ćete najbolje aplicirati kao noćni serum koji će se pobrinuti za regeneraciju stanica, ali će i potaknuti proizvodnju kolagena.

Pravilno čišćenje je temelj njege

Pravilno čišćenje kože ujutro i navečer odlučujući je korak za lijepu i zdravu kožu. Ujutro neka to bude čistač na bazi kreme ili gela koji će nježno ukloniti ostatke proizvoda koje ste nanijeli večer prije. Navečer neka to bude proizvod s voćnim kiselinama koji će učinkovito ukloniti ostatke šminke i nečistoće od cijeloga dana.

Kada je riječ o peelingu, pokušajte pronaći onaj koji najbolje odgovara vašoj koži. Naime, prejak peeling može vašu kožu potpuno izbaciti iz ravnoteže i oštetiti njezinu zaštitnu barijeru. Izbjegavajte jutarnju eksfolijaciju kao i peeling tonere. Radije se odlučite za lagani i nježni večerni peeling, po mogućnosti s AHA i BHA kiselinama i to ne češće od jednom tjedno. Nakon toga, kožu nahranite proizvodima koji sadrže skvalan, ceramide i glicerin.

Neka vrijeme učini svoje

Koje god proizvode odaberete, dajte im dovoljno vremena da pokažu što mogu. Drugim riječima, dopustite da prođe barem šest tjedana prije nego li zaključite djeluju li oni ili ne. Nije čudno da se nakon prvih nekoliko primjena novog proizvoda na koži pojave blage reakcije ili izbijanja. No, shvatite to kao stepenicu do zdrave i blistave kože i imajte strpljenja.

Vašu novu, minimalističku rutinu svakako upotpunite profesionalnim tretmanima – neinvazivnim i njegujućim koji će osim za vašu kožu, napraviti čuda i za vaš osjećaj dobrobiti. Bio to laser, microneedling, biostimulacija ili radiofrekvencija, svi će oni ‘odraditi posao’.

Pročitajte još i ...