Sunčani dani sve su bliži – što to znači za osobe svijetle puti?

Proljeće je godišnje doba kojemu se (uglavnom) svi najviše radujemo. Ono znači buđenje nakon hladne zime, opet ujutro čujemo ptice, livade i krošnje su u cvatu, a čitav je grad okupan suncem. Iako znamo za preporuku da kreme za zaštitu od sunca treba nanositi čitave godine, s dolaskom prvih pravih sunčanih dana, o toj temi počinjemo ozbiljnije razmišljati, posebno ako je naša put svijetla.

Kao što to obično biva, većina vlasnica aristokratske puti, kako joj volimo tepati, zapravo potajno mašta o preplanulom tenu, ali svaki pokušaj da to ostvarimo, završava crvenilom i ozbiljnim opeklinama. No, to nikako ne znači da čitavo ljeto i dobar dio proljeća moramo provesti u debelom hladu, a na glavi nositi šešir najšireg oboda na svijetu.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Blumarine Backstage Milan Ready to Wear. Spring/Summer 2016. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 305255662, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Dobra je vijest da ipak postoje naični da izbjegnete sve neželjene nuspojave izlaganja suncu, kao što su crvenilo, guljenje kože pa čak i bolne opekline. Za to se valja držati pravila – kako onih klasičnih koja uključuju već spomenuti šešir, ali i sunčane naočale i najviši mogući SPF koji možete nabaviti, pa do nekih trikova i savjeta koje vam donosimo u nastavku članka.

Sigurne pod suncem

Kada govorimo o izlaganju suncu i o prirodnoj zaštiti koju nam pruža naša koža, najčešće govorimo o melaninu. To je pigment kojega proizvode melanociti, vrsta stanica koja se nalazi u površnom sloju kože – epidermisu, a on predstavlja najvažniji štit našeg organizma prema vanjskom svijetu.

Kapacitet melanocita, odnosno količina melanina koji su u stanju proizvesti – uvjetovan je fototipom kože; što je koža tamnija, kapacitet proizvodnje melanina je veći, a time i zaštita stanica od UV zračenja. No, ne postoji koža koja je 100% sigurna od sunca. Čak i najtamnije kože kakve imaju Afroamerikanci mogu na suncu izgorjeti, a svako crvenilo, svaka opeklina od sunca znači oštećenje stanica kože. Drugim riječima, i tamnoputim je osobama potrebna zaštita od sunca, naročito tijekom ljeta.

Osobe svijetle puti, logično, imaju manji kapacitet produkcije melanina, a samim time i puno veći rizik od oštećenja stanica. Takve osobe brže i lakše izgore na suncu, a imaju i povećan rizik za nastanak raznih melanoma i preuranjenog starenja kože.

Dovoljno je par minuta…

Osobe vrlo svijetle i svijetle puti mogu dobiti opekline već nakon nekoliko minuta nezaštićenog boravka na suncu, stoga je potrebno koristiti pripravke s vrlo visokim SPF-om (50+) i širokim spektrom zaštite protiv UVA i UVB zračenja. U vrijeme najjačeg UV zračenja (11-17h) poželjno je boraviti u hladu, te uz SPF kreme koristiti i druga zaštitna sredstva koja smo već spomenuli – sunčane naočale, odjeću koja štiti od UV zraka, šešir sa širokim obodom i slično.

Poželjno je u svakodnevnu prehranu dodati i suplemente – vitamine i minerale s antioksidativnim djelovanjem (npr. vit.C, D, E, K, karotenoidi, bakar, cink, selen).

Stoga s pripremama za izlaganje suncu započnite već danas. Opskrbite se kvalitetnim zaštitnim kremama, krenite sa suplementacijom i uživajte u sunčanom proljeću.

Pročitajte još i ...