Muče li vas vene?

Kad ste shvatili da „imate vene“? Nakon trudnoće? Kad ste pod neonskim svjetlom trgovine isprobavali trendi haljinicu, osvrnuli se da pogledate kako stoji odozada i ugledali dugu plavu „prugu“ preko noge…? Jeste li se uspaničarili? Koga ste okrivili za to – predugo sjedenje, uske hlače, previše stajanja na poslu, oralnu kontracepciju, višak kilograma, štikle? Premda svi ti razlozi definitivno mogu pogoršati stanje, razlog pojave proširenih vena leži u – genima.

Pojedinci su, naime, rođeni s oštećenim genom odgovornim za građu venskih zalistaka, struktura o kojima ovisi protok venske krvi. Kada su oni nefunkcionalni, razviju se proširene vene, s kojima – među ostalim i zbog suvremenog načina života – ima problem gotovo svaki drugi čovjek… A ako jedan od roditelja ima proširene vene, mogućnost za njihovu pojavu kod djeteta iznosi 40 posto.

Na početku je to bezbolna pojava koja osobu ne ometa u svakodnevnom životu, no kad se pojave prve tegobe, to je znak da slijede – komplikacije. One pak mogu ozbiljno kompromitirati kvalitetu života te ih stoga treba shvatiti ozbiljno.

Zapravo, na pregled liječniku trebali biste krenuti čim uočite vene: u dogovoru s njim obavit ćete ultrazvuk kako bi se ustanovilo jesu li venski zalisci oštećeni te na temelju toga odabrati  metodu liječenja.

Imajte na umu da proširene vene neće nestati same od sebe, niti se mogu izliječiti kremama, gelovima ili oblozima, čak niti nošenjem kompresije, elastičnim zavojem ili čarapama – sve su to samo pomoćna sredstva koja tek privremeno i kratko ublažavaju tegobe.

Metode liječenja koje su vam na raspolaganju

Nova saznanja i razvoj tehnologije omogućili su različite metode liječenja proširenih vena pa su pacijenti dosta često zbunjeni koju odabrati. U poliklinici Lege Artis upozoravaju da nijedna od brojnih metoda nije idealna – svaka ima svoje prednosti i nedostatke pa se u većini bolnica metode – kombiniraju.  A može li pacijent sam odabrati?

Prim. dr. Krešimir Čandrlić, specijalist vaskularne kirurgije, i glumica Sandra Lončarić Tankosić, ambasadorica poliklinike Lege Artis

„Naravno“, govori doc. dr. sc. Slaven Suknaić, specijalist kirurgije i subspecijalist vaskularne kirurgije iz Poliklinike Venes. I nastavlja: „U specijaliziranim ustanovama koje se bave liječenjem venske patologije (proširenim površinskim venama) na raspolaganju mora biti više tretmanskih metoda liječenja. Liječnik pacijenta mora upoznati sa svim mogućnostima liječenja varikoznih vena, sa svim mogućim komplikacijama i prednostima određene vrste liječenja. Sama odluka o metodi je na pacijentu.“

Doc. dr. sc. Slaven Suknaić, specijalist kirurgije i subspecijalist vaskularne kirurgije iz Poliklinike Venes

Operacija vena klasičnim zahvatom

Klasičnim zahvatom vene se odstranjuju „čupanjem“: tehnika se sastoji od provlačenja „sajle“ kroz površnu venu i njezinog izvlačenje kroz rez u preponi, nakon podvezivanja ušća površne u duboku venu. Podvezivanjem se zatvori glavni površni venski zalistak koji je popustio i zapravo uzrokovao bolest. Ipak, ova se tehnika sve rjeđe primjenjuje zbog jake postoperacijske boli, velikog postotka recidiva, a i oporavak je znatno dulji nego kod endovenoznih tehnika te zahtijeva 6-8 tjedana nošenja kompresije.

Mogu li se vene u uznapredovaloj fazi liječiti na manje agresivan način ili je operacija nužna?

Female legs and summer sky, Image: 4825540, License: Royalty-free, Restrictions:

„Proširene površinske vene se u svim fazama bolesti (od C0 do C6 prema tzv. CEAP klasifikaciji) mogu liječiti minimalno-invazivnim metodama liječenja (npr. laserskom ili radiofrekventnom ablacijom, okluzija vene cijanoakrilatnim ljepilo-Venaseal metodom ili MOCA metodom), a ne tzv. klasičnim kirurškim strippingom“, otkriva doc. dr. sc. Slaven Suknaić.

Endovenozne tehnike

Vene se mogu tretirati i laserom i radiofrekvencijom – to su metode koje su u Lege Artisu ultimativni odabir. Kako ondje slikovito objašnjavaju: „radiofrekvencija sljepljuje stijenku vene ‘kuhanjem’ a laser ‘prženjem’“.

Krajnji je cilj ovih metoda da se bolesne vene trajno isključe iz površnog venskog sustava i tako eliminiraju tegobe, zaustavi napredovanje bolesti i spriječi razvoj opasnih komplikacija. Prednosti su brojne: postupci su bezbolni, bez rezova, rana i ožiljaka, zahvat se obavlja ambulantno (1-2 sata) u tumescentnoj i intravenskoj anesteziji, simptomi se uklanjaju trenutno, a pacijent se svakodnevnim aktivnostima može vratiti odmah sljedeći dan. Estetski učinak je „wow“.

Kako izgleda zahvat? Ultrazvukom se nađe bolesna vena, zatim se kroz mali punkcijski otvor na koži uvede tanka sonda, sve do ušća proširene vene – obično u preponskoj ili koljenskoj jami. Duž vene se iglom infiltrira fiziološka otopina s lokalnim anestetikom koji štite okolno tkivo od visoke temperature koju proizvodi laserska sonda.

Radiofrekventna / laserska energija grije stijenku vene visokom temperaturom te se ona stisne i zatvori. Kroz nju prestaje protok, krv se preusmjeri u zdrave vene koje su je kapacitetom sposobne prihvatiti; ona ostaje na mjestu, ne vadi se i odmah se povlači. Na mjestu ulaska sonde je rupica od uboda koja zarasta za nekoliko dana, a dva do tri mjeseca kasnije tretirana vena više nije vidljiva ni ultrazvučnim pregledom.

UGFS

U Poliklinici Sinteza objasnili su nam metodu uklanjanja – sklerozacije vena pjenom, koja je dostupna i u spomenutim poliklinikama. Ta se metoda naziva i “operacija vena pjenom” ili “ultrazvučno uklanjanje vena pjenom”, ili se imenuje engleskim kraticama kao “UGFS” ili “UGS metoda”, izvedenih od “ultrasound guided foam sclerotherapy”. Ova se metoda zasniva na zatvaranju oštećenih vena i kapilara iznutra pomoću kemijskog agensa, pripravljenog u obliku pjene koja nagriza i oštećuje unutrašnju stjenku vene, što dovodi do njezina zatvaranja i postupne razgradnje, te preusmjeravanja krvotoka na zdrave vene.

Ovom metodom moguće je liječiti vene bez primjene anestezije, ili uz vrlo malo lokalne anestezije, bez kirurških rezova i uz vrlo brz oporavak. Zahvat traje samo desetak minuta, što je znatno povoljnije od klasičnih operacija vena kirurškim putem, kakve se izvode u bolničkim uvjetima.

Sklerozacija vena pjenom pod kontrolom ultrazvuka dovela je u zadnjih nekoliko godina do prave revolucije u liječenju proširenih vena, s obzirom na to da je ovom metodom moguće liječiti vene bez primjene ikakve anestezije, bez kirurških rezova i uz trenutačan oporavak. Dr. Anton Krnić iz Poliklinike Sinteza ovu je metodu počeo primjenjivati među prvima u Hrvatskoj, a edukaciju je prošao u Austriji.

Nakon završetka zahvata navlači se elastična čarapa – jednostavno, brzo, efektno, bez bolova odmah poslije zahvata, bez rana, ožiljaka i ozljeda živca.

Pročitajte još i ...