Sve što trebate znati o podizanju kapaka s najboljim primjerima prije i poslije

Savršen luk obrva, kapci koji ne “zatvaraju” oči… Mislite li da globalna zvijezda Ariana Grande postiže taj zanosan izgled samo zato što podigne kosu u visoki konjski rep, poznat kao najlakši prirodan facelifting? Krivo mislite. Pjevačica je, kažu stručnjaci, bila na operaciji podizanja kapaka, poznatoj kao blefaroplastika. I potpuno je razumijemo. Jer, ništa nas tako ne postara kao bore oko očiju i ovješeni kapci. Ali tamo znakovi vremena najprije i “pojave”. 

Naime, koža područja oko očiju debela je samo 0,33 mm, što je čini i od 3 do 5 puta tanjom od ostatka lica. To znači da na tom području ima manje kolagena i elastina, saveznika čvrste i mladolike kože. Osim toga, istraživanja pokazuju da okoloočno područje ima šest mišića koji naprave 100.000 pokreta dnevno. Dakle, oči su doslovno umorne. Okoloočna regija, osim toga, ima manje potkožnog masnog tkiva i lojnih žlijezda, prirodno je suho, zbog čega dolazi do slabljenja hidrolipidnog sloja kože (tankog sloja, sastavljenog od znoja i sebuma). Sve to, uz genetske predispozicije i izvanjske čimbenike, čini oči gubitnikom u srazu sa zubom vremena. 

U potrazi za novom mladosti, važni su aktivni sastojci u kremama i serumima, zdrav stil života koji uključuje pravilnu prehranu, adekvatnu hidrataciju, izbjegavanje pušenja i zaštitu od sunca… Ipak, istinski rezultati ako imate problema s kapcima mogu se postići na jedan način – blefaroplastikom. 

Blefaroplastika je jedna od najizvođenijih plastičnih operacija našeg vremena. Postupak uključuje repozicioniranje i podrezivanje tkiva na gornjim ili donjim kapcima kako bi se korigirali znakovi starenja kao što su spušteni gornji kapci i natečene vrećice ili sjene ispod očiju. 

Prof. dr. sc. Mislav Gju­rić, otorinolaringolog i neprijeporni stručnjak za estetsku plastičnu kirurgiju glave i vrata iz Poliklinike Sinteza

Izvrsne rezultate blefaroplastike pronašli smo u arhivi prof. dr. sc. Mislava Gjurića, jednog od najcjenjenijih hrvatskih kirurga iz zagrebačke Poliklinike Sinteza. U Hrvatskoj, ali i izvan granica, prof. Gjurić slovi kao neprijeporni stručnjak za estetsku i plastičnu kirurgiju glave i vrata, zbog čega je jedan od najtraženijih i kada je u pitanju blefaroplastika. Upravo zato, pitali smo ga sve što bi vas moglo zanimati vezano uz ovaj zahvat. 

Znamo da spušteni kapci ne moraju imati veze sa starenjem, odlučuju li često mlade osobe na blefaroplastiku?

– Kao rezultat trenda većeg obraćanja pažnje na izvanjski izgled, sve češće se javljaju žene u 30-im godinama koje primjećuju prve znakove promjena na kapcima. Tu se može raditi o prvim naborima na gornjim kapcima ili podočnjacima, odnosno masnim jastučićima na donjim kapcima. U ukupnoj populacija naših klijentica koje su se podvrgle kirurškom zahvatu osobe mlađe od 40 godina predstavljaju ukupno 5% od operiranih.

Postoje li idealne godine za ovaj zahvat?

– Ne postoje idealne godine za zahvat, operacija se obavlja u bilo koje vrijeme u životu, na zahtjev klijenta koji je nezadovoljan izgledom, a najčešće zahvate radimo između 40-ih i 60-ih godina života, kako kod žena tako i muškaraca.

Kakav je tijek zahvata?

Kod gornje blefaroplastike, odnosno korekcije gornjih kapaka, rez kože se postavlja u prirodnom naboru gornje vjeđe tako da je ožiljak, nakon završenog cijeljenja, praktično nevidljiv. Odstranjuje se višak kože na kapcima i, ako je potrebno, masni jastučić u medijalnom dijelu kapaka. Donja blefaroplastika, tj. podizanje donjih kapaka, izvodi se transkonjunktivalnim putem, dakle rezom u sluznici unutar donje vjeđe, ili najčešće u kombinaciji s rezom kože odmah ispod donjih trepavica, koji također ne ostavlja vidljiv ožiljak. Odstranjuje se višak kože na kapcima i, ako je potrebno, masni jastučići na kapcima.

Donja blefarica se može raditi unutarnjim i vanjskim rezom. Koji se kada koristi i koji je preporučljiviji?

– Operacija donjih kapaka se radi transkonjuktivalnim ili unutarnjim rezom najčešće kod mlađih osoba kod kojih je tonus tkiva dobar i treba odstraniti uglavnom samo masne jastučiće. Kod osoba kod kojih je koža opuštena, naborana i postoje izrazite naslage masnog tkiva potreban je vanjski pristup rezom kroz kožu ispod trepavica. Tom prilikom se korigiraju spomenute promjene i podiže potkožno tkivo vanjskog dijela kapka kako bi se zategnulo opušteno tkivo.

Podočnjaci i vrećice ispod očiju – mogu li se riješiti blefaroplastikom?

– Jedno su podočnjaci – oni se ne mogu ukloniti operacijom već neinvazivnim postupcima, primjerice, filerima, a “vrećice ispod očiju” su masni jastučići i oni se, ako je potrebno, odstranjuju tijekom blefaroplastike. 

Može li se operacija izvoditi u lokalnoj anesteziji?

– U 90% slučajeva operacija se radi u lokalnoj anesteziji. Kod bojažljivih osoba, može su uvijek obavljati u općoj anesteziji. 

Kada je blefaroplastika jedina opcija? 

– Nijedna od tzv. neinvazivnih metoda na tržištu ne pruža trajnije, vidljive rezultate tako da je operacija jedina opcija za korekciju viška kože ili odstranjenje masnih jastučića. Neinvazivne metode mogu donekle i privremeno zategnuti kožu i smanjiti bore i imaju smisla isključivo kod mlađih osoba.

Može li se zahvat kombinirati s, primjerice, botoxom kako bi se podigle i obrve te dodatno otvorio pogled?

– Naravno, i to tako radimo. Važno je klijentu objasniti koje su promjene na očima posljedica promjena na kapcima, a koje zbog spuštenih ili asimetričnih obrva ili mimike lica.

Kakav je tijek oporavka nakon blefaroplastike?

– Nakon operacije na kapke se postavlja zaštita od flastera, a u oko se mogu kapati kapi za sprječavanje upale i iritacije. U prvih 24 sata preporučuje se hlađenje oka pomoću hladnih obloga ili leda te mirovanje u polusjedećem položaju. Šavovi se vade petog dana nakon operacije, a povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon desetak dana, ovisno o individualnoj situaciji.

Šavovi se vade petog do sedmog dana nakon operacije, a povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon desetak dana, ovisno o individualnoj situaciji. Pacijenti s boravkom izvan Zagreba mogu uz pratnju putovati kući dan nakon operacije, a sljedeća je kontrola predviđena nakon 5 dana. U tjednima poslije operacije otečenost kapaka postepeno se smanjuje, a konačni rezultat može se očekivati nakon 6 mjeseci.

Rezervirajte svoj termin za konzultacije kod prof. dr. sc. Mislava Gju­rića u Poliklinici Sinteza. Za više informacija s povjerenjem se obratite na broj +385 1 5005 970 ili na mail: info@sinteza.hr.

Pročitajte još i ...