Tretmani koji će potaknuti rast kose

Kosa je ukras svake žene. Jedno je istraživanje potvrdilo da su većini žena najdragocjeniji  komplimenti koji se odnose na ljepotu njezine kose. Kosa je jedan od najvažnijih aspekata slike o sebi i vlastitom tijelu, fizički atribut kroz koji pojedinac izražava vlastitu individualnost. Ona može biti oznaka spola, dobi, socijalnog statusa, vrijednosti ili pripadnosti određenoj grupi, zanimanjima, vjerskoj pripadnosti, muževnosti ili seksualnosti, stoga i ne čudi što gubitak kose može imati značajan utjecaj na psihološki status pojedinca, kvalitetu života i njegov društveni život.

 

 

Fiziološka je uloga kose zaštita kože vrata i tjemena od mehaničkog oštećenja, UV zračenja, hladnoće i topline.

Osim mehaničke, kosa ima i senzornu funkciju, njome naime zamjećujemo vrlo fini dodir.

Preduvjet zdrave kose je zdravo vlasište, opskrbljeno svim potrebnim hranjivim tvarima. Uslijed starenja ili određenih bolesti i stanja, vlasište gubi vlagu, oslabljuje se cirkulacija, zbog čega je prokrvljenost i opskrba hranjivim tvarima otežana. To s vremenom dovodi do opadanja kose ili pogoršanja kvalitete vlasi, koja postaje tanka, krhka i bez sjaja.

Uzroci ispadanja kose su različiti, od poremećaja u vlasi, preko poremećaja rasta vlasi pa do fiziološkog ispadanja kose zbog starenja što zovemo androgenetska alopecija.

 

Olivia Culpo is seen in Los Angeles, California. NON-EXCLUSIVE Jan 24, 2018. 24 Jan 2019, Image: 410160844, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency

 

Kosa, osim toga, može ispadati nakon poroda, traume ili stresnog događaja. Ispadanje može biti i posljedica uzimanja nekih lijekova, najčešće su to neki od lijekova za snižavanje povišenog tlaka kao i povišenih vrijednosti kolesterola. Ispadanje kose može biti pojačano kod poremećenog rada štitnjače, kod niske vrijednosti željeza, vitamina D, kod hormonalnih poremećaja kao što je sindrom policističnih jajnika.

U većini slučajeva riječ je o androgenoj alopeciji, fiziološkom ispadanju kose koje možemo usporiti i odgoditi kontinuiranim tretmanima i lokalnim pripravcima koje je potrebno gotovo svakodnevno aplicirati kod kuće. Usto, mogu se koristiti sistemski dodaci prehrani poput omega kiselina, vitamina A, biotina, folne kiseline, vitamina D.

 

 

Microneedling

Već smo upoznati s prednostima microneedlinga kada je u pitanju koža lica. A jeste li znali da ovaj tretman može poboljšati zdravlje vlasišta i spriječiti prekomjerno ispadanje kose?

Danas je microneedling vlasišta sve traženiji tretman za promicanje zdravlja vlasišta i poticanje rasta kose, posebno za one koji pate od androgene alopecije koja podjednako pogađa muškarce i žene.

Skinpen uzrokuje mikro oštećenja na području vlasišta, čime potiče regeneraciju folikula. Potiče rast i razvoj kolagena i faktore rasta u folikulu dlake, što dovodi do rasta kose, a dokazano potiče rast kose i smanjuje ispadanje, te progušćuje rijetku kosu.

 

Poliklinika Milojević

 

Prije samog postupka na vlasište se 30 min prije tretmana ako je moguće (kosa nije dugačka) nanosi lokalni anestetik. Vlasište se dezinficira tako da se kosa češljem dijeli na tanje razdjeljke i dezinficijensom pošprica cijelo vlasište. Zatim se radi Skinpen microneedling po razdjeljcima, potezima od vrha prema dnu, kako se kosa ne bi petljala.

Za optimalne rezultate preporuka je napraviti 4 tretmana u razmaku od mjesec dana.

Microneedling tretman koji će potaknuti rast kose dostupan je u brojnim poliklinikama, poput  Poliklinike Milojević,

 

Mezoterapija

Mezoterapija je metoda kojom se injektira koktel različitih vitamina koji mogu potaknuti rast kose u područje oko folikula vlasi, na dubini od 2-4 mm od površine lože, od kojih se osobito ističe biotin, važan čimbenik u stvaranju keratina. Za poticanje rasta kose, potrebno je u početku napraviti 5 tretmana mezoterapije svakih 15 dana, a nakon toga još tri tretmana u razmacima od mjesec dana.

Tretman mezoterapije za kosu se provodi vrlo tankim iglama kojima se u vlasište, u središnji dio kože (mezoderm), ubrizgava mezoterapijski koktel koji hidratizira, revitalizira, hrani i stimulira vlasište, čime se potiče obnova i rast kose.

Za razliku od oralnog uzimanja suplemenata, mezoterapija unosi potrebne tvari direktno u vlasište, u dostatnoj količini i u sinergiji sa svim nutrijentima iz koktela. Vlasište je time iznimno dobro nahranjeno i instantno opremljeno svim elementima potrebnim za regeneraciju i revitalizaciju.

 

Poliklinika Sinteza

Očekivani rezultat ovog tretmana vidljiv je već nakon mjesec dana, a to je da kosa prestaje opadati, ili se opadanje usporava, a zatim dolazi do rasta novih vlasi i popravka kvalitete kose.

Koristi se i nakon transplantacije kose, kako bi se ubrzao i pospješio proces ponovnog rasta kose.

Kao finalni rezultat dolazi do rasta novih vlasi, ojačavanja korijena, obnove folikula dlake, zaustavlja se ili smanjuje gubitak kose. Kosa postaje kvalitetnija, sjajnija i vitalnija, a kod osoba koje su imale problema s masnom kosom i prhuti, dolazi do poboljšanja i postepene normalizacije lučenja sebuma.

Tretman mezoterapije koji će potaknuti rast kose dostupan je u brojnim poliklinikama, poput  Poliklinike Dermamed, Poliklinike Bolanča, Poliklinike Nova, Poliklinike Sinteza, Poliklinika BagatinPoliklinici Duduković & Kisić  i drugim specijaliziranim klinikama estetske medicine.

 

PRP (krvna plazma)

Tretman prorijeđene kose vlastitom krvlju postao je jedan od najpopularnijih tretmana za rješavana problema gubitka kose.

U posljednjih nekoliko godina terapija prorijeđene kose vlastitom krvlju, odnosno matičnim stanicama, postala je pravi hit među tretmanima koji rješavaju probleme gubitka kose, što ne treba čuditi, jer se pokazalo da krvna plazma sadrži brojne faktore rasta koji stimuliraju matične stanice i ubrzavaju proces cijeljenja i regeneracije tkiva.

Matične stanice same po sebi liječe i regeneriraju naše tijelo svaki dan. Tretman se danas primjenjuje i u medicini, kod liječenja ozljeda ili u borbi protiv propadanja tkiva uslijed starenja, a iskustva u zahvatima koji se primjenjuju na vlasištu pokazuju da je učinkovitost terapije veća od 80 posto.

 

Poliklinika Bagatin

 

Krvna plazma bogata je trombocitima, sastavnim stanicama naše krvi, koje sadrže brojne faktore rasta, a djeluju tako da stimuliraju matične stanice i time ubrzavaju proces cijeljenja i regeneracije tkiva.

Terapija krvnom plazmom, odnosno vlastitom krvlju je vrsta tzv. regenerativne medicine koja se najčešće koristi u borbi protiv starenja te liječenja ozljeda.

Proaktivno se služi sastavnicama naše krvi kao što su trombociti, bio-aktivne tvari i faktori rasta koji su odgovorni za proces regeneracije tkiva.

 

 

Posljednjih nekoliko godina terapija vlastitom krvi postigla je značajan odjek na temelju svojih pozitivnih rezultata u rješavanju problema gubitka kose.

Primjenom ove metode kod većine pacijenata je zabilježen ubrzani rast kose – dulja i deblja kosa u odnosu na netretirano područje.

Da bi se pripremila plazma bogata trombocitima najprije je od pacijenta potrebno izvaditi manju količinu krvi.

Ona se zatim stavlja u specijalnu centrifugu koja se velikom brzinom rotira te automatski proizvodi plazmu bogatu trombocitima.

Terapija prorijeđene kose vlastitom krvlju omogućava reparaciju i regeneraciju tkiva, potiču rast kose, stvaranje novih krvnih žila i poboljšavaju prehranu vlasišta, jačaju vezivno tkivo te poboljšavaju prokrvljenost oko folikula dlake i smanjuju upalne elemente.

 

Terapija vlasišta PRP metodom dostupna je u Poliklinici Bagatin, Poliklinici Sinteza, Poliklinici dr. Jelena Jakić, Poliklinici Milojević i drugim specijaliziranim klinikama estetske medicine.

 

 

Pročitajte još i ...