Vitamin C najbolji saveznik protiv starenja

Nema onoga tko ne zna koliko je vitamin C važan za dobro funkcioniranje organizma. Međutim, malo nas zna kako odabrati vitamin C koji će zapravo i djelovati. Sve o vitaminu C donosi nam dr. med. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije i prva dopredsjednica HDEL-a.

Ako pogledamo sastojke anti-aging preparata na policama dućana, u brojnima se nalazi vitamin C. Vitamin C se nalazi u obliku seruma i krema, a sastojak je i brojnih dodataka prehrani u obliku tableta. U navedenim oblicima, nalazi se u različitim koncentracijama, a vjerojatno ste primijetili i različite vrste ambalaža, a, naravno, i različite cijene, objašnjava Željana Bolanča, donoseći najvažnija pitanja i odgovore kada je riječ o vitaminu C.

Je li on doista učinkovit i je li potrebno kupiti najskuplji proizvod?

Ukoliko pogledamo znanstvenu podlogu i ispitivanja, vitamin C neophodan je u sintezi kolagena. Kada stanicama kože (fibroblastima) koje stvaraju kolagen dodamo vitamin C, povećat će se sinteza kolagena, a koža će biti čvršća i izgledati mlađe. Vitamin C u koži ima i antioksidativno djelovanje te je štiti od slobodnih radikala koji oštećuju kožu i čine je starijom. Vitamin C ima mogućnost neutralizacije slobodnih radikala i stvara svojevrsnu barijeru od štetnih tvari izvana. Osim toga, vitamina C sprječava sintezu melanina i time sprječava razvoj hiperpigmentacija i diskoloracija na koži, a može i posvijetliti postojeće.

Svakodnevna upotreba vitamina C u dnevnoj njezi omogućuje mlađi, zdraviji i svježiji izgled kože.

Što je onda sporno oko vitamina C ako je tako učinkovit?

dr. med. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije i prva dopredsjednica HDEL-a
dr. med. Željana Bolanča

Nije svejedno koji proizvod kupimo. Kod vitamina C važan je oblik molekule, koncentracija, pH pripravka, ambalaža, skladištenje i u kojem je obliku pripravak (odnosno, je li u obliku seruma ili kreme). Nestabilnost njegova prirodnog oblika na zraku (L-askorbinske kiseline) predstavlja proizvođačima najveće muke, osim ako nije u suhom obliku. Oksidacija vitamina C (askorbinske kiseline) dovodi do neučinkovitosti pripravka, a može dovesti i do pojačanog stvaranja slobodnih radikala, što onda ima suprotan učinak od željenog.

Prvi produkt oksidacije askorbinske kiseline predstavlja dihidroksiaskorbinska kiselina (DHAA). Ona nije problematična jer je prirodni oblik i u koži se može konvertirati u askorbinsku kiselinu. Međutim, njezin daljnji raspad dovodi do derivata koji više nisu oblik vitamina C, a u obliku su kiselina koje zakiseljuju pripravak koji onda može još više iritirati kožu i uzrokovati crvenilo. Daljnji raspad molekula dovodi do promjene boje od žućkaste prema smeđoj, i u tom obliku se, osim što je manje učinkovit, teško uklanja s odjeće.

Ipak, farmaceutska industrija napravila je jedan korak u stabiliziranju vitamina C – izolirani su askorbilpalmitat i sodiumaskorbilpalmitat. Palmitati koji su dodani vitaminu C sprječavaju njegovu degradaciju i čine ga čak i manjim iritansom. Unatoč tome, čak se i stabilizirani derivati vitamina C mogu s vremenom raspasti i postati manje učinkoviti. Međutim, osim oblika vitamina C, važna je i njegova ambalaža. Ako se radi o askorbinskoj kiselini, preporučljivo ju je skladištiti u tamnoj bočici kroz koju ne prodiru UV zrake. Ako ambalaže koje sadrže vitamin C nisu dobro skladištene, može se dogoditi da se vitamin C raspadne i prije nego što ste ga uopće počeli koristiti. To ćete nabolje primijetiti ako je novi vitamin C gotovo smeđe boje. Ako se radi o stabiliziranoj molekuli, ambalaža ne mora biti tamna.

Kako sam već i rekla, kod vitamina C važna je i koncentracija. Samo visoko koncentrirane formule, koje sadrže više od 10 posto vitamina C, mogu biti učinkovite jer u tako visokoj koncentraciji potiču sintezu kolagena. Niske koncentracije nisu ni približno učinkovite, a ne manje važan je i dio da ako se i raspadne jedan dio vitamina C, ostatak može biti učinkovit. Stabilizirani vitamin C u nešto nižoj koncentraciji može biti jednako učinkovit kao i askorbinska kiselina, a idealna koncentracija iznosi 20 posto.

Međutim, da bi došao do fibroblasta, vitamin C mora prodrijeti kroz kožnu barijeru. Kod toga nam je važan pH proizvoda(koji nam pokazuje koliko je preparat kiseo). Formulacije vitamina C s nižim pH (optimalno oko 3) lakše prodiru kroz kožu. Jer, što će nam visoka koncentracija vitamina C ako ne može prodrijeti do fibroblasta u koži? Međutim, stabilizirani derivati ne zahtijevaju tako nizak pH pa se njih može naći na tržištu s neutralnim pH.

Je li dovoljno koristiti preparate koji imaju samo vitamin C?

Idealni saveznici u borbi protiv starenja su vitamin C, A i E te hijaluronska kiselina, ali u dodacima vitaminu C najčešće nalazimo vitamin E, feruličnu kiselinu i hijaluronsku kiselinu.

Vjerojatno ste primijetili da je vitamin C pakiran u tamnim bočicama i u obliku seruma. Vitamin C je najstabilniji i najučinkovitiji u vodenim bazama, i to u obliku seruma pa se i preporučuje primjena vitamina C u serumu u usporedbi s kremama ili serumima na bazi ulja.

Koji vitamin C kupiti?

  • Nažalost, učinkoviti vitamin C je skup.
  • Klinički najispitivaniji i prirodni oblik jest askorbinska kiselina koja treba biti u dozi od 10 – 20 posto da bi potaknula sintezu kolagena, ali ne zaboravite da u višim koncentracijama može izazvati iritaciju kože. Međutim, renomirani brendovi su uspjeli napraviti formulaciju koja u visokim dozama ne uzrokuje iritaciju.
  • Ne kupujte velike zalihe vitamina C čak i ako je na sniženju jer se s vremenom bilo koji oblik molekule raspadne i postane neučinkovit.
  • Dobro pogledajte rok trajanja na ambalaži.
  • Ako promijeni boju u smeđu, vitamin C više nije za korištenje.
  • Koristite vitamin C ujutro – ne zaboravite da ima zaštitno djelovanje od slobodnih radikala .
  • Koristite ga svakodnevno, idealno u kombinaciji s vitaminom A i E i sigurno će vam koža imati zdraviji, svježiji i mlađi izgled.

 

 

 

Pročitajte još i ...