Po čemu se razlikuju hidro, ultrazvučna ili laserska liposukcija?

Liposukcija (lipo – mast, sukcija – upijanje) je jedna od najpopularnijih metoda oblikovanja tijela u estetskoj medicini. Liposukcijom se preoblikuje tijelo trajnim odstranjivanjem nakupina masnog tkiva. Obično se provodi na donjem dijelu leđa, trbuhu, iznad stražnjice, na stražnjem dijelu natkoljenice – ispod stražnjice, na bokovima i na bočnim stranama stražnjice.

Još od 1960-ih izvođene su kirurške liposukcije koje su bile manje sofisticirane od onih koje postoje danas, ali su ipak davale rezultate.

Polje estetske medicine od tada se prilično razvilo, stoga danas imamo moderne tehnologije za oblikovanje tijela. Liposukcija je postala manje traumatičan zahvat s bržim oporavkom i, što je najvažnije, preciznijim rezultatima. Na raspolaganju su nam novije metode liposukcije koje su minimalno invazivne.

Nekada je zlatni standard bila obična liposukcija koja je imala samo sondu i negativni tlak. Ručnom se manipulacijom i brzim pokretima mast trgala i isisavala van, a kirurzi su se morali dobro pomučiti za liposukciju, primjerice, povećeg trbuha. Kasnije je metoda liposukcije napredovala na način da se prethodno u masno tkivo prije njegova vađenja ubrizga tekućina, što je poznato pod nazivom hidroliposukcija.

American fashion model Emily DiDonato poses in topless for Calzedonia 2015 advertising campaign., Image: 215281878, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Zatim se razvila vibroliposukcija koja olakšava rad liječnika te omogućuje vađenje veće količine masnog tkiva u jedinici vremena jer koristi vibrirajuće sonde. Nakon toga su se razvile laserom potpomognuta liposukcija i ultrazvučna liposukcija. Treba napomenuti da i laserska liposukcija, kao i vibroliposukcija i ultrazvučna liposukcija također podrazumijevaju punjenje vodom prije zahvata. Ipak, vibroliposukcija, laserska liposukcija, radiofrekventna liposukcija i ultrazvučna liposukcija razlikuju se po tome na koji se način odvaja mast iz potkožja.

Danish fashion model Josephine Skriver poses for Victoria's Secret February 2017 lingerie catalogue., Image: 319357699, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Hidroliposukcija

Hidroliposukcija je inovacija koja je u postupak uvela vodu jer se mast tako lakše odvaja i izvlači van. Naknadno se u vodu dodao anestetik, adrenalin i različiti dodaci koji olakšavaju postupak u smislu manjeg krvarenja. S obzirom na to koliko se vode infiltrira u odnosu na količinu masti koja se vadi, razlikujemo mokru, supermokru i tumescentnu hidroliposukciju.

Dakle, u postupku se ubrizgava otopina s lokalnim anestetikom i lijekom koji steže krvne žile (vazokonstriktori) – što smanjuje bol, krvarenje i otok, skraćujući time vrijeme oporavka. Masno tkivo se time razbija, homogenizira te se potom isisava u formi guste žute mase. Zahvat se izvodi u općoj anesteziji, a nakon zahvata izvađeno masno tkivo moguće je transferirati u druge dijelove tijela kako bi se oni popunili (lipotransfer).

Sara Sampaio in the new swimwear spring summer 2015 campaign of Calzedonia, Image: 222855361, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Pročitajte i : Koja se područja mogu tretirati liposukcijom?

Vibroliposukcija

Vibroliposukcija razbija masne stanice vibracijom te ih usisava. Vibroliposukcija, skraćeno PAL (Power Assisted Liposuction), zapravo znači dodatnom snagom (vibracijom) potpomognuta liposukcija. Podrazumijeva skulpturiranje masnog tkiva tijela i lica pomoću specijalne vibrirajuće tanke liposukcijske kanile uvedene u potkožno masno tkivo. Vibro sonda radi vibracije i u takvom vodenom mediju doslovno rastrese mast te ona pod negativnim tlakom dolazi u cijevi i ide u spremnik.

I dalje je zlatni standard za velike regije jer je najbrža i najefikasnija. Uvedena vibroliposukcijska kanila može se kretati vrlo precizno, a njezino pokretanje vrši zrak preko specijalnog aparata (Air Assisted Device). Postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji, a kod većih regija i u općoj anesteziji. Nakon ove metode masno se tkivo također može iskoristiti za lipotransfer – uklanjanje masnih stanica s neželjene regije te njihovu transplantaciju na željeno mjesto (npr. stražnjica ili grudi).

Laserska liposukcija (laserska lipoliza)

Laserska lipoliza podrazumijeva liposukciju pomoću lasera – uz pomoć laserske energije nastaje grijanje tkiva i otapanje masti koja se sukcijom izvlači van. Kod tretmana laserske lipolize koriste se laserske zrake za otapanje masnoća. Laserska zraka ulazi pod kožu i izaziva pucanje masnoće, to jest masnih stanica, te se na taj način one pretvaraju u emulziju koja se kasnije usisava. Pravilnom upotrebom proizvodi se bolji lifting efekt, zaustavlja se krvarenje iz krvnih žilica i dolazi do reorganiziranja kolagena. Toplinska energija također radi mikrotraumu kože koja se pri tome zateže, tako da je efekt laserske lipolize dvojak.

Idealna je za manja područja (podbradak, unutarnja strana koljena ili trbuh koji treba minimalnu korekciju) te je nježnija i preciznija od vibroliposukcije, ali se ne može koristiti za, primjerice, trbuh koji zahtijeva evakuaciju 5 litara masti jer bi zahvat u tom slučaju trajao 20 sati. Laserska lipoliza služi i za poboljšavanje ili poravnavanje nakon tretmana obične liposukcije. U postupku se koristi lokalna ili potencirana lokalna anestezija.

Što se tiče radiofrekventne liposukcije, radi se o praktički istom postupku, ali je radiofrekventna lipoliza manje učinkovita i sporija od lasera. Također je pogodna za manje regije.

Pročitajte i : Može li nova verzija liposukcije potpuno ukoniti trbuh i odstraniti celulit? 

Ultrazvučna liposukcija (Vaser Lipo)

Vaser Lipo koristi ultrazvučne valove za razbijanje masti i najnoviji je tip liposukcije u tom rangu. Ovaj zahvat koristi visokofrekventni ultrazvuk koji je posebno usmjeren na masne stanice u tijelu. Tako se masne naslage nježno razbijaju, dok okolno tkivo ostaje neoštećeno. Ultrazvučna liposukcija brža je i efikasnija te se njome oblikuju i veće regije koje nisu jako masne (u smislu debljine sloja masti). U idealnim uvjetima može se izvući maksimalno do 3 litre masti i raditi fine definicije jer se sondom može doći nešto bliže koži te odstraniti i najpovršniju mast. Tako se može utjecati na vanjski izgled pa čak i postići efekt „pločica“ na trbušnjacima.

Ipak, treba pripaziti jer se pretjerivanjem mogu javiti opekline.

Prije aplikacije ultrazvuka koristi se lokalna anestezija (ponekad potencirana lokalna), a u kombinaciji se može koristiti vibroliposukcija. Ovom se metodom kroz postupak oblikovanja istovremeno zateže koža. Budući da je masno tkivo izvađeno ovim postupkom potpuno neoštećeno, moguće ga je transferirati u druge dijelove tijela.

Konačni rezultat liposukcije ne ovisi samo o vrsti primijenjenih tehnologija. Od izuzetnog je značaja kvaliteta tkiva pacijenta, znanje kirurga, kao i njegov talent za oblikovanje.

Pročitajte još i ...