Iako smo posve svjesni da je starenje prirodan i neizbježan proces, čini se da ga čitavog života pokušavamo spriječiti. Nažalost, godine ne možemo zaustaviti ni kontrolirati, ali, uz pametnu strategiju vlastitog života koja obuhvaća niz mudrih izbora, starenje je itekako moguće usporiti i zrele godine života provesti na najbolji mogući način. Upravo o tome govori koncept well-ageinga koji se javlja kao svojevrsni održivi i cjelovit odgovor na već pomalo prevaziđeni anti-ageing.
Ne samo dobra genetika
Iako je uvriježeno mišljenje kako na način kako starimo najviše utječe genetika, najnovija istraživanja pokazuju kako životni stil ima daleko jači utjecaj na kronološke promjene koje su vidjljive na našem tijelu i licu. Starenje nije ništa drugo nego progresivni gubitak sposobnosti samoobnavljanja našeg organizma. A to se, u dobi između 30. i 35. godine života počinje vidjeti i na koži koja polako počinje gubiti elastičnost, hidratiziranost i kompaktnost.
Prema studiji što su je proveli stručnjaci Sveučilišta Harvard, samo 20% faktora starenja otpada na genetiku, dok je preostalih 80% posto povezano sa životnim stilom i našim navikama. Kako su to dokazali? Proučavali su blizance s praktički identičnim DNK i posve različitim životnim stilovima te su zaključili ono što smo naglasili u uvodu ovog teksta – protok vremena nemoguće je zaustaviti, ali moguće je promišljeno djelovati i promijeniti način na koji se koža, ali i ostatak organizma suočava sa starenjem.
A upravo ovaj koncept prigrlila je i u svojem ga centru Koncept 5 elemenata provodi dr. Jeannette Gjurić, specijalistica anesteziologije, reanimacije i intenzivne medicine te tradicionalne kineske medicine koja je svoja znanja usavršavala na sveučilištima i medicinskim centrima diljem svijeta, a komplementarna medicina i pomlađivanje s prirodnim rezultatima njezina su najveća strast.
“Well-ageing strategija je izraz koji možda najbolje objašnjava ono što želim postići kod mojih klijenata. Mislim da je vrijeme pretjerivanja prošlo i da većina ljudi želi jednostavno stariti malo sporije te pritom zadržati svoju individualnost i prepoznatljivost. Kombinacijom različitih pristupa i tretmana u našem Centru postižemo upravo to”, otkrila nam je dr. Jeannette Gjurić.
Svojim pacijentima, dr. Gjurić pristupa posve individualno te ih savjetuje i za njih formulira osobnu well-ageing strategiju koja se sastoji od više promišljenih i pametnih koraka. Jedan dio strategije odnosi se na promjene navika i životnog stila, dok drugi dio uključije ciljane i specifične tretmane koji pružaju potporu procesu kvalitetnog starenja.
Gubitak samo 5% tjelesne težine bitno mijenja stvar
Jedan od ključnih koraka za ugodnije starenje jest gubitak suvišnih kilograma. Već i mala promjena tjelesne težine imat će snažan učinak na vaše zdravlje. Izgubite li samo 5% vaše tjelesne težine, umanjit ćete rizik od dijabetesa te kardiovaskularnih bolesti, a popravit ćete metaboličku funkciju jetre, masnog i mišićnog tkiva.
Ne mesnim prerađevinama
Hrenovke, kobasice, šunka, pršut, salame….ili drugim riječima, svo meso koje je sušeno, soljeno i dimljeno kako bi mu se pojačao okus, pokušajte isključiti iz svog jelovnika. Naime, veliki broj studija dokazao je povezanost između konzumiranja suhomesnatih proizvoda i lošeg zdravlja. Samo jedna porcija, primjerice, slanine, kobasica ili narezaka povezana je s 42% većim rizikom od srčanih bolesti i gotovo 20% većim rizikom od dijabetesa. Dobra je vijest da takvih alarmantnih podataka nema za obično, neprerađeno meso. Naime, mesne prerađevine sadrže četiri puta više natrija i 50% više nitrata nego svježe meso. Ovdje valja naglasiti kako postoje studije koje konzumaciju mesnih prerađevina dovode u vezu i s karcinomom debelog crijeva.
Jedite u bojama
Bobičasto voće, a naročito borovnice, poznato je po svojim antioksidativnim svojstvima. Osim toga, istraživanja pokazuju da konzumacija tri ili više porcija borovnica tjedno, znatno smanjuje rizik od šećerne bolesti, dok njihova rednovna dnevna konzumacija smanjuje krvni tlak.
Borovnice su lako dostupne, nisu skupe i silno su ukusne, a dodate li im i drugo tamno voće i povrće poput trešanja, špinata i kelja, učinit ćete si veliku uslugu. Prepuni su nutrijenata, vlakana i karotenoida te će vas zasititi pa ćete manje žudjeti za brzom hranom i slatkišima.
Izbjegavajte pakiranu hranu
Iako je silno praktična, dostupna i razmjerno jeftina, pakirana, odnosno tvornički proizvedena hrana (i piće) uvijek je najlošiji odabir. Izbjegavajte je kada god možete – tako ćete jednim potezom iz svoje prehrane isključiti sve dodane šećere koji se u njoj kriju. Dakle, recite veliko i odlučno NE čipsu i grickalicama, kupovnoj granoli, smrznutim pecivima i tijestu, gotovim umacima i kolačima, instant juhama i rezancima…(nastavite niz). Kako ćete znati da je pakirana hrana ujedno i prerađena? Jednostavno je – ako ima više od jednog sastojka (primjerice, smrznuti grašak sadrži samo grašak, smrznuta junetina sadrži samo junetinu, itd.).
Osim što ćete izbjegavanjem prerađene hrane svoju prehranu lišiti štetnih sastojaka i aditiva, počet ćete konzumirati više prave hrane – voća i povrća, svježeg mesa i ribe te cjelovitih žitarica, što je svakako poželjno.
Vježbom do pomlađene kože
Vježbanje vam neće samo pomoći u održavanju zdravlja vašega organizma, već će usporiti pa čak i preokrenuti učinke starenja na našem najvećem organu – koži. Nakon 40. godine primjećujemo značajnije i vrlo vidljive promjene na koži. Ona se stanjuje, manje je elastična, nije više sjajna ni zaglađena, a često na njoj primjećujemo i mrlje – mrske hiperpigmentacije. Sve nabrojene pojave nemaju puno veze s izlaganjem suncu – one su isključivo posljedica starenja. Dobra je vijest da to možemo mijenjati – vježbanjem!
Bilo koji vid vježbanja odabrali – od yoge i pilatesa, preko bicikliranja i trčanja pa do treninga snage – budite redoviti i ustrajni, a razultati će vas ugodno iznenaditi. Osim toga, dokazano je da ljudi koji redovito vježbaju imaju manji rizik od razvoja demencije nego ljudi koji uopće nisu fizički aktivni. Ako niste raspoloženi za grupne treninge ili vježbanje u teretani, već će i tjedni trening yoge i meditacije učiniti čudo.
Biostimulacija i Poli-L-laktična kiselina za prirodno pomlađivanje
Za pomlađivanje lica s potpuno prirodnim, ali doista impresivnim rezultatima, dr. Gjurić poseže za kombinacijom tretmana uređajem Endospheres i Poli-L-laktičnom kiselinom – biokompatibilnom tvari nalik na mliječnu kiselinu, koja koži vraća tonus i elasticitet.
„Poli-L-laktična kiselina (PLLA) proizvod je koji smatram apsolutnim otkrićem“, ističe naša sugovornica, koja je prva u Hrvatskoj kreirala protokol pomlađivanja koji kombinira učinke ovog preparata s aparativnim metodama. Dodaje kako je riječ o kolagenskom biostimulatoru koji potiče naše tijelo na snažnu proizvodnju kolagena – čime nadoknađuje izgubljeni volumen, popravlja strukturu kože te najvažnije – vraća joj tonus i poboljšava prirodnu elastičnost.
“Nakon aplikacije, koža apsorbira fiziološku otopinu te ostaju samo čestice PLLA, koje ubrzo okruže fibroblasti – stanice zadužene za izgradnju vezivnog tkiva – te započinje proces prirodne regeneracije pojačanom proizvodnjom kolagena. Postupak je potrebno napraviti dva do tri puta u razmaku od nekoliko tjedana, nakon čega rezultati traju i do dvije godine. Koža je odmah nakon tretmana napetija i djeluje ispunjeno, a konture lica postaju izraženije uslijed regeneriranog elasticiteta vezivnog tkiva“, otkriva nam vlasnica centra Koncept 5 elemenata.
Sve detalje o well-ageing konceptu i strategiji te svoj osobni plan za kvalitetno starenje možete dobiti u centru Koncept 5 elemenata, a termin rezervirajte putem telefona: 091 244 2800 ili e-mailom: info@5elemenata.hr.