Koja se područja mogu tretirati liposukcijom?

German fashion model Toni Garrn alongside Blanca Padilla, Georgia Fowler and Ophelie Guillerman in the promotional pictures of Caledonia Swim 2017 collection., Image: 328017947, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Masno tkivo može se skupljati na različitim mjestima – neki se „debljaju“ više u gornji dio tijela, a neki u donji ili pak središnji. Dok neke muči masno tkivo na trbuhu, drugi ga imaju na bokovima, a neki i na obje regije. Ipak, liposukcijom se može ukloniti masno tkivo i s jednog i s drugog dijela. Radi se o metodi kojom se preoblikuje tijelo trajnim odstranjivanjem nakupina masnog tkiva, a postoji više vrsta liposukcije. Donosimo neka od područja tijela na kojima se mast najčešće nakuplja, a mogu se tretirati liposukcijom.

Ruke

Iako kao mladi to možda nećete primijetiti, s godinama se mast sve više skuplja u gornjem dijelu ruku. Često je povezana i s opuštanjem kože i visećom kožom, a tada je najbolja metoda uklanjanja kože i masnog tkiva brahioplastika. Ako nemate značajan udio obješene kože, liposukcija može biti dobro rješenje. Osobe koje imaju problema s nakupinama masnog tkiva na području nadlaktica, nerijetko imaju problema i s nakupinama masnog tkiva i na području prsnog koša uz samu nadlakticu, a to se sve može ukloniti i oblikovati liposukcijom. Ako niste sigurni koja je metoda idealna za oblikovanje vaših ruku, kirurg će vam objasniti najbolje rješenje.

Podbradak

Vrat i podbradak također su dijelovi koji odaju godine. Liposukcija ili laserska lipoliza odličan je odabir za mlade osobe koje muči podbradak – mlade osobe imaju dobar tonus i elastičnost kože koja nakon zahvata vraća lijepu konturu vratu. Laserskom lipolizom rastapa se površinsko masno tkivo vrata – dolazi do pucanja masnih stanica koje se pretvaraju u emulziju, a reorganizacija kolagena uzrokovana toplinskom energijom lasera uzrokuje zatezanje kože.

Kod pretilih ili starijih osoba, suvišak masnog tkiva ne nalazi se samo ispod kože nego i ispod mišića, tako da liposukcija nije dovoljna. Tada se radi kirurško odstranjenje masnog tkiva rezom ispod brade (submentalna lipektomija) prilikom kojeg se odstranjuje mast i istovremeno spajaju razmaknuti rubovi mišića koji stvaraju ružne vertikalne nabore na vratu (plikacija platizme).

Victoria's Secret

Trbuh

Liposukcija se u najvećem broju slučajeva izvodi na trbuhu. Ponekad je trbuh sklon nakupljanju masnog tkiva čak i ako je osoba normalne tjelesne težine. U nekim se slučajevima radi o ostacima trudnoće, a u nekima o predjelu sklonijem debljanju. Ako uklanjanje masnog tkiva s trbuha metodom liposukcije nije dovoljno, može se kombinirati i abdominoplastika za dodatno uklanjanje viška kože.

Bedra

Bedra su još jedno popularno područje na kojem se izvodi liposukcija. Podijeljena su u više dijelova, a koju ćete regiju tretirati, ovisi o vašim željama. Unutrašnju stranu bedara uglavnom tretiraju oni kojima se bedra dodiruju u pokretu, što može predstavljati vrlo neugodan problem.

Nakupljanje masnog tkiva na vanjskoj strani bedara ili prenaglašeni bokovi (tzv. „jahačke hlače“) još su jedan od razloga zbog kojeg osobe biraju liposukciju bedara.

Liposukcijom se mogu tretirati i ostali dijelovi tijela poput stražnjice, donjeg dijela leđa, iznad stražnjice, stražnji dio natkoljenica i regija ispod stražnjice. Neke osobe muči samo jedan dio tijela, dok neke imaju problema s nakupljanjem masnog tkiva na više regija. Naravno, u tom se slučaju može tretirati više regija.

Pročitajte još i ...