Stigao je novi botox! Sve o njemu zna dr. Duduković

Botox je danas jedan od najčešće izgovaranih pojmova u ženskim (i ne samo ženskim) razgovorima, a za razliku od nedaleke prošlosti, kada se ta riječ izgovarala gotovo šaptom, danas je dobio pravo javnosti jer žene (a i muškarci) na taj tretman više ne odlaze u tajnosti.

Woman receiving botox injection at spa, Image: 280779326, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Botox je zapravo neurotoksin proizveden iz nekoliko sojeva bakterija roda Clostridium, uglavnom iz bakterije Clostridium botulinum, a sintetiziran je u obliku proteina.

Po botox u pauzi za ručak

Izuzetno je omiljen među pacijentima iz više razloga – prvo, riječ je o neinvazivnom tretmanu koji ne zahtijeva oporavak. Sam tretman traje vrlo kratko pa za njega ne morate planirati posebno duge termine, već ga je moguće obaviti doslovno u pauzi za ručak. Njegovi učinci traju prilično dugo – neke pacijentice prijavljuju trajnost rezultata i do 6 mjeseci. Cijena ovih tretmana relativno je pristupačna pa je botox dostupan širokom krugu pacijenata. Za njega se danas odlučuje sve više pacijenata jer su stručnjaci koji ga primjenjuju uspjeli postići sjajan balans između uklanjanja bora i postizanja mladolikog izgleda te očuvanja mimike lica.

Stigao je Bocouture – kakav je?

Na hrvatskom tržištu do sada je bio dostupan samo botulinum toxin farmaceutske tvrtke Allergan, pod imenom Vistabel® od 50 jedinica, registriran za estetsku primjenu na licu pa je vijest da je na naše tržište nedavno stigao novi  botox, snažno odjeknula estetskim krugovima.

Riječ je o botoxu prodajnog imena Bocouture®, također od 50 jedinica, njemačkog proizvođača Merz Pharmaceuticals.

Bocouture je indiciran za privremeno poboljšanje u izgledu bora gornjeg lica u odraslih mlađih od 65 godina. Jedini je proizvod koji sadrži čisti botulinum toxin. Donosi željene rezultate bez nepotrebnih nečistoća kao što su kompleksni proteini koji nemaju nikakvu ulogu u terapijskom učinku.

Iskustva iz prve ruke

Zanimalo nas je kakav je novi botox, postoje li razlike u odnosu na do sada primjenjivani Allerganov proizvod te kakve su povratne informacije koje dolaze od pacijenata. Odgovore smo potražili kod dr. sc. Mladena Dudukovića, zagrebačkog plastičnog, rekonstruktivnog i estetskog kirurga koji ovaj proizvod svakodnevno primjenjuje u svojoj ordinaciji u Poliklinici Duduković. 

Prema njegovim riječima, radi se o odličnom preparatu koji donosi niz prednosti.

“Prema svim relevantnim studijama, rezultati dva proizvoda koji su trenutno dostupni kod nas posve su usporedivi. Nakon aplikacije, postignuti učinci traju podjednako, a i sam učinak nastupa u sličnom trenutku“, otkrio nam je dr. Duduković. Kao veliku praktičnu prednost preparata Bocouture®, dr. Duduković ističe jednostavniju primjenu i skladištenje.

“Drugim riječima, Bocouture ne moramo čuvati u frižideru jer je stabilan i na sobnoj temperaturi pa je i transport značajno jednostavniji”.

Kao najveću razliku između ova da proizvoda, dr. Duduković ističe činjenicu da Bocouture sadrži pročišćeni protein te se s djelatnom supstancom injektira značajno manji udio proteina. Naravno, zanimalo nas je i što sve to znači za pacijenta.

“Za pacijenta to znači da je bitno smanjena mogućnost imunološkog odgovora, odnosno stvaranja protutijela na preparat nakon injektiranja. No, svakog pacijenta treba promatrati zasebno, budući da ljudi mogu različito reagirati na određene preparate. Pri odabiru pravog proizvoda, svakako treba uzeti u obzir sve od navedenih svojstava – od njihove učinkovitosti, trajnosti rezultata pa do sastava i eventualne reakcije pacijenta”, zaključio je dr. Mladen Duduković. 

Pročitajte još i ...