4 must have sastojka kvalitetne zimske njege

Zima je konačno pokazala svoje pravo lice, a zalepršale su i prve snježne pahulje. Sve je popratio i ledeni sjeverac pa je pravi zimski ugođaj kojega smo toliko priželjkivali za Božić, zakasnio, ali ipak stigao. Ponovno smo iz ormara izvukli ‘tešku artiljeriju’ – tople pernate jakne, vunene kapute, debele pletene džempere, kape, šalove i rukavice kako bismo se i na studeni osjećali ugodno i toplo.

No, što je s našom kožom u tim ekstremnim uvjetima? Naravno, i ona zahtijeva poseban režim njege kako ne bi postala suha, perutava, kako ne bi zatezala i postala gruba. Stoga je u rutinu njege potrebno uvrstiti proizvode sa specifičnim sastojcima koji će vam pomoći da svoju kožu ove zime zaštitite, nahranite i pružite joj najbolju moguću njegu.

Sastojci za zimsko preživljavanje

1. Skvalan

Skvalan je ulje koje je identično određenim tipovima masnoća koje se prirodno nalaze u našoj koži, ali, kako starimo, njegove se zalihe troše i nestaju pa ih nadomještamo kozmetikom koja ga sadrži. Većina skvalana koji se danas koristi u kozmetici biljnog je podrijetla, uglavnom iz masline, ali i iz šećerne trske. Važan je i nezaobilazan sastojak krema i seruma koji pomaže u jačanju kožne barijere i sprječava gubitak vlage za hladnih zimskih dana.

2. Ceramidi

Suhi zrak koji je posljedica grijanja pojačava isušivanje kože tijekom zime, te tako oslabljuje njezine prirodne zaštitne funkcije. Kao posljedica toga, koža postaje još osjetljivija i počinje se perutati.

Kako bismo ponovno uspostavili zaštitnu barijeru, najbolje je odabrati proizvode s ceramidima. Ceramidi su također masnoće koje prirodno postoje u našoj koži, a mnogi ih uspoređuju s masom za fugiranjem koja popunjava prostore između stanica kože te koji ih drže na okupu i izgrađuju kompaktnu kožnu barijeru.

3. Hijaluronska kiselina

Poznato je čudesno djelovanje hijaluronske kiseline u očuvanju vlage i elastičnosti kože. Bogata njega s kombinacijom kratko- i dugolančane hijaluronske kiseline odličan je izbor za svaki tip kože i to ne samo zimi.

Dok kratkolančane molekule prodiru duboko u kožu, oblažu je iznutra i ublažavaju linije i borice nastale zbog suhoće, veće molekule djeluju na površini kože i održavaju je glatkom.

4. Pantenol

Osjećaj zatezanja, iritacije, svrbež i crvenilo neželjeni su, ali česti pratitelji hladnih zimskih dana. Tada u pomoć pozivamo pantenol koji osnažuje zaštitnu barijeru kože i bori se protiv gubitka vlage.

Osim toga, pantenol ima i umirujuće te antiinflamatorno djelovanje i pomaže u zacjeljivanju oštećenja na koži. Primjerice, odličan je za suhe i ispucale usne kao i za ruke čija se koža, uslijed vjetra i hladnoće, isušila i ispucala.

Pročitajte još i ...