Obnavlja kožu i smanjuje bore – zašto vašoj koži treba resveratrol?

Ako još niste čuli za resveratrol, biljni skincare sastojak s mnogim namjenama, proizvođači dermokozmetike u svojim će vas nadolazećim linijama na njega podsjetiti. Što je uopće resveratrol i vrijedi li ga uvrstiti u svoju rutinu njege?

FOR EDITORIAL USE ONLY. Paul Poiret Backstage Paris Ready to Wear. Autumn/Winter 2018. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 368791867, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Prirodni odgovor na ozljede i štetne faktore

Riječ je o biljnom polifenolu čija se ljekovita svojstva često spominju u kontekstu poboljšanja kod kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pretilosti, ali i brojnih kožnih bolesti.

Prvi je put izoliran iz korijena biljke Veratum grandiflorum O. Loes, a nakon toga pronađen je u više od 70 biljnih vrsta, među kojima su najpoznatije crno grožđe, borovnice i brusnice, pa se često naziva i polifenolom crnog grožđa.

Biljke proizvode resveratrol kao odgovor na ozljedu, ozon, UV zračenja te gljivične ili bakterijske infekcije. Osim toga, biljkama služi za brže zacjeljivanje oštećenih dijelova, porezotina i pukotina.

Zašto na kožu djeluje tako moćno?

Popularnost ovog sastojka djelomično je vezana i za njegovu sličnost s kemijskom formulom tirozina, prirodne aminokiseline u našem tijelu, odgovorne za poticanje moždane aktivnosti i sintetiziranje strukturnih proteina.

Topikalna primjena resveratrola pokazala je iznimno pozitivan učinak za obnovu kože nakon opeklina od sunca, kao i povećanje vlage i elastičnosti kože. Naposljetku, otkrivena je i njegova uloga u smanjenju dubine bora i mrlja po koži.

Jedan od najmoćnijih antioksidansa

Bez obzira na njegove zacjeljujuće sposobnosti, resveratrol je najveću popularnost stekao zahvaljujući izrazito snažnom antioksidativnom djelovanju. Smatra se da je riječ o jednom od najsnažnijih boraca protiv oksidativnog stresa i preranog starenja kože, jer sprječava oštećenja i pomaže u obnovi stanica od štete nastale zbog nepovoljnih utjecaja iz okoliša.

28th Annual EMA Awards. Montage Beverly Hills, Beverly Hills, California. Pictured: Amber Valletta. EVENT May 22, 2018 Job: 180522A1, Image: 372688857, License: Rights-managed, Restrictions: 000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Osim učinkovitog djelovanja u neutralizaciji slobodnih radikala, resveratrol se često koristi u topikalnim proizvodima zbog mogućnosti aktivacije obnove stanica, čime potiče čvrstoću kože i umanjuje vidljive znakove starenja.

Zaglađuje bore i vraća tonus

Napredak dermokozmetike u polju anti-age učinaka doveo je do otkrića sastojaka koji svojim prirodnim svojstvima snažno djeluju na procese starenja kože, a mnogi od njih vrlo uspješno popunjavaju oštećenja, zaglađuju površinu kože, pa čak i vidljivo zatežu bore.

SHARON STONE @ the 2015 amFAR's Inspiration Gala held @ the Milk studios. October 29, 2015, Image: 264285284, License: Rights-managed, Restrictions: AMERICA, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual

Resveratrol je među najsnažnijima u tom polju, što mu je i priskrbilo titulu hit anti-age sastojka. Starenjem koža gubi tonus i volumen, postaje sve manje elastična i djeluje umorno, a ovaj će sastojak ciljano djelovati upravo na vraćanje tonusa i zaglađivanje bora.

Pročitajte još i ...