Kombinacija sastojaka koja smanjuje tamne i natečene podočnjake i vidljivo pomlađuje područje oko očiju

Models backstage, before the fashion show,Backstage, Beauty, make up, Womenswear, winter 2018 2019,//Z-PIXEL-FORMULA_A_131/Credit:pixelformula/SIPA/1804041451, Image: 367707981, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press

Promjene u čvrstoći i elastičnosti kože normalne su pojave s godinama, no jedno je područje lica neželjenim promjenama posebno podložno, i to mnogo ranije nego što bismo ih očekivali – područje kože oko očiju.

Prvo gubi mladenačku čvrstoću

Promatrajući ostatak lica, možemo primijetiti kako se znakovi starenja prvo pojavljuju na onim dijelovima lica za koje su karakteristični brojni ponavljajući pokreti, poput područja oko usana i sredine čela, no daleko pred njima prednjači regija oko očiju. Zašto nam ova zona lica bore i opuštenost pokazuje mnogo prije nego što koža uopće počinje starjeti?

Odgovor leži u primarnoj funkciji očiju. Sve one pojave koje inače nazivamo znakovima starenja, poput bora, neelastičnosti i gubitka čvrstoće, u ovom se slučaju javljaju zbog ponavljajućih pokreta, a ne nužno samog starenja kože.

Fizionomija bitno ubrzava znakove starenja

Okoloočna regija sadrži 6 malenih mišića koji rade gotovo neprestano, a procjenjuje se kako dnevno naprave i do 100 000 pokreta. Treptanje te stalna i ponavljajuća mimika koju neprestano koristimo u komunikaciji zahtijevaju korištenje mišića i pomicanje kože koja ih prekriva. Svaki od tih ponavljajućih pokreta kožu oslabljuje, razvlače i smanjuju njenu elastičnost, što dovodi do rapidno bržeg starenja kože nego na ostatku lica.

Rezultat je nažalost više nego vidljiv – koža postaje naborana, podočnjaci natečeni, a vanjski kut oka prekriven sitnim borama koje se više ne pojavljuju samo kad se smješkamo, već postaju sastavni dio odraza u ogledalu.

10 puta tanja koža ne sadrži dovoljno kolagena

Podložnost starenju u ovom je slučaju usko vezana uz pojačanu osjetljivost i sklonost dehidraciji, a među glavnim je razlozima – izrazito tanka koža. Čitavo područje koje okružuje oko prekriveno je kožom koja je čak 5 do 10 puta tanja od kože na ostatku lica, što je ne čini samo manje „punom“ i otpornom, već i izrazito podložnom gubitku vode jer ne sadržava ni približno dovoljno kolagena i elastina koji bi osigurali vlažnost i elastičnost područja.

Jedan od glavnih krivaca za prerano stvaranje bora i gubitak čvrstoće kože je dehidracija, a dugotrajna isušenost ovog delikatnog područja, u kombinaciji s brojnim ponavljajućim pokretima, dovest će do stvaranja bora, linija, ali i natečenih jastučića i podočnjaka.

Tamni kolutovi i “puffy eyes” efekt

Tanka koža doprinosi pogoršanju još jednog izrazito čestog problema – natečenih podočnjaka. Osim neispavanosti, i genetika igra veliku ulogu kad je u pitanju pojava izraženih tamnih podočnjaka, a svijetla, gotovo prozirna koža i sitne plavkaste vene ove regije dodatno ih ističu.

„Puffy“ efekt oko očiju također je jedan od najčešćih problema s kojim se susreću žene svih dobi, a zadržavanje tekućine može se javiti zbog stresa, umora, dehidracije ili pretjeranog unosa soli, dok delikatna koža čini neželjene jastučiće ispod očiju još vidljivijima.

28th Annual EMA Awards. Montage Beverly Hills, Beverly Hills, California. 22 May 2018, Image: 372830696, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency

Eau Thermale Avène PhysioLift eyes krema jedna je od najsveobuhvatnijih kad je njega i pomlađivanje područja oko očiju u pitanju, jer predstavlja rješenje za sve promjene koje se s godinama na očima javljaju – od podočnjaka, preko bora, pa sve do natečenosti i umornog izgleda.

Područje koje zahtijeva sveobuhvatan pristup

Zbog posve različitih tipova problema, koji se kreću od manjka vode, lipida, elastičnosti ili pak same fizionomije kapka, regija oko očiju spada u najzahtjevnije kad je anti-age njega u pitanju. Kako bi proizvod kojim kožu tretiramo mogao imati učinka, potrebno je u vrlo maloj količini kreme koncentrirati širok raspon aktivnih sastojaka koji će djelovati na probleme tipične upravo za ovu delikatnu kožu.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Derek Lam Backstage New York Ready to Wear. Spring/Summer 2018. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355896680, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Dermatolozi savjetuju da njegu područja oko očiju uvijek fokusiramo na sastojke koji će zadržati vlagu, popuniti sitne bore i umanjiti oštećenja na koži te joj pomoći u zadržavanju elastičnosti, kako bismo znakove starenja odgodili za barem nekoliko godina. Askofilin TM, djelatni sastojak u PhysioLift eyes kremi iz Dermatoloških laboratorija Eau Thermale Avène dobiven je iz smeđe alge Ascophyllum Nodosum, a glavna mu je funkcija poticanje sinteze kolagena, što rezultira vidljivim učinkom na smanjene sitnih bora oko očiju.

Hijaluron nikada ne izlazi iz mode

Ako je jedan sastojak postao zlatni standard anti-age njege posljednjih godina, onda je to hijaluronska kiselina. Da nije riječ o prolaznom hitu, potvrđuje činjenica kako ova moćna molekula jednostavno ne silazi s lista najpoželjnijih sastojaka u gotovo svakoj kozmetičkoj kući.

Da nije svaka hijaluronska kiselina ista, govori nam činjenica da je renomirani brand Avène uspio postići nešto što mnogi nisu – izolirati idealnu duljinu fragmenata ove vrijedne molekule koji joj osiguravaju maksimalnu aktivnost, a riječ je o mono-oligomerima molekularne duljine od 120 kDa. Ovakav oblik hijalurona dokazano potiče sintezu vlastite hijaluronske kiseline u koži, ali i osnažuje potpornu konstrukciju kože te popunjava sitne linije i  praznine koje kasnije rezultiraju borama.

Kate Beckinsale poses during the unveiling of his dedicated beach locker room on the Promenade des Planches during the 44th Deauville US Film Festival on September 2, 2018 in Deauville.

Smanjene linije i reducirani podočnjaci

Kad su u pitanju natečeni podočnjaci, rijetko naiđemo na sastojak koji zaista uspije reducirati zadržavanje vode i efekt umornih očiju, no dekstran sulfat, moćni sastojak PhysioLift eyes kreme, svakako je jedan od njih.

Osim što će djelovati na ublažavanje tamnih kolutova, dokazan mu je i dekongestivan učinak na smanjenje otečenih vrećica, što bitno doprinosi reduciranju „puffy“ eyes efekta tipičnog za osobe sklone podočnjacima. Ako izgledate kao da se niste naspavali čak i nakon dugog godišnjeg odmora, Avène PhysioLift eyes krema pružit će „odmoran izgled u bočici“, a  uz pomlađeno područje oko očiju, umanjene linije i bore, svakako će doprinijeti svježini cijeloga lica i dojmu mladolikosti.

Pročitajte još i ...