“Grandma plastic surgery”: Kako su 65-e postale nove 45-e?

RAQUEL WELCH & ALANA STEWART & JOAN COLLINS The 26th Annual Odyessy Ball Benefiting The John Wayne Cancer Institute Beverly Hilton, Beverly Hills, CA 04-09-2011, Image: 100385007, License: Rights-managed, Restrictions: I15394CHW, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Globe

Prema podacima Američkog društva za estetsku i plastičnu kirurgiju, 2015. godine više od 143 000 osoba starijih od 65 godina u Sjedinjenim Američkim Državama podvrgnulo se nekom estetskom zahvatu. „Grandma plastic surgery“, kako su ovaj trend prozvali inozemni mediji, postao je iznimno popularan, a broj izvedenih face liftinga i korekcija kapaka (blefaroplastika) kod osoba starijih od 65 gotovo se udvostručio u odnosu na posljednja dva desetljeća, prenosi The Washington Post.

LOS ANGELES - APRIL 21: Jessica Lange and Susan Sarandon at the FYC Red Carpet Event for "Feud: Bette and Joan" presented by FX and Fox 21 Television Studios at the Wilshire Ebell Theatre on April 21, 2017 in Los Angeles, California., Image: 329808285, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA

U 2015. godini obavljeno je 39 772 operacija kapaka i 37 632 face liftinga na osobama starijima od 65 godina. Iako za te postupke nema dobnih ograničenja, liječnici ističu da je većina njihovih starijih pacijenata u dobi između 65 i 75 godina i čine oko tri četvrtine od ukupnog broja pacijenata.

65-e kao nove 45-e

Ovakav naizgled neobičan trend ne treba nas čuditi – životni vijek je produžen, a metode pomlađivanja unaprijeđene i pojednostavljene. Danas su 70-e postale nove 50-e, a bake izgledaju bolje no ikad.

Dr. Stafford Broumand, plastični kirurg iz New Yorka, također je primijetio popularnost ovog trenda.

„Pacijenti žive duže i zdravije, a žele izgledati kako se i osjećaju – mlađe. Danas su 65-e nove 45-e“, izjavio je za People.

Razlozi tomu su i ekonomski – sve više Amerikanaca starijih od 65 godina i dalje je radno aktivno te se susreću s dobnim diskriminacijama. Kako bi što duže ostali aktivni i konkurentni, ulažu u svoj izgled i pomlađivanje, sve duže se osjećaju mladima i žele to uskladiti s izgledom.

American Country Awards 2013. Mandalay Bay, Las Vegas, Nevada. December 10, 2013. Job: 131210A1. (Photo by Axelle Woussen/Bauer-Griffin) Pictured: Olivia Newton-John., Image: 179386369, License: Rights-managed, Restrictions: 015, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Za i protiv

Linda Dodson, 68-godišnjakinja iz Kalifornije, za The Washington Post otkrila je kako se njezin život promijenio nakon face liftinga.

Iako je, kako kaže, njezin suprug u početku bio protiv zahvata, nakon što se podvrgnula face liftingu, rezultati su ga oduševili. Poslije zahvata ju je, dodaje, i okolina počela drukčije doživljavati.

„Kako sam postajala starija, tako sam počela primjećivati da nitko nije osobito zainteresiran za ono što imam reći. Nakon pomlađivanja primijetila sam da okolina drukčije reagira na mene“, istaknula je.

I dok se anti-ageism aktivist Ashton Applewhite protivi novom trendu pomlađivanja, tvrdeći da ljudi trebaju prihvatiti prirodan proces starenja i stati na kraj dobnoj diskriminaciji, Jean Stark, 83-godišnja umirovljenica iz Kalifornije, smatra kako svatko treba učiniti ono što ga čini sretnim.

„Ako se pogledate u ogledalo i ne sviđa vam se ono što vidite, a na to možete utjecati, zašto ne biste?“, zaključuje ova umirovljenica koja je prije deset godina napravila blefaroplastiku, a sada planira nove korekcije vrata i brade.

Pročitajte još i ...