Lijepa kao…Francuskinja! Beauty tajne najchic žena na svijetu

Kada govorimo o ženskoj ljepoti, među prvim asocijacijama svakako će se naći Francuskinje, a posebno Parižanke. Naime, upravo su one naširoko poznate po svojoj opuštenoj eleganciji i istančanom modnom ukusu. Njihov izgled daleko je od besprijekornog, često je nonšalantan, ali upravo je to ono što mu daje toliku draž.

Često se postavlja pitanje je li im ta kultura ženstvenosti i brige o sebi utkana rođenjem pa onda i odgojem ili je ključna ipak činjenica da žive i odrastaju u najvećoj modnoj meki na svijetu, okružene ljepotom 24/7.

Nesavršenosti su dobrodošle

Francuski pojam ljepote bazira se na prihvaćanju ženstvenosti u svim njenim oblicima, a sitne nesavršenosti nisu samo tolerirane, već i dobrodošle. Zato su one često markantne, neobične i osebujne, ali uvijek izuzetno svoje. Naizgled ležerno dotjerane, uvijek ostavljaju dojam kao da se nisu pretjerano trudile, Parižanke svojom opuštenošću i pomalo nemarnim stilom kreiraju vlastite modne i beauty stilove.

Rijetko ćete ih vidjeti s full make-upom ili pretjerano elaboriranim frizurama – one uvijek biraju prirodan izgled i ‘upravo sam ustala iz kreveta’ frizuru. Slično je i s odjećom – ona je najčešće jednostavna, ali uvijek savršeno skrojena, izrađena od biranih, prirodnih materijala i pristaje im božanstveno.

Ono što je ključno za takav izgled je definitivno zdrava, njegovana koža koja će s lakoćom podnijeti prirodni nude look. Takvo shvaćanje ljepote i ženstvenosti zahtijeva zdravo samopouzdanje, koje mnogi smatraju presudnim za karakteristični seksepil Francuskinja.

Zdrava kosa bez puno truda

Francuskinje svoju zdravu, sjajnu i čvrstu kosu održavaju bogatim hranjivim tretmanima na koje često odlaze u omiljene frizerske salone ili dnevne SPA centre kojih u Parizu ima nebrojeno mnogo. Njegovana kosa jedan je od glavnih ženskih ukrasa, a Parižanke tu tvrdnju shvaćaju vrlo ozbiljno. Ne preskaču rituale nanošenja njegujućih ulja i maski, kako bi im kosa bila zdrava u svim godišnjim dobima, a za odlazak omiljenom frizeru ne štede ni novac ni vrijeme.

S druge pak strane, ne vole trošiti mnogo vremena na uređivanje kose ujutro, pa ih se rijetko može vidjeti savršeno isfeniranima. Češće će se odlučiti za ležerne, pomalo neuredne i opuštene frizure, koje će obogatiti samo dodavanjem teksture kosi pomoću pjene ili laka za kosu.

No make-up look

Jedna od prvih stvari koju primjećujemo na Francuskinjama je to koliko se one bitno razlikuju od silno dotjeranih stranih turistkinja koje opsjedaju Pariz. Nose vidno manje makeup-a – uglavnom laganu podlogu kojom ujednačuju ten, tek dašak rumenila i obavezni crveni ruž.

Model backstage in a beauty, makeup and hair shoot, as part of the women's ready-to-wear summer 2015 New York City women fashion week, New York City, United States 3.1 Phillip Lim/PIXEL-FORMULA_356/Credit:PIXELFORMULA/SIPA/1410302054, Image: 224326718, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press

Jedan od glavnih makeup imperativa im je – što manje pudera. Mnoge ga Francuskinje uopće ne nose, a u slučajevima kad ga nanesu, trude se nanijeti ga samo na područja gdje je nužno te ga razmazati u tako tankom sloju da ga je gotovo nemoguće primijetiti na koži.

Na tretmanima ne štede

Iako nisu ljubiteljice opsežnih i dugotrajnih makeup rutina, Francuskinje središnjim konceptom ljepote smatraju njegu kože, a u zdravlje tena spremne su uložiti i vrijeme i novac. Umjesto kupovanja ogromnih količina makeup-a, radije će novac potrošiti na dobar dermatološki tretman, koji će im dugoročno podariti lijepu i zdravu kožu.

Minimalizam u detaljima

Jedna od najpoznatijih izjava modne ikone Coco Chanel odnosi se na modne detalje, a slavna je Francuskinja izjavila da bi svaka žena prije izlaska iz kuće trebala sa sebe skinuti jedan modni detalj. Ovom je izjavom savršeno obuhvatila stil i eleganciju Francuskinja, koje preferiraju ležernu eleganciju umjesto one perfekcionističke.

Vrlo će često elegantne komade, poput vintage biserne ogrlice, upariti s ležernim kombinacijama poput traperica i pamučne majice, a sve kako ne bi izgledale overdressed.

Isto pravilo primjenjuju u odijevanju, modnim dodacima i makeup-u: samo jedan komad smije biti upečatljiv, ostali ga svojom ležernošću trebaju smiriti.

Parfem kao prepoznatljivi potpis

Izrada i kultura nošenja parfema dio su francuske povijesti, pa ih Francuskinje uključuju u svoju dnevnu rutinu.  Nekoliko kapi omiljenog mirisa prije svakog izlaska iz kuće smatraju obaveznim, a često ga nanose i na odjeću kako bi se zadržao cijeli dan. Iako se ne radi o beauty tajni, njihova ljubav prema parfemima svakako objašnjava dio poznatog francuskog seksepila.

NE uniformiranosti

Naposljetku, glavna tajna ljepote koju nam Francuskinje mogu otkriti je – nema tajne, jer ljepota ne služi uniformiranju. Kada bi sve ljepotice izgledale slično, ljepota bi prestala biti posebna. Za razliku od Amerikanki, kod kojih svjedočimo trendu „idealnih usana“, „idealnih frizura“ i „idealnih grudi“, Francuskinje na žensku estetiku ne gledaju ni slično.

Njihovi standardi ljepote nisu uniformirani te ne smatraju samo pune usne lijepima, samo velike grudi atraktivnima, niti samo duge kose ženstvenima. Ono što čini Francuskinje seksepilnima je njihovo samopouzdanje, ležeran pristup uređivanju i prihvaćanje različitih oblika ljepote, pri čemu veliki nos, rijetke trepavice ili tanke usne ne predstavljaju mane, već posebnosti lica.

Pročitajte još i ...