Mogu li boje bez hidrogena zaista prekriti sijede?

Povratak u grad nakon ljetovanja, uz mnoge druge obaveze koje će nas dočekati, znači i hitan posjet frizeru. Sol, sunce i klor na kosi su ostavili posljedice – isušili su je, oštetili, a nerijetko joj promijenili i boju. Stoga nam je temeljiti ‘remont’ kose prijeko potreban.

Omiljeni frizer pobrinut će se da nam kosu dovede u red – nahranit će je, hidratizirati, ako bude potrebno, skratit će suhe vrhove, te će je obojati.

Iako je bojenje kose za većinu nas standardna mjesečna rutina koja nam donosi svjež i njegovan izgled, želimo da ono prekrije i sijede. No tu se javlja vječna dilema – odabrati biljne ili boje s hidrogenom? Odnosno, osigurati si dobro prekrivanje sijedih pa i posvjetljavanje boje ili pristati na kompromis i ipak donekle zaštititi kosu i vlasište?

Stoga smo, prije svega, stručnjake iz tvrtke Keune zamolili da nam objasne razliku između prirodnih i boja s hidrogenom.

Doznali smo kako se prirodne boje uglavnom baziraju na kani te kako navodne boje bez hidrogena koje često nalazimo na policama parfumerija i drogerija, zapravo imaju prikriveni hidrogen jer se od njih može napraviti gotova smjesa za bojenje. Ako se za boju kaže da može posvijetliti kosu, rekli su nam u Keuneu, to nedvosmisleno znači da ona sadrži H2O2 i definitivno ne ulazi u kategoriju biljnih ili običnih boja. Dakle, osnovna razlika je u tome da se s bojom bez hidrogena ne može posvijetliti kosa, već se ona boja ton na ton.

Biljna boja preporuča se osobama koje žele da im kosa ima izgled prirodne boje, i žele tek osvježiti svoju prirodnu kosu. One su u svakom slučaju nježnije i neće oštetiti kosu jer je njihovo djelovanje ograničeno – s njima se ne mogu raditi drastični makeoveri na kosi — uglavnom se postižu bojanja ton na ton. Drugim riječima, ako osoba ima prirodno crnu kosu, može upotrijebiti crnu, eventualno crvenu ili tamno ljubičastu boju. Tomu je tako zato što se ove boje vežu na vanjsku kutikulu i ne ulaze u strukturu kose. Na kosi se ne zadržavaju trajno, već rade takozvani bild up, odnosno, talože se na kutikuli.

S biljnim bojama dakle nećemo moći prekriti sijede. Ovdje vrijedi pravilo: što je kosa više sijeda, to će svjetliji biti i rezultat bojanja biljnim bojama. Razlog tome leži u činjenici da sijede vlasi i nakon bojanja ostaju svijetlije nego prirodne vlasi, što znači da možemo dobiti nježno prekrivanje s ostatkom prirodnih pramenova. Bit će to lijep, ali ipak ograničen rezultat.

Dakle, ako želimo tek prikriti sijede i pritom zadržati prirodan izgled, boja bez hidrogena bit će pravi izbor. Za potpuno prikrivanje sijedih ipak će bolji izbor biti klasična trajna boja za kosu.

Pročitajte još i ...