Muči vas rozaceja? Evo zašto nastaje i kako je tretirati

“Ne, to na mojim obrazima nije rumenilo, to je rozaceja” – ako ni sami ne znate koliko ste puta tako odgovorili na komentar da ste se lijepo zarumenili, onda ste dio kluba rozaceja/kuperoza u kojem ‘članstvo’ počinje obično oko 20. godine života. To crvenilo na vašem licu nema nikakve veze sa zdravom rumenošću, a od njega danas pati sve više ljudi.

Riječ je o upalnoj bolesti kože koja pogađa prije svega središnji dio lica – obraze, nos pa i kapke. No, bolest je prilično ‘fluidna’ u svojim simptomima pa samo jedna od 10 osoba doista i službeno dobije ovu dijagnozu. Kao i kod drugih kožnih bolesti, ona ne pogađa samo kožu, već sa sobom donosi i brojne emotivne i socijalne probleme.

Simptomi i uzroci

Rozaceja se javlja kao promjena na koži koja predstavlja površinsku upalu i širenje kapilara. U težim slučajevima, dolazi praćena aknama koje izazivaju širenje pora i zadebljanje kože. Za razliku od seboroičnog dermatitisa, rozaceju ne prati ljuskanje kože, a crvenilo je gotovo uvijek simetrično na obrazima, nosu i na čelu.

Rozaceju može izazvadi demodeks – najčešći mikroskopski parazit na ljudskoj koži, i u tom se slučaju liječi antibioticima. No, u većini slučajeva, rozaceja je genetski uvjetovana i javlja se većinom kod svijetlih foto-tipova. Javlja se u kasnijoj adolescentskoj dobi te nam, manjim ili većim intenzitetom, ostaje do kraja života.

Naravno, ona se može i pogoršati, i to uslijed različitih, uglavnom vanjskih faktora poput promjene temperature, određenih namirnica – naročito jako začinjene hrane, kave, čokolade, ali i uslijed stresa i emotivnih trauma, hormonalnog disbalansa pa i neprimjerenih kozmetičkih preparata koji isušuju i nadražuju kožu.

S rozacejom samo nježno

Ako posumnjate da imate rozaceju, najbolji mogući savjet kojega vam možemo dati jest da se obratite dermatologu. On će, nakon temeljitog pregleda, postaviti dijagnozu i utvrditi o kojoj vrsti rozaceje se radi, a potom vam odrediti i terapiju te rutinu njege.

Naime, njega koja je usmjerena na zaštitu kože i hidrataciju može uvelike ublažiti simptome rozaceje. Najučinkovitije su kreme i serumi koji sadrže sastojke koji potiču mikrocirkulaciju – azelaičnu kiselinu koja ima antibakterijska svojstva, zatim, ako je riječ o masnoj koži – salicilnu kiselinu u koncentraciji primjerenoj za osjetljivu kožu. Još jedan sastojak koji će goditi koži s rozacejom svakako je niacinamid  – snažan antioksidans koji regulira proizvodnju sebuma. Stručnjaci preporučuju i losione s prebioticima koji hidratiziraju i povećavaju imunitet kože te štite kožnu barijeru.

Što treba izbjegavati

Na prvom su mjestu agresivni aktivni sastojci kao AHA kiseline, odnosno sve visoko kisele supstance. Treba izbjegavati preagresivne peelinge koji bi mogli nadražiti kožu. Retinol nije posve zabranjen, može se koristiti kao anti-age sastojak, ali treba ga uvoditi jako polako i postepeno i svakako, uz liječnički nadzor. Isto vrijedi i za bakuchiol, biljni retinol koji je manje iritabilan.

Na rozaceju mogu djelovati i promjene godišnjih doba. I dok će tijekom ljeta relativno mirovati, zimi se može pogoršati uslijed drastičnih promjena temperatura u zatvorenom i otvorenom prostoru. Ono što je svakako važno jest čitave godine koristiti kreme za zaštitu od sunca s visokim SPF-om te kožu uvijek kvalitetno hidratizirati.

Pročitajte još i ...